QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: leon_jeng

[其它] 你认为对广东话的发扬与贡献那些地方人的功劳最大?

已經加左簽名, 但點解顯示唔到?
[此帖子已經被作者於2007-8-24 13:37:25編輯過]

你级数未够啊!

上多啲论坛,发多啲帖,叫多啲人一齐嚟啦!

以下是引用卢总在2007-8-24 1:32:48的發言:

你知唔知粤协里面边个系“长毛”?

如果你唔知嘅话,劝你最好就唔好乱讲嘢激亲佢,否则后果不堪设想!

妳好似講緊妳自己啵!吖!唔係!係直投講緊妳自己!

係妳話妳自己係“粵協長毛”,所以我梗知粵協裡頭嗰個長毛係乜水喇!

至於激唔激親某人,噉要視乎佢嘅話題激唔激親我喇,假如佢激親我,長毛都冇面畀!

[em05]
以下是引用卢总在2007-8-24 1:38:08的發言:

最主要系会拖埋其他人落水,引致不必要嘅麻烦嗰下唔抵吖嘛!

噉咪大家齊齊落水囉!大粵現時國難當頭!冇人可以置身事外!
以下是引用dulp在2007-8-24 12:34:50的發言:
粵嚟粵掂兄唔識團結大眾, 咁系成唔到大事嘅. 求同存異先可以發展壯大.

同道中人我梗會團結!

不過現時好多粵人太過奴才太過勢利,奴才到連佢哋嘅粵民族本性都想唔要!呢啲友妳嗌我點去“團結”???

至於成唔成到大事,噉要睇下係咩“大事”喇!假如粵民族裡頭啲撈奴撈狗太多,噉我心目中嘅“大事”梗係唔會有行喇!

急進固然有弊端,不過成日罨埋罨埋成隻鵪鶉噉,一樣難成大器!

家阵好似系得你成日叫住“大粵現時國難當頭”咋噃!

認同盧老大。

以下是引用卢总在2007-8-25 0:41:37的發言:
家阵好似系得你成日叫住“大粵現時國難當頭”咋噃!

噉係因為妳理念仲未夠先進!意識仲未夠覺醒啫!

家陣並唔淨止我一個認為現時大粵國難當頭!大把人都有呢個同感!我只不過係呢群人當中敢言嘅一個嚟啫!

噉叫你嗰班理念够先进、意识够觉醒、认为“現時大粵國難當頭”嘅“大把人”

出嚟呼吁下咁多位啦!等多啲人觉醒都好吖嘛!

以下是引用卢总在2007-8-25 22:17:18的發言:

噉叫你嗰班理念够先进、意识够觉醒、认为“現時大粵國難當頭”嘅“大把人”

出嚟呼吁下咁多位啦!等多啲人觉醒都好吖嘛!

遲啲自然會有更多大師出嚟咖喇!妳咪使咁心急!

至於而咖囉喎!咪等我呢個二打六同妳上下課先囉!

[em05]

希望大家都唔好講風冷說話。

其實大家嘅諗法都一樣,只係危機感嘅程度唔同嗟。

大家講離題得好犀利啊。
以下是引用粵嚟粵掂在2007-8-26 0:24:49的發言:

遲啲自然會有更多大師出嚟咖喇!妳咪使咁心急!

至於而咖囉喎!咪等我呢個二打六同妳上下課先囉!

[em05]

你地究竟有幾疊馬啊, 我都好想知~
希望內地廣東人能夠好似香港人噉自自由由噉到處都可以講廣東話,同埋可以好自由嘅發揚自己母語嘅文化。

香港人咪即係廣東人?!羅文、黃霑都係廣東人。

羅文早年生涯

1960年代初期,他自廣州來港。據他親口所述,他來港後第一份工作,是一個親戚的裁縫店裡幫手;這份工作是包食宿,但沒有薪水的。後來他又從事過戲院帶位、銀行練習生等等的基層工作,至於入行的經過似乎絕少提及,然而毫無疑問,他的故事就成了居住在香港的內地新移民的典範。

黃霑1941年3月16日2004年11月24日),原名黃湛森廣東廣州出生,廣東番禺(今廣州市)人,天主教徒,香港著名填詞人、廣告人作家及傳媒創作人,創作接近2000首流行曲,中港三地獲獎無數,乃當代粵語流行歌曲重要人物之一。著名填詞作品包括《家變》、《獅子山下》、《問我》、《上海灘》、《滄海一聲笑》等;經典廣告作品包括1975年家計會提倡節育的「兩個夠晒數」(兩個[孩子]就可以了)口號、1990年代初的「人頭馬一開,好事自然來」廣告順口溜。自他病故後,香港文化界高度推崇他對嶺南文化的貢獻。

講真,若果冇HK,我到而家重冇機會接觸到粵語呢種優美嘅語言。。。

以前有聽周圍啲人講到廣東人講嘅廣東話,係用我哋嘅方言講嘅,若果翻譯成普通話,即係「廣東人吃麥冬,一懂也不懂」。。。意思就係,廣東話一啲都聽唔明噉解。而且周圍冇呢種語言嘅培訓機構,自細睇嘅TVB都係國語配音嘅,所以根本唔會諗住去學習。

北上嘅廣東人基本上亦都係講帶口音嘅普通話。。。所以冇機會接觸。。。重有,若果淨係從口語學起,就需要好漫長嘅時期,同埋一直要有語言環境支持,唔係就會滯住。而喺HK,有正式嘅培訓機構課程,各所大學會畀內地生開設一套免費嘅粵語課程選修。。。。呢啲課程係從最基本嘅音標開始教,學咗之後有易於學生以後自學粵語。

厘清粵語、廣府話、廣州話、「廣東話」嘅概念

根本就冇所謂嘅「廣東話」,又何來「对广东话的发扬与贡献那些地方人的功劳最大」?

唔熟悉嶺南方言嘅朋友,往往會將粵語、廣府話、廣州話、「廣東話」混為一談,其實彳豦之間係有好大嘅區別,應該嚴格予以厘清。

粵語:即華語粵方言,包括廣府片、四邑片、羅廣片、高陽片、吳化片、邕潯片、梧州片、勾漏片、欽廉片等等,分布於嶺南即兩廣地區。

廣府話:即華語粵方言廣府片,包括廣州話、順德話、莞寶話、香山話等。

廣州話:即華語粵方言廣府片廣州話,包括城內音、西關音、番禺音等等。

所謂「廣東話」,學術上根本冇該個概念,係一乃人單純以行政規劃區分語言嘅體現,實際上語言分布同行政規劃倂唔重合,所謂「廣東話」該個講法有失科學性同合理性,一般唔提倡使用。

广州市症苦做得并不差,至少响新闻方面可以用广州话,公交报站,市长访问街坊等都用广州话。当然学校无办法。呢个系全国嘅大局之下影响嘅。

我再讲讲。对于呢个问题楼主好似有啲将问题简单化。

首先我声明我支持全国推广普通话,但地方方言要保留,当地人要讲。

我觉得唔存在单方面嘅功劳,讲边个功劳最大系片面想法。

将两广同港澳分开,分别进行分析:

一、两广身处大陆,受中央管辖,全国统一语言嘅使用并唔系咩怪事。响呢种大势之下,我中央要统一你两广地方语言无可厚非(外省其他方言亦然)。此时语言上嘅「大战」开始,南下大军力量大,加上响「东南西北中,发财到广东」下,两广犹如守军,只有守战,不可进攻。此时广西境内基本失守,广东继续「死守」。

二、港澳属于另类。先唔讲咩意识形态、文化专制等,至少此两地官方语言唔会系葡萄牙语或英语(应该冇错,错咗请指出)。此时港澳就犹如进攻军,加上经济发达,可以冲出境内,向世界各地发展,进而兜个大圈再返来进攻大陆(文化上等),俨然变成咗一种另类嘅进攻。

一攻一守,实为一体。两广失守,港澳亦未必能自保;港澳不进攻,粤语亦未必有所发展。

总而言之,两地各尽其职,不可失其一,功亦不可独自包揽。

我想表达嘅大概系呢啲。

原帖由 yzcaztz 於 2008-12-19 21:17 發表 我再讲讲。对于呢个问题楼主好似有啲将问题简单化。 首先我声明我支持全国推广普通话,但地方方言要保留,当地人要讲。 我觉得唔存在单方面嘅功劳,讲边个功劳最大系片面想法。 将两广同港澳分开,分别进行分析:     ...

讲得几有道理,但点样死守,点样有效死守係一个大问题。