QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: leon_jeng

[其它] 你认为对广东话的发扬与贡献那些地方人的功劳最大?

以下是引用07-07-07在2007-8-17 20:03:20的發言:

你真系冇得救!!

但凡有D普通常识都知,黃秋生冇可能唔收錢拍MV啦!

所有艺员做任何演出都要经过经理人公司同意,即使慈善演出都唔例外!唔收钱,你叫人食风啊?

制作特辑嗰D咁假嘅嘢你都信到十足,真系想唔话你幼稚无知都唔得!

最后又系响后面贴几段毫无说服力嘅废话,唔知你系无话可说,还是博同情.

你再唔去睇医生,我都只能够讲节哀顺变.费事理你!

我有冇得救唔係你話係就係。

你話冇可能唔收錢,呢啲係你嘅諗法。

你話製作假,呢啲係你嘅諗法。

你話後面啲係廢話,係你嘅睇法。

我係話卢总呢個人講嘢太過份。卢总佢講過乜,呢張帖有紀錄。

每個人都有自己觀點,啱同唔啱都睇你點睇。

音樂電影畀咗個空間啲人去娛樂,大家都有權選擇自己覺得係好嘅嘢。有人鍾意聽張學友,有人鍾意聽Andy Lau,有人鍾意Leon。大家都有權選擇。唔鍾意咪唔聽囉。

用過份嘅言詞攻擊呢啲行為就唔啱。卢总呢個人就喺呢張帖用咗過份言詞。

我係話佢呢樣嘢。

以下是引用卢总在2007-8-15 13:30:49的發言:

讲返呢个投票,大家似乎都忽略咗一样嘢:

好多“香港人”本身就系“广东人”。

我嘅威望刻意畀人整低到-150,所以冇辦法投票,唯有喺度噏下嘢喇!

所謂「廣東話」其實係香港人試圖削減廣州人喺粵語區裡頭嘅領袖地位而創製出嚟嘅一個新稱謂!係香港人唔想話自己講嘅話係廣州話,所以就整隻「廣東話」出嚟!

對粵語貢獻最大嘅梗係廣州人喇!冇廣州人就冇廣州話!冇咗廣州話,香港人所謂嘅「廣東話」根本就唔知應該去邊度承襲!冇咗廣州話,粵語就冇咗一個統一嘅基準!

當然,我哋必須承認,香港人對當代標準粵語(亦即係廣州話)喺危難時期嘅薪火相傳居功至偉!冇咗香港,我哋有理由相信,粵語嘅處景會比而咖更加困苦!

不過,我哋亦都有足夠理由相信,我哋粵民族唔會永遠係撈嘅奴才!我哋大粵唔會永遠係撈嘅殖民地!大粵獨立自由嘅一日始終會嚟臨,憑著廣州喺大粵嘅政治龍頭地位,廣州人重掌粵語主導權指日可期!廣州人肯定會令粵語成為世界上受關注受景仰受尊重嘅強勢語種!

[此帖子已經被作者於2007-8-17 21:06:20編輯過]
以下是引用紫凤凰在2007-8-8 2:04:30的發言:
其實香港唔係傳統嘅粵語區嚟?,最早到嗰度嘅人其實係客家人,廣府、潮汕、上海係後期過去嘅,不過好衰唔衰,客家人自己中意蝸居喺新界,打死唔出港島,而吳語、閩語又比粵語難學,最終咪搞到粵語喺港島區惡晒囉,後尾客家人要出嚟搵工做,又焗咳要學粵語,最終搞到成個香港以粵語為主。

妳到底曉唔曉咖?咪立亂喺度誤導啵!

邊個話妳知香港唔係傳統嘅粵語區嚟咖?最初期嘅香港,就係指香港島,香港島係香山縣同新安縣交匯處一噠荒蕪嘅小島,香港島最初期嘅居民係漁民嚟!從嚟都只係逢山先有客,客家佬淨識耕田,唔曉打漁嘅!香港島最初期嘅漁民係從廣州府香山縣,新會縣,新寧縣嗰邊遷嚟嘅!香港島最初期嘅語言就係廣府話!

講番新界,新界原嚟屬於新安縣,新安縣屬廣州府管轄,新安縣以羅湖為界,西為廣府話區,東為客家話區。而新安縣城南頭就係廣府系莞寶話嘅代表點!新安縣一直以嚟都係以廣府話為尊,客家話為小,新界作為當時新安縣嘅屬地,自然唔例外喇!

[此帖子已經被作者於2007-8-17 21:34:05編輯過]
以下是引用紫凤凰在2007-8-10 2:29:01的發言:

佢哋咁中意做土著,咪畀佢哋做囉。

我哋用晒啲資源,然後畀佢哋慢慢做土著。我哋就做外來嘅北方漢人。

乜妳覺得做土著好委屈妳咩???我哋粵人就係粵地嘅土著!!!

而咖咁多撈頭落嚟,不而妳跟埋佢哋返歸,做妳嘅「北方漢人」!做撈狗喇!正一奴才!

[此帖子已經被作者於2007-8-17 22:01:25編輯過]
以下是引用紫凤凰在2007-8-10 2:27:56的發言:

呵呵,噉咪啱晒囉,證明我哋係漢人,佢哋係嗰啲百越種囉。

其實最初嘅粵民族係秦朝人同古南越人嘅混血種族!中國戰國時期嘅古華夏人係我哋粵民族嘅父系先祖,而古南越人則係我哋粵民族嘅母系先祖!

任何否定粵民族古南越血統嘅做法都係欺宗忘祖!唔尊重我哋粵民族嘅另一半祖宗!

我係香港人。。。。。香港新界北部真係好多原居民都係講客家話架。。。。
[此帖子已經被作者於2007-8-18 11:50:37編輯過]
以下是引用粵嚟粵掂在2007-8-17 21:33:29的發言:

妳到底曉唔曉咖?咪立亂喺度誤導啵!

邊個話妳知香港唔係傳統嘅粵語區嚟咖?最初期嘅香港,就係指香港島,香港島係香山縣同新安縣交匯處一噠荒蕪嘅小島,香港島最初期嘅居民係漁民嚟!從嚟都只係逢山先有客,客家佬淨識耕田,唔曉打漁嘅!香港島最初期嘅漁民係從廣州府香山縣,新會縣,新寧縣嗰邊遷嚟嘅!香港島最初期嘅語言就係廣府話!

講番新界,新界原嚟屬於新安縣,新安縣屬廣州府管轄,新安縣以羅湖為界,西為廣府話區,東為客家話區。而新安縣城南頭就係廣府系莞寶話嘅代表點!新安縣一直以嚟都係以廣府話為尊,客家話為小,新界作為當時新安縣嘅屬地,自然唔例外喇!

呵呵,唔該你睇多啲資料先講啦,香港淨得香港島?噉你當新界係乜!!客家最初就係聚居喺嗰度嘅,我呃你做乜叉啊!!廣府係後期先到嗰度?。唔好以為依家人哋95%都講廣府話就以為係傳統嘅粵語區啦。

我嗰啲資料全部有晒Reference?,而且係人哋HK嗰邊啲教授嘅論文。

樓上呢d先至明白事理0既人.[em01]
[此帖子已經被作者於2007-8-18 2:05:02編輯過]
以下是引用粵嚟粵掂在2007-8-17 21:46:32的發言:

乜妳覺得做土著好委屈妳咩???我哋粵人就係粵地嘅土著!!!

而咖咁多撈頭落嚟,不而妳跟埋佢哋返歸,做妳嘅「北方漢人」!做撈狗喇!正一奴才!

五嶺以北啲人得罪你啊,噉樣亂咁講北方漢族為“撈狗”,你噉樣就犯咗反人類罪。如果你係要反對普通話嘅,Fine,唔該你同所有五嶺以北有反普志向嘅人聯合。

“撈”之為字,僅對傷害嶺南人民之操普語人士而言。你以為嶺北冇好人啊?!

嶺南本來就係移民避世之地,大凡能夠入鄉隨俗者皆為嶺南人。

[此帖子已經被作者於2007-8-18 2:37:57編輯過]

周星馳原籍浙江,唔通佢都係撈頭?

係佢口中除左佢,全中國都係撈頭。。。真係太荒謬啦

[此帖子已經被作者於2007-8-18 2:33:33編輯過]

以下是引用barryshawn在2007-8-17 23:56:32的發言:
我係香港人。。。。。香港真係好多原居民都係講客家話架。。。。

你只可以话,香港新界好多原居民都系讲客家话。

[此帖子已經被作者於2007-8-18 10:42:27編輯過]
以下是引用紫凤凰在2007-8-18 1:56:20的發言:

呵呵,唔該你睇多啲資料先講啦,香港淨得香港島?噉你當新界係乜!!客家最初就係聚居喺嗰度嘅,我呃你做乜叉啊!!廣府係後期先到嗰度?。唔好以為依家人哋95%都講廣府話就以為係傳統嘅粵語區啦。

我嗰啲資料全部有晒Reference?,而且係人哋HK嗰邊啲教授嘅論文。

執笠喇妳!

1841-1898年嘅香港淨係得香港島同埋九龍嘅油尖旺,連九龍城寨都唔屬於香港地域,香港島同埋油尖旺嗰啲地方當時以陸路嚟講交通不便,隔揳兼淺窄,又靠山面海,根本就耕唔到田!其居民全部都係以打漁為生,客家佬淨係識耕田,根本就唔識打漁!香港島同油尖旺最初期嘅漁民係從廣州府香山縣,新會縣,新寧縣嗰邊遷嚟嘅!香港島同油尖旺最初期嘅語言就係廣府話!

至於新界,納入香港範疇不過係1898年之後嘅事。香港係英國嘅殖民地,噉新界就係香港嘅殖民地!妳講香港唔去講最原先嘅港島同油尖旺,卻將新界大肆點評,係妹仔大過主人婆!

我唔知妳嗰啲垃圾資料喺邊度得番嚟嘅,不過我知妳喺度發緊噏風!新界本嚟屬於廣州府新安縣管轄,而新安縣以羅湖為界,西邊係廣府話區,東邊係客家話區。由於新安縣城南頭就喺廣府話區內,新安又屬廣州府轄,所以新安縣一直以嚟都係以廣府話為尊,客家話為小。一條線界落嚟,新界西邊嘅大嶼山,屯門,元塱,天水圍一帶妳敢話廣府人少過客家人?真正客家地方嘅係新界東邊嘅沙頭角等地。

至於點解客家話會咁快喺香港玩謝!原因好簡單:客家人所聚集嘅新界東不過係香港嘅殖民地,之前又係新安縣邊鄙之地,無論香港又好新安又好,都係廣府話為大為尊嘅地盤,噉妳想客家話玩得起都好難喇!

[此帖子已經被作者於2007-8-18 23:53:30編輯過]
以下是引用紫凤凰在2007-8-18 2:10:53的發言:

五嶺以北啲人得罪你啊,噉樣亂咁講北方漢族為“撈狗”,你噉樣就犯咗反人類罪。如果你係要反對普通話嘅,Fine,唔該你同所有五嶺以北有反普志向嘅人聯合。

“撈”之為字,僅對傷害嶺南人民之操普語人士而言。你以為嶺北冇好人啊?!

嶺南本來就係移民避世之地,大凡能夠入鄉隨俗者皆為嶺南人。

啲撈狗又喺度WOU WOU叫!!!

嶺北嗰啲係撈族,唔係咩「漢族」,所謂「漢族」根本就係自欺欺人,試問假如我哋同啲撈係同一個民族,噉點解我哋同佢哋會雞同鴨講???噉點解我哋同佢哋喺身材體質上會相差懸殊???噉點解我哋同佢哋喺彼此嘅文化認受上高格格不入???

反人類罪?乜撈國有呢條罪嘅咩???若果有,睇怕啲撈會畀粵人,閩人,維人,藏人,蒙人,告到佢甩褲!!!非法剝奪人哋嘅母語權,強行同化他人就係反人類第一大罪!!!其身不正仲想惡人先告狀?去到海牙國際法庭都未驚妳撈國喇!除咗俄虜之外睇下現今國際社會仲有邊個撐妳撈國?連非洲嗰啲黑鬼而咖對妳撈國都有意見吖!

尋找五嶺以北嘅「反普人士」???妳真係有病!喺撈地搵反共人士就易,喺撈地搵反撈人士?妳不如去非洲搵北極熊!或者去沙漠搵鯨魚!尋找五嶺以東嘅反撈人士,仲有啲可能!福建同臺灣就係喇!

撈就係撈,冇所謂好壞,非我族類,其心必異!!!今日佢或者係良民,但係難保佢永遠係「良民」!只要佢受仇粵妖邪嘅唆擺,扐起武器,噉佢就會搖身一變成為我哋嘅敵人!

粵0黎粵撈!!!收皮啦,唔識香港d0野咪亂吠啦?

[此帖子已經被作者於2007-8-19 1:33:15編輯過]
以下是引用barryshawn在2007-8-18 2:30:22的發言:

周星馳原籍浙江,唔通佢都係撈頭?

係佢口中除左佢,全中國都係撈頭。。。真係太荒謬啦

唔係我荒謬,係妳自己豬兜啫!

唔好搵1949之後,喺上海落嚟嗰啲恐共走難撈嚟以偏蓋全,一業障目!

妳以為大粵淨得妳香港咁細啫咩?唔好係唔係就搵五十年前嗰啲發毛料嚟論述而咖成個大粵嘅現勢近況!!!香港人係咪自大咗啲呢?

就算周星星祖籍係撈又點?喺日常生活裡頭乜佢有講過一句撈話咩?佢有冇話過佢自己係一隻撈吖?咁多年,當年嘅遷港恐共走難撈嘅後裔乜都粵化晒喇!妳估仲係真正意義上嘅撈咩?

相反,現時蜂擁入粵嘅撈就唔同喇!唔單止數量巨大,仲脅著撈國嘅政治強勢而嚟!對本土粵人處處搞排斥!道道搞同化!大有喧賓奪主!謀朝篡位之勢!

香港人有如溫室裡頭嘅花朵!處喺所謂「港人治港」同國際輿論嘅雙重保護之下,佢哋根本就未曾嘗試過撈風虜雨嘅洗禮!佢哋又點知我哋兩廣粵人嘅困苦辛酸!!!所以喺佢哋裡頭仲有好多人仲傻更更!畀撈迷!畀撈呃!有朝一日,可以帶領大粵邁向獨立自由嘅!我敢斷言,肯定唔會係香港人。

以下是引用粵嚟粵掂在2007-8-19 1:28:24的發言:

唔係我荒謬,係妳自己豬兜啫!

唔好搵1949之後,喺上海落嚟嗰啲恐共走難撈嚟以偏蓋全,一業障目!

妳以為大粵淨得妳香港咁細啫咩?唔好係唔係就搵五十年前嗰啲發毛料嚟論述而咖成個大粵嘅現勢近況!!!香港人係咪自大咗啲呢?

就算周星星祖籍係撈又點?喺日常生活裡頭乜佢有講過一句撈話咩?佢有冇話過佢自己係一隻撈吖?咁多年,當年嘅遷港恐共走難撈嘅後裔乜都粵化晒喇!妳估仲係真正意義上嘅撈咩?

相反,現時蜂擁入粵嘅撈就唔同喇!唔單止數量巨大,仲脅著撈國嘅政治強勢而嚟!對本土粵人處處搞排斥!道道搞同化!大有喧賓奪主!謀朝篡位之勢!

香港人有如溫室裡頭嘅花朵!處喺所謂「港人治港」同國際輿論嘅雙重保護之下,佢哋根本就未曾嘗試過撈風虜雨嘅洗禮!佢哋又點知我哋兩廣粵人嘅困苦辛酸!!!所以喺佢哋裡頭仲有好多人仲傻更更!畀撈迷!畀撈呃!有朝一日,可以帶領大粵邁向獨立自由嘅!我敢斷言,肯定唔會係香港人。

係你傻仔,你係廣東撈

你唔夠撈仔打,你就應該操fit d 同佢地打過,而唔係同廣東人發脾氣.
以下是引用barryshawn在2007-8-19 1:34:58的發言:

係你傻仔,你係廣東撈

佢係个地方主义者,佢对人唔对事,但凡唔係粤人,唔佢都睇唔顺眼。

以下是引用大陆灿在2007-8-19 1:41:08的發言:

佢係个地方主义者,佢对人唔对事,但凡唔係粤人,佢都睇唔顺眼。