QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 32782|回復: 163

[其它] 你认为对广东话的发扬与贡献那些地方人的功劳最大?

我就认为香港人,其次是广州人。
單選投票, 共有 47 人參與投票

距結束還有: 3831 天21 小時38 分鐘

您所在的用戶組沒有投票權限
个个坚持讲广东话嘅人都功劳大.
個個堅持講廣東話嘅人的確都係對廣東話嘅愛護有功勞,但係對廣東話嘅發揚恐怕只有香港人先能夠做得到。因為佢哋嗰度比較自由啲,拍電影或喺官方所使用嘅語言似乎係廣東話。當地就冇所謂嘅普通話所壓制,再講,當地嘅政權受到北佬政府嘅管束少。所以當地人先至有多啲機會嚟宣揚我哋嘅廣東話。
有乜辦法先得咖,廣州喺GCD嘅統治下連言論自由都冇,更加唔使講保護自己嘅母語啦[em03]
共產制度實在太過份,受苦嘅都係我哋老百姓。

噉樣落去嘅話我哋廣東話肯定會就都衰落之路囉。

[此帖子已經被作者於2007-6-24 21:37:43編輯過]

乘係得卢总选广东人。

廣東人由於受到大陸政府嘅壓制所以對於粵文化同粵語嘅發揚同貢獻往往比香港人所做嘅少。

雖然不得不承認係香港人嘅功勞~

但係,如果唔係廣州市政府對粵語實行各種掩埋措施,我啉我哋都唔會淪落到今時今日呢個境地。

我哋都好像捍衛粵語,捍衛我哋嘅粵文化。

可惜,有心無力……

以下是引用ritata在2007-6-28 14:11:34的發言:

雖然不得不承認係香港人嘅功勞~

但係,如果唔係廣州市政府對粵語實行各種掩埋措施,我啉我哋都唔會淪落到今時今日呢個境地。

我哋都好像捍衛粵語,捍衛我哋嘅粵文化。

可惜,有心無力……

实施掩埋嘅又何止广州市政府!

请唔好讲咁多“有心无力”之类嘅晦气说话,消极态度对任何人都冇好处!

以下是引用大陆灿在2007-6-24 21:47:13的發言:

乘係得卢总选广东人。

噉大家要好好检讨下先得嘞!

支持!thank you!!!

哎,冇計啊。

我啉我哋都唔會淪落到今時今日呢個境地。

正字好似係“諗”喎。

我投咗廣西一票。

个个坚持讲广东话嘅人都功劳大. (同意佢講!)

净系斋噏无用嘅,要以实际行动嚟推广广东话,喱个先系正途。

我发觉用广东话作律诗等好有优势,比讲普通话嘅人会学得快好多,所以要用嚟样嘢嚟吸引啲人学粤语,咁样就会令到啲人越讲越识讲嘎喇。

只要是热爱家乡的同胞都会发扬粤文化,无论是广东人、香港人,大家都是一样的。
其實香港唔係傳統嘅粵語區嚟?,最早到嗰度嘅人其實係客家人,廣府、潮汕、上海係後期過去嘅,不過好衰唔衰,客家人自己中意蝸居喺新界,打死唔出港島,而吳語、閩語又比粵語難學,最終咪搞到粵語喺港島區惡晒囉,後尾客家人要出嚟搵工做,又焗咳要學粵語,最終搞到成個香港以粵語為主。
以下是引用紫凤凰在2007-8-8 2:04:30的發言:
其實香港唔係傳統嘅粵語區嚟?,最早到嗰度嘅人其實係客家人,廣府、潮汕、上海係後期過去嘅,不過好衰唔衰,客家人自己中意蝸居喺新界,打死唔出港島,而吳語、閩語又比粵語難學,最終咪搞到粵語喺港島區惡晒囉,後尾客家人要出嚟搵工做,又焗咳要學粵語,最終搞到成個香港以粵語為主。

虽然我一向好敬重紫凤凰。。。不过哩次。。。我有啲怀疑你嘅讲法。。。一般情况下,语言嘅扩散唔系同使用比率同埋经济实力有关嘅咩?

哈哈哈!一个噉嘅回复,破坏咗紫凤凰喺柳寻风心目中嘅形象!