QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: leon_jeng

[其它] 你认为对广东话的发扬与贡献那些地方人的功劳最大?

以下是引用tea在2007-8-15 11:00:08的發言:

卢总同wai都好好气。

多谢你哋先。

支持“南粤文化”,多多辩论,少少无拘。

作为前辈兼“闻煮档”嘅档魁,有责任引导啲年青人行正路,唔好受啲邪魔外道影响!

讲返呢个投票,大家似乎都忽略咗一样嘢:

好多“香港人”本身就系“广东人”。

以下是引用卢总在2007-8-15 2:17:14的發言:

讲咁耐,你都攞唔出黄秋生唔收钱帮只垃圾拍MV嘅证据,你讲乜都冇用!

摆到明就系你老作,但又死唔肯认低威!畀件垃圾误导咗咁多年都重系执迷不悔!

我冇老作。黃秋生係幫Leon拍咗一隻MV,叫《一比一》。

你講嘢小心啲。

我讲嘢要点样“小心啲”呀?莫非我讲嘢“唔小心”,你会对我动粗?呢啲就系你跟你个呕像学返嚟嘅嘢?呢啲就系垃圾佬天朦光嘅拥趸嘅素质?

又系你自己话黄秋生“MV唔收錢都幫Leon拍”,我叫你攞证据出嚟,你又攞唔出——你呢种咁唔负责任嘅讲嘢方式,唔系叫“老作”,叫乜嘢啊?

以下是引用卢总在2007-8-15 17:07:27的發言:

我讲嘢要点样“小心啲”呀?莫非我讲嘢“唔小心”,你会对我动粗?呢啲就系你跟你个呕像学返嚟嘅嘢?呢啲就系垃圾佬天朦光嘅拥趸嘅素质?

又系你自己话黄秋生“MV唔收錢都幫Leon拍”,我叫你攞证据出嚟,你又攞唔出——你呢种咁唔负责任嘅讲嘢方式,唔系叫“老作”,叫乜嘢啊?

你講嘢小心啲。

你喺呢張帖用咗侮辱人嘅詞語。

你自己唔鍾意係你嘅自由,但係你講嘢嘅時候要考慮其他人嘅感受。

我冇老作。我喺閒情版轉貼咗啲秋生同leon嘅新聞。

转条毛咩?!讲嚟讲去都系三幅“屁”!叫你攞“免费”嘅证据,你始终都系攞唔出嚟,重要死口唔认自己“老作”!

面,系人哋畀;架,系自己丢--再撑落去对你冇乜好处!

有本事你就攞啲证据出嚟塞住我把口,如果唔系就唔该你收声,唔好开口埋口话我侮辱,查实系企图转移大家嘅视线!

我唔钟意当然系我嘅自由,但我同样有考虑到其他人嘅感受,大把人都好唔钟意佢,好憎佢,只不过系你唔肯接受呢个事实噉解!

以下是引用卢总在2007-8-15 18:11:26的發言:

转条毛咩?!讲嚟讲去都系三幅“屁”!叫你攞“免费”嘅证据,你始终都系攞唔出嚟,重要死口唔认自己“老作”!

面,系人哋畀;架,系自己丢--再撑落去对你冇乜好处!

有本事你就攞啲证据出嚟塞住我把口,如果唔系就唔该你收声,唔好开口埋口话我侮辱,查实系企图转移大家嘅视线!

我唔钟意当然系我嘅自由,但我同样有考虑到其他人嘅感受,大把人都好唔钟意佢,好憎佢,只不过系你唔肯接受呢个事实噉解!

我冇撐。我一直係話你用詞。

我之前嘅帖已經講咗你衰啲乜。

人哋唔鍾意,係人哋嘅事。

你喺呢張帖講嘅嘢,我睇到,我就要話你。

引用返我講過嘅嘢:

你唔鍾意,呢啲係你嘅事。你使唔使講到『好多人睇見佢乜乜乜』。呢啲係你自己個人嘅猜測,個人嘅意見,唔使喺呢度詆毀Leon嘅(你講過乜,呢張帖嘅有紀錄)。

你話佢『每首歌開始點點點』。你未聽過晒佢啲歌,唔該你唔好喺度亂噏嘢。佢走嘅路線,唔啱你,你唔聽係你嘅事,未聽過唔該唔好指點咁多。

聽唔聽佢哋歌,係你嘅自由,你未聽晒就唔好講啲咁絕對嘅嘢。

每個人嘅欣賞角度唔同,你唔鍾意Leon,that's fine,你嘅事,但係你喺呢張帖用嘅言詞,我就唔會buy你,你講嘢太過絕對,主觀,一啲sense都冇。你唔鍾意嘅嘢,就踩人哋。噉算乜嘢,一啲責任都冇。

你自己唔鍾意就話: 『大把人都唔鍾意』,你聽住:『係你唔鍾意』,唔好用 『大把人唔鍾意』 嚟做證據。

係『你唔鍾意』,所以你會認同『其他人唔鍾意佢』,唔係 『大把人唔鍾意佢』 嚟認同你 『唔鍾意佢』。

真係聽過Leon嘅歌(從偶像到幕後再到唱片公司老闆),睇過佢啲戲嘅人(從唔識做戲到識做戲到有自己一套演繹方式),唔啱口味咪唔啱口味囉,唔使用詆毀人嘅言詞。

我係Leon嘅Fans,我聽過佢嘅歌,睇過佢嘅戲,我冇百份百話佢啲歌好正,佢帶畀我哋Leon's Fans嘅係一樣回憶,一種態度。Leon拍嘅電影,我睇過(前期都係睇偶像,中期後,係睇佢嘅進步),佢每出電影都有進步。從《墮落天使》,《甜密密》,《半生緣》,《玻璃之城》,《三更》,《雙雄》,到拍緊嘅《梅蘭芳》我都有睇,有留意。

睇電影,講個人角度,但係演繹技巧係可以講嘅。Leon喺《墮落天使》開始接觸文藝戲劇,演繹個人創作文藝,演員嘅演繹要有立體感,譬如話 『眼神』,『講對白嘅速度』,佢開始識得控制。Wong Kar Wai對Leon係讚賞嘅,佢用到Leon,唔通Wong Kar Wai佢taste唔得?Kar Wai佢睇得出Leon有種好cool神秘嘅feel,喺眾多演員裏便係搵唔到,得Leon有。導演嘅觸覺係好個人,但係做出嚟嘅效果好主體。識得搵啱演員,畀演員有空間發揮,有空間發揮想像力。Leon有今日嘅演技,Wong Kar Wai畀咗機會佢,相反,亦係Leon識得點樣珍惜。

到《甜密密》,陳可辛啲電影拍出嚟嘅人物係好細膩,好識得觸摸人物嘅心理。佢揀Leon就係Leon有種憂鬱同內斂嘅氣質,Leon今次喺電影度都控制得好好,劇情演繹得貼切,好接近主角嘅情感。最後嗰part同Maggie Cheung對望,簡單直接得嚟啱好帶出好平實,喺外國見返自己鍾意過嘅人嘅感情。

到《雙雄》,Leon嘅演技得到影評人嘅贊同,當然係攞佢嚟同《無間道3》嚟比喇。《無間道3》Leon做嘅角色就係要目冇表情,對應返佢角色嘅內心戲同埋劇情嘅結構,一冷一熱。Leon喺《三更》發揮得最好,嗰年《金馬獎》畀佢攞,唔係啲評委另類,台灣啲電影評委好注重角色人物嘅內涵,從內心表現出來嘅麻木,呢啲演技好難做到出嚟。Leon經歷過咁多出電影發揮到。

講講吓講到電影,我好鍾意睇電影,Leon嘅電影有睇,所以講講吓講開咗話題,諗住講電影呢part到時帖去第個版。

講返Leon同秋生嘅嘢:

秋生幫Leon拍咗隻《一比一》,佢哋兩個係好老友,秋生一落機就幫Leon拍通宵。

你唔信,可以搵嚟睇,裏便都係Leon嘅idea。秋生好鍾意Leon嘅創意,喺佢職業演員嚟角度,秋生唔會咁輕易讚另一個演員。但係秋生講到明好欣賞Leon做嘢嘅工作態度同創意,《無間道》嗰次,佢係講:係得Leon做得到呢個角色,係啲記者歪曲佢講嘅嘢。佢哋之後重有好多合作。

Leon幫公益金. 聯合國兒童基金做咗好多善事。佢出錢出力。

好心你唔好係唔係都話人哋,唔係吓吓你主觀話係就係。

上便係我個人對Leon嘅睇法,唔buy係你自由,但係用詆毀嘅詞嚟話Leon,我會同你拗落去。未睇過晒,未聽過晒嗰時,講嘢唔好咁主觀。

[此帖子已經被作者於2007-8-15 18:22:45編輯過]

你有病呀?成日叫人听啲噪音、睇啲垃圾!

我系要听完啲噪音,睇过晒啲垃圾片先有权发言嘅咩?

正如若果我要同人宣传吸烟嘅危害、毒品嘅祸害,使唔使自己亲身试过先至得啊?

你有病就去睇医生啦!唔好喺庶发噏风喇!

叫你攞证据出嚟,你又唔攞,一味顾左右而言他!算罢啦你!

香港
以下是引用卢总在2007-8-15 19:50:00的發言:

你有病呀?成日叫人听啲噪音、睇啲垃圾!

我系要听完啲噪音,睇过晒啲垃圾片先有权发言嘅咩?

正如若果我要同人宣传吸烟嘅危害、毒品嘅祸害,使唔使自己亲身试过先至得啊?

你有病就去睇医生啦!唔好喺庶发噏风喇!

叫你攞证据出嚟,你又唔攞,一味顾左右而言他!算罢啦你!

我冇病,我冇成日叫人聽噪音,睇垃圾。

我係話你唔啱,你喺呢張帖講過啲不負責任嘅言詞。

你自己唔鍾意就喺度唱衰人。

你話毒品有害,係你嘅觀點。我係講你喺呢張帖講嘅嘢,形容Leon嘅詞,有不實嘅言論。

你未睇過,,我係話秋生同Leon嘅關係。又話人哋唔好。

我搵到佢哋拍嘅MV嘅鏈接,放咗喺閒情版。

我就係要話你,你個人不知所謂,係又話唔係又話。咁大個人,一啲修養都冇。

我再引用返我話你嘅:

你唔鍾意,呢啲係你嘅事。你使唔使講到『好多人睇見佢乜乜乜』。呢啲係你自己個人嘅猜測,個人嘅意見,唔使喺呢度詆毀Leon嘅(你講過乜,呢張帖嘅有紀錄)。

你話佢『每首歌開始點點點』。你未聽過晒佢啲歌,唔該你唔好喺度亂噏嘢。佢走嘅路線,唔啱你,你唔聽係你嘅事,未聽過唔該唔好指點咁多。

每個人嘅欣賞角度唔同,你唔鍾意Leon,that's fine,你嘅事,但係你喺呢張帖用嘅言詞,我就唔會buy你,你講嘢太過絕對,主觀,一啲sense都冇。你唔鍾意嘅嘢,就踩人哋。噉算乜嘢,一啲責任都冇。

你自己唔鍾意就話: 『大把人都唔鍾意』,你聽住:『係你唔鍾意』,唔好用 『大把人唔鍾意』 嚟做證據。

係『你唔鍾意』,所以你會認同『其他人唔鍾意佢』,唔係 『大把人唔鍾意佢』 嚟認同你 『唔鍾意佢』。

真係聽過Leon嘅歌(從偶像到幕後再到唱片公司老闆),睇過佢啲戲嘅人(從唔識做戲到識做戲到有自己一套演繹方式),唔啱口味咪唔啱口味囉,唔使用詆毀人嘅言詞。

我係Leon嘅Fans,我聽過佢嘅歌,睇過佢嘅戲,我冇百份百話佢啲歌好正,佢帶畀我哋Leon's Fans嘅係一樣回憶,一種態度。Leon拍嘅電影,我睇過(前期都係睇偶像,中期後,係睇佢嘅進步),佢每出電影都有進步。從《墮落天使》,《甜密密》,《半生緣》,《玻璃之城》,《三更》,《雙雄》,到拍緊嘅《梅蘭芳》我都有睇,有留意。

睇電影,講個人角度,但係演繹技巧係可以講嘅。Leon喺《墮落天使》開始接觸文藝戲劇,演繹個人創作文藝,演員嘅演繹要有立體感,譬如話 『眼神』,『講對白嘅速度』,佢開始識得控制。Wong Kar Wai對Leon係讚賞嘅,佢用到Leon,唔通Wong Kar Wai佢taste唔得?Kar Wai佢睇得出Leon有種好cool神秘嘅feel,喺眾多演員裏便係搵唔到,得Leon有。導演嘅觸覺係好個人,但係做出嚟嘅效果好主體。識得搵啱演員,畀演員有空間發揮,有空間發揮想像力。Leon有今日嘅演技,Wong Kar Wai畀咗機會佢,相反,亦係Leon識得點樣珍惜。

到《甜密密》,陳可辛啲電影拍出嚟嘅人物係好細膩,好識得觸摸人物嘅心理。佢揀Leon就係Leon有種憂鬱同內斂嘅氣質,Leon今次喺電影度都控制得好好,劇情演繹得貼切,好接近主角嘅情感。最後嗰part同Maggie Cheung對望,簡單直接得嚟啱好帶出好平實,喺外國見返自己鍾意過嘅人嘅感情。

到《雙雄》,Leon嘅演技得到影評人嘅贊同,當然係攞佢嚟同《無間道3》嚟比喇。《無間道3》Leon做嘅角色就係要目冇表情,對應返佢角色嘅內心戲同埋劇情嘅結構,一冷一熱。Leon喺《三更》發揮得最好,嗰年《金馬獎》畀佢攞,唔係啲評委另類,台灣啲電影評委好注重角色人物嘅內涵,從內心表現出來嘅麻木,呢啲演技好難做到出嚟。Leon經歷過咁多出電影發揮到。

講講吓講到電影,我好鍾意睇電影,Leon嘅電影有睇,所以講講吓講開咗話題,諗住講電影呢part到時帖去第個版。

講返Leon同秋生嘅嘢:

秋生幫Leon拍咗隻《一比一》,佢哋兩個係好老友,秋生一落機就幫Leon拍通宵。

你唔信,可以搵嚟睇,裏便都係Leon嘅idea。秋生好鍾意Leon嘅創意,喺佢職業演員嚟角度,秋生唔會咁輕易讚另一個演員。但係秋生講到明好欣賞Leon做嘢嘅工作態度同創意,《無間道》嗰次,佢係講:係得Leon做得到呢個角色,係啲記者歪曲佢講嘅嘢。佢哋之後重有好多合作。

Leon幫公益金. 聯合國兒童基金做咗好多善事。佢出錢出力。

上便係我個人對Leon嘅睇法,唔buy係你自由,但係用詆毀嘅詞嚟話Leon,我會同你拗落去。未睇過晒,未聽過晒嗰時,講嘢唔好咁主觀。

[此帖子已經被作者於2007-8-16 17:57:24編輯過]
火藥味好重,各位請立即疏散至安全區域。
以下是引用Wai在2007-8-10 20:42:41的發言:

你啲叫中傷人哋。

黃秋生幾個訪問都讚過leon,佢哋重好老友添。MV唔收錢都幫Leon拍。你唔識就唔好用啲侮辱字眼講人。

你唔開胃,你嘅事。用詞注意吓喇,你都咁大個人。

睇完.

点解唔见你提交黃秋生唔收錢幫Leon拍MV嘅证据?一味就识讲东讲西. [em18]

我话你知,我听见有人提起佢都唔开胃![em13]

以下是引用07-07-07在2007-8-17 15:35:25的發言:

睇完.

点解唔见你提交黃秋生唔收錢幫Leon拍MV嘅证据?一味就识讲东讲西. [em18]

我话你知,我听见有人提起佢都唔开胃![em13]

我發咗喺閒情版。

你嘅自由,我冇話你。

我冇講東講西。

有鬼!从头到尾都冇"免费"或者"唔收钱"之类嘅字眼,拉东扯西就有.

睇嚟,你果真系"老作"!

以下是引用07-07-07在2007-8-17 17:28:51的發言:

有鬼!从头到尾都冇"免费"或者"唔收钱"之类嘅字眼,拉东扯西就有.

睇嚟,你果真系"老作"!

我發咗喺閒情版。

我冇老作。

由頭到尾,我係話卢总呢個人。

佢唔鍾意Leon係佢自由,但係呢個係公眾論壇,佢用嘅言詞太過份。

唔通我冇我嘅言論自由?我就唔得話佢嘅言詞過份?

我節選引用返我話卢总呢個人嘅嘢:

[此帖子已經被作者於2007-8-17 17:59:12編輯過]

你真系"老作"得嚟仲有病!而且病得好严重!

反反复复张贴呢几段文字想说明咩嘢?说明你自己对,人家错?不过我觉得你似泼妇骂街多D!

到呢一刻,你始终都搵唔到黃秋生唔收錢幫Leon拍MV嘅证据,一味就拉东扯西,数落人家如何这般,你唔烦,人地第个睇嘅都烦啦!我估其他人一样唔buy你.

我都同意卢总嘅观点,唔通系要人试过毒品先有资格宣传反吸毒?你D咩逻辑?

以下是引用07-07-07在2007-8-17 18:18:15的發言:

你真系"老作"得嚟仲有病!而且病得好严重!

反反复复张贴呢几段文字想说明咩嘢?说明你自己对,人家错?不过我觉得你似泼妇骂街多D!

到呢一刻,你始终都搵唔到黃秋生唔收錢幫Leon拍MV嘅证据,一味就拉东扯西,数落人家如何这般,你唔烦,人地第个睇嘅都烦啦!我估其他人一样唔buy你.

我都同意卢总嘅观点,唔通系要人试过毒品先有资格宣传反吸毒?你D咩逻辑?

我冇老作,我搵咗秋生幫Leon拍嘅MV,佢哋嘅新聞我都搵到。

我冇東拉西扯。

我喺呢張係話卢总佢講嘢太過份。

你煩,係你自由,呢度公眾論壇。其他人點睇,係佢哋嘅自由。

我係話卢总呢個會員。

你同意佢,係你嘅自由。我冇權反對你嘅睇法。

我都有我自己嘅睇法,人哋buy唔buy,係言論自由問題。人哋唔鍾意,我會尊重人哋睇法。

我喺呢張帖都講咗,我係話卢总佢講嘢太過份。喺秋生幫Leon拍嘅MV,我係睇過。所以我先話佢講嘢太過份。

[此帖子已經被作者於2007-8-17 18:29:09編輯過]

你果然真系病得好严重!再唔去睇医生,睇怕会病入膏肓!

如果你真系"冇東拉西扯"嘅话,就请你正面回答我嘅问题:黃秋生几时唔收錢幫Leon拍MV?

如果你冇证据嘅,就请你承认自己"老作"先!

卢总摆嘅证据同道理都系有根有据嘅,大家有目共睹嘅!而你嗰D?完全软弱无力,叫人点支持你?

以为贴几段不着边际嘅娱乐新闻报道就可以蒙混过关,你真系幼稚得紧要![em06]

以下是引用07-07-07在2007-8-17 18:47:15的發言:

你果然真系病得好严重!再唔去睇医生,睇怕会病入膏肓!

如果你真系"冇東拉西扯"嘅话,就请你正面回答我嘅问题:黃秋生几时唔收錢幫Leon拍MV?

如果你冇证据嘅,就请你承认自己"老作"先!

卢总摆嘅证据同道理都系有根有据嘅,大家有目共睹嘅!而你嗰D?完全软弱无力,叫人点支持你?

以为贴几段不着边际嘅娱乐新闻报道就可以蒙混过关,你真系幼稚得紧要![em06]

我冇老作,我一開始就講咗秋生唔收錢幫Leon拍MV《一比一》。我發咗轉載新聞喺閒情版。

我點解要老作呢?

卢总呢個人講嘅嘢,佢幾時有攞證據呢?佢講偉仔,Andy佢哋喺無間道3杯葛呢啲嘢,我都費事話佢。佢隨口噏。

我睇過〈〈無間道3〉〉嘅製作特輯,佢哋咁多個主角好傾得嚟。

佢幾時攞過道理呢?

我轉貼咗佢哋嘅新聞,你覺得唔係,你嘅自由。你覺得係點,呢啲係你個人睇法。

我係話卢总呢個人講嘅嘢太過份。

[此帖子已經被作者於2007-8-17 19:12:14編輯過]

你真系冇得救!!

但凡有D普通常识都知,黃秋生冇可能唔收錢拍MV啦!

所有艺员做任何演出都要经过经理人公司同意,即使慈善演出都唔例外!唔收钱,你叫人食风啊?

制作特辑嗰D咁假嘅嘢你都信到十足,真系想唔话你幼稚无知都唔得!

最后又系响后面贴几段毫无说服力嘅废话,唔知你系无话可说,还是博同情.

你再唔去睇医生,我都只能够讲节哀顺变.费事理你!