QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: 余OK

繼續尋夢:粵語歌詞創作比賽試邀各路好手參與

好高興見到bobobian又有新鮮滾熱辣嘅作品《你永遠不會獨行》,而且所寫嘅仲係一受咁浪漫而感人肺腑嘅情歌,搭配上呢個旋律,靚絕!
對住個旋律聽過一下,首歌詞個別嘅字喺協音方面如果能夠略執一執,就更好:
就舉其中一個例子~~

叢林內望見天上流星過----最後四個字對應之原曲旋律係2655,而「流星飛過」對應之旋律係2665或2675,如果改成「流星擦過」就剛好與原曲嘅2655對應得到,哈哈,個人意見,僅供參考。

bobo又有新作品面世,呢首歌我之前完全未聽過,唔多熟悉,所以協音方面不便評論。

但講到意境,bobo嘅詞可謂漸入佳境,一首比一首有意境。識得用個「誰」字,已經入咗盧國沾叔所講嘅第三層境界。

又重回到呢個大家庭真系好開心!都系睇到samkong同埋highyun的大作先至激發創造欲望,你地作品真系讓我學到唔少嘢!呢首歌系同政治有關,加入左少少宗教因素,也不便多加注釋。
哈哈,在此呼籲一下大家踴躍填詞,粵來粵精彩!

首首都聽唔到呀!!!

睇住噉多歌詞同個MEDIA PLAYER框,就係聽唔到歌。。。。成個人要癲晒!

換個瀏覽器,比如firefox,頁面刷新很快

原帖由 Jean 於 2008-4-29 09:54 發表 首首都聽唔到呀!!!   睇住噉多歌詞同個MEDIA PLAYER框,就係聽唔到歌。。。。成個人要癲晒!

同感。唔通,我同妳都...

原帖由 外外星人 於 2008-4-29 11:55 發表   同感。唔通,我同妳都...

都咩阿~~~~~~???得講半句????

原帖由 Jean 於 2008-4-29 12:08 發表 都咩阿~~~~~~???得講半句????

咩?咁大个女重要人孭?!

大家好,我是位粤语音乐创作人,得知有这么一个维护粤语文化的论坛我很高兴!但看过之前的《重新填词》活动,觉得有点失望。其实,现时的粤语音乐在走下坡路,我希望见到更多的原创粤语音乐,而不是拿过去的音乐作发展,停留在以前的辉煌,更应该向前看,极力鼓励原创音乐的发展!无论词曲,都应该全部原创,这才是真正的发展粤语文化!我是深圳人,音乐学院毕业,现时专创作粤语音乐,但可惜并没用武之地,因为现时的粤语歌不受人关注,很多时候,我都想放弃……改做国语音乐。但我不甘心,因为我觉得我所创作的粤语歌在词曲上都很不错的,不信的话我可以发给你听听,请加我QQ:248026687   或   MSN:Rockylkj@hotmail.com
让我们一起为粤语音乐做点贡献!谢谢!
你好,請你唔好失望。我哋都好想有進一步發展,例如詞曲編唱都可以自己包辦,不過呢度大部分係業餘愛好者,而且比較缺乏作曲嘅人才,因此大部分係借用舊曲新詞來鍛煉粵語詞嘅創作。如果閣下唔嫌棄嘅,不妨將大作發上論壇,供大家分享,學習。並且期望論壇嘅創作愛好者可以合作,磨合一段時間自然會有進步同好作品出現。

原帖由 弦~崖之舞 於 2008-7-8 13:44 發表 大家好,我是位粤语音乐创作人,得知有这么一个维护粤语文化的论坛我很高兴!但看过之前的《重新填词》活动,觉得有点失望。其实,现时的粤语音乐在走下坡路,我希望见到更多的原创粤语音乐,而不是拿过去的音乐作发展,停留在以前的 ...

并唔系维护粤语文化,系「传承」,我谂好多人都会误解我哋。

诸如:维护、保护、保存、维系…………呢啲只不过系某几个人,或者某一代人做嘅,想长远落去,其实系「传承」

支持發上嚟…你自己收埋,點會有人聽???
好想放D歌上黎, 不過唔知呢版重係咪繼續比人玩?

還是要另開新版?

原帖由 470666470 於 2009-9-2 19:49 發表 好想放D歌上黎, 不過唔知呢版重係咪繼續比人玩?還是要另開新版?

喺呢個版開個新貼,貼上嚟先啦~期待佳作!

《春怨》- 調寄張伊雯 1950 年國語老歌《恨海》

《恨海》- 張伊雯原唱版

http://www.youtube.com/watch?v=j2ol8hPfvpo&fmt=18

《恨海》- 顧媚版

http://www.tudou.com/programs/view/tVNjS6MtoTQ/

曲: 楊龍

粵詞: Louis Lee

春風吹暖, 春心動搖
遊玩花間, 醉人情調

春光景緻, 春色撩人
盟訂終身, 儷影相襯

惜快樂苦短, 卿為何去遠?
痛離別春碎夢斷, 夜闌靜望眼將穿

千杯不醉, 枕孤淚垂
徒賸追憶, 恨春去