QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: leon_jeng

[其它] 你认为对广东话的发扬与贡献那些地方人的功劳最大?

啲客家佬成日將我哋廣東人稱為“廣府人”係有企圖嘅。佢哋係噉稱呼我哋意為講我哋廣東人唔係廣東人,而係外來嘅人。

上次遇到一個講粵語嘅廣西妹,佢講佢爸媽同祖先講嘅係廣東話,但佢只能識聽廣東話,唔識講廣東話,反為就識講普通話,佢講佢自細就講普通話啦,真係死嘅廣東話。

以下是引用卢总在2007-8-9 20:24:18的發言:
哈哈哈!一个噉嘅回复,破坏咗紫凤凰喺柳寻风心目中嘅形象!

唔系呀,唔系呀,卢总你唔好屈我呀,我想紫凤凰再进一步举证咋。我几大都要黐实师父噶嘞,唔会降低高度噶。

[此帖子已經被作者於2007-8-9 21:13:15編輯過]
慌死我会挖角呀?
你唔好害我畀师父丙呀吓
[此帖子已經被作者於2007-8-9 21:20:36編輯過]

哈哈,其實依件事我最初係睇香港嘅好幾篇論文知嘅,而且對比下今時今日香港嘅明星:肥姐(沈殿霞)、阿姐(汪明荃)、陳鴻烈、周星馳就係上海嘅。黎明、張國榮係客家(黎明生於北京,祖籍梅州),但好似劉德華、梁朝偉、鄧萃雯、湯瑩瑩、李小龍咪廣府囉。

不過亦都有啲山東?,例如成龍就係山東人,不過重有其他地區,吳孟達係福建嘅,徐錦江係黑龍江嘅,王菲更加唔使問,北京人。

印證一下得出結果冇錯?。

我是广西人,我投香港一票,广东最近对粤语贡献也很大,如动画片《Q版三国》,可惜这部动画在上演时被配成普通话的多,现在广东很多本土电视剧也都如雨后春笋般发展起来,如《外来媳妇本地郎》、《都市笑口组》、《大吉利车队》等,所以我对广东往后的粤语贡献充满信心。

广西方面就不要想了,不是我特意贬低广西,广西能坚持说粤语都不错了,还谈何说将粤语发扬光大?但看了百度贴吧中的《南宁啊,南宁啊,请说回白话吧》和《来自北海兄弟的呐喊》两个精品贴,我觉得广西人似乎慢慢的开始“觉醒”起来了,但广西人的后知后觉,还是不足以有资格谈论保护粤语的。

个个坚持讲广东话嘅人都功劳大.,此句话的确是最实在,最符合民众的心声的。

以下是引用leon_jeng在2007-8-9 20:53:00的發言:

啲客家佬成日將我哋廣東人稱為“廣府人”係有企圖嘅。佢哋係噉稱呼我哋意為講我哋廣東人唔係廣東人,而係外來嘅人。

上次遇到一個講粵語嘅廣西妹,佢講佢爸媽同祖先講嘅係廣東話,但佢只能識聽廣東話,唔識講廣東話,反為就識講普通話,佢講佢自細就講普通話啦,真係死嘅廣東話。

呵呵,噉咪啱晒囉,證明我哋係漢人,佢哋係嗰啲百越種囉。

佢哋咁中意做土著,咪畀佢哋做囉。

我哋用晒啲資源,然後畀佢哋慢慢做土著。我哋就做外來嘅北方漢人。

[此帖子已經被作者於2007-8-10 2:30:29編輯過]

嗱,我都話咗噶啦,紫凤凰响哩方面问题上,唔会噤唔严谨嘅。。。

以下是引用柳寻风在2007-8-9 21:20:05的發言:
你唔好害我畀师父丙呀吓

如果你师父真系噉对你,马上飞鬼咗佢啦![em01][em01][em01]

亂咁抦人,都唔係我作風啦。我嘅作風係跣你一鑊,陰你一嘢,但就唔打你,因為手腳打係冇用嘅。
以下是引用紫凤凰在2007-8-10 2:27:56的發言:

呵呵,噉咪啱晒囉,證明我哋係漢人,佢哋係嗰啲百越種囉。

客家種唔知佢哋越族定係畬族而成我哋廣東人就唔理嗰啲,但係我只知道以前嘅客家人都被我哋廣東人輕視佢哋叫佢哋做“山蠻”而且仲唔同佢哋通婚、來往添。

以下是引用紫凤凰在2007-8-10 2:17:48的發言:

哈哈,其實依件事我最初係睇香港嘅好幾篇論文知嘅,而且對比下今時今日香港嘅明星:肥姐(沈殿霞)、阿姐(汪明荃)、陳鴻烈、周星馳就係上海嘅。黎明、張國榮係客家(黎明生於北京,祖籍梅州),但好似劉德華、梁朝偉、鄧萃雯、湯瑩瑩、李小龍咪廣府囉。

不過亦都有啲山東?,例如成龍就係山東人,不過重有其他地區,吳孟達係福建嘅,徐錦江係黑龍江嘅,王菲更加唔使問,北京人。

印證一下得出結果冇錯?。

香港明星係廣東人嘅真係數之不盡,客家人嘅都有不過有幾個啫,佢哋都唔係講晒廣東話咩?有幾個識講客家話,你同佢講客家話佢哋仲鬧你係“戇居佬”添。

黎明雖然話祖籍係梅縣,但係你睇佢啦,一句客家話都唔識講,恐怕你用客家話同佢講佢就會攞掃把打死你添。

香港就係廣東人嘅天下,喺香港生活嘅人想搵到香港本地人嘅錢一定就要學好廣東話嘅。

其實豈止黎明唔識講,朱德夠唔識講啦。朱德又咪係祖籍韶關嘅客家人。所以囉,判斷客家人標準如下:

1,心理認同。

2,曉客家話。

所以嘛,黎明並唔能夠算得上客家的,廣府人夠成堆秦人啦,但今天卻認作係廣東,唔係陝西,好話唔好聽,都幾千年囉。朱德都隔咗十幾代啦,所以當佢四川唔當客家?。

以下是引用leon_jeng在2007-8-10 13:39:09的發言:

黎明雖然話祖籍係梅縣,但係你睇佢啦,一句客家話都唔識講,恐怕你用客家話同佢講佢就會攞掃把打死你添。

香港就係廣東人嘅天下,喺香港生活嘅人想搵到香港本地人嘅錢一定就要學好廣東話嘅。

呢只仆街系垃圾,靠个老窦有两个臭钱上位,样衰口臭走音都可以出唱片、拍戏、攞奖--咁无耻下流贱格唔要面,佢认第二睇怕冇人认第一!

呢啲数典忘祖嘅小人又点会念乡情、识乡音呢?

以下是引用卢总在2007-8-10 15:51:08的發言:

呢只仆街系垃圾,靠个老窦有两个臭钱上位,样衰口臭走音都可以出唱片、拍戏、攞奖--咁无耻下流贱格唔要面,佢认第二睇怕冇人认第一!

你未認真睇過佢啲戲,未細心聽過佢啲歌,請你講嘢嗰時尊重吓人哋。

以下是引用卢总在2007-8-10 15:51:08的發言:

盧總,唔通你都係客家種?大陸嘅廣東話所以被普通話衝擊都係有客家種嘅份嚟嘅。

以下是引用Wai在2007-8-10 16:09:51的發言:

你未認真睇過佢啲戲,未細心聽過佢啲歌,請你講嘢嗰時尊重吓人哋。

离远见到已经唔开胃,听到佢把声--唔该你查下黄秋生系点样形容嘅。

值得尊重嘅人,我自然会尊重,请你尊重咗人哋嘅言论自由先!

以下是引用leon_jeng在2007-8-10 19:32:02的發言:

盧總,唔通你都係客家種?大陸嘅廣東話所以被普通話衝擊都係有客家種嘅份嚟嘅。

我点解会系客家种?我系广州人,我唔系好识听、好唔识讲客家话,不过都有唔少客家嘅街坊同朋友--我所指嘅“街坊”系真嘅“街坊”,绝对唔系陈扬及其同事口中嘅伪“街坊”。

无可否认,客家人的确比较倾向于讲普通话而少讲广州话,相信系初初入粤嘅时候同广东人结怨有关。不过随住时代嘅变迁,当年嘅成见同恩怨多数都已经放低晒嘞。