QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: canote

[族群溯源] 粵漢之爭

講起滿族,按數據嘅話,廣東有幾千,但係我有聽講話有十幾萬,都唔知真定假。但係至少當年沒落嘅滿貴有好多閃人經廣東到東南亞倒是可以相信嘅,因為當年據悉的確係有一批外地嘅滿族遷入(辛亥)。

原帖由 南粤高凉仔 於 2007-9-22 12:06 發表   洪秀全系客家人,呢个系公认的事实,唔通你有证据证明他系广府人咩?   孙中山系客家人,还系广府人,仲存在争议。我都没提区,你何必来老孙落水呢。 ...

唔好同我講咩所謂“客家”,假如客家真係咁有本事,噉七百年前成個廣東就經已畀佢完全客家化咗喇!而唔係淨客家化得粵東北同粵北啲咁山旮旯嘅碇方!

妳知唔知點解會有“逢山必有客”呢句話?之所以會噉,係因為當年避元兵走難落嚟大粵嘅“客家”,分佈喺平原地方嘅一早畀我哋粵民族嘅先民徹底熔滅,作為族群辰七就唔存在;而分佈喺山區嘅“客家”,因為粵民族當時嘅勢力鞭長莫及,所以就畀呢班異鄉客佔山為王,客家客家,就係以客地為家噉解!

至於妳嗰篇乜多元化嘅“嘅”嘢,講嚟講去都係三覆皮,冇嚟新意。

我喺度要點醒妳嘅就係:今日嘅“客家”,同當年佔山為王嘅嗰啲客家完全係兩碼事,喺而咖客族嘅血裡頭,起碼有唔少係畬瑤嘅基因,近七百年嚟,“漢”化苗瑤系嘅主力係“客家”人,而唔係我哋粵民族。

原帖由 南粤高凉仔 於 2007-9-22 12:19 發表 你又如何认定小黑人仅仅系粤人的母系祖先呢?晤通,又系想当然。 按的芬1012 讲法,越人后代尚且可以抗议汉人的入侵。甘,小黑人的后代点解唔可以抗议越人的入侵呢。 ...

好心妳寫啲嘢出街之前先執執佢,咪過一時係粵文,一時又係撈文,妳連粵語行文都未乃架步,真係唔知妳呢個粵協嘅版主係點呃番嚟嘅!粵協嘅“管理層”係咪應該正視下呢個問題呢?!!

喺粵協發表高論,應該自覺用粵語行文!“管理層”更加係要以身作則!

原帖由 南粤高凉仔 於 2007-9-22 12:19 發表 你又如何认定小黑人仅仅系粤人的母系祖先呢?晤通,又系想当然。 按的芬1012 讲法,越人后代尚且可以抗议汉人的入侵。甘,小黑人的后代点解唔可以抗议越人的入侵呢。 ...

點認定?我梗係唔係好似妳噉靠估喇!

唔通妳連分子人類學都未聽過?孤陋寡聞啲掛妳!

靠DNA測定點都可信過啲撈嗰兩本爛鬼史書喇!

大約喺距離而咖一萬年前,黃種嘅先古南越人由今日嘅印支半島循西南方向進入大粵境域,同原居喺當地嘅矮黑人發生戰爭,矮黑人戰敗,結果矮黑人成個族群畀先古南越人熔滅,形成摻雜有矮黑人血統嘅古南越人。矮黑人並冇純正嘅後代留低喺大粵,佢哋嘅血脈流咗入古南越人嗰樹!

喺二千二百年前,南下嘅秦朝人又同帶著矮黑人基因嘅古南越人爆發戰事,古南越人戰敗西逃。同矮黑人相比,古南越人好好彩,佢哋冇畀南下嘅秦朝人全部消滅晒,喺大粵境域嘅西部,佢哋嘅後裔今日演化成越,寮,泰,僮,黎。而居住喺東粵嘅古南越人,就同南下嘅秦朝人交熔成我哋粵民族!

我哋粵民族嘅血脈裡頭,有矮黑人嘅基因一啲都唔奇,因為呢啲基因係從古南越人嗰度間接得嚟嘅,我哋粵民族有矮黑人嘅血統並唔係一種恥辱!而啱啱相反,係一種光榮!因為我哋身上嘅呢啲基因正正說明咗我哋粵民族係大粵境域遠古先民嘅直系後裔!唔理佢係父系傳承抑或係母系傳承,我哋粵民族都係南粵土著嘅後人,我哋粵民族先至係大粵真正嘅主人!

參與形成古南越人嘅,係蒙古人種嘅先古南越人同尼格利陀人種嘅矮黑人。

而直接參與形成我哋粵民族嘅,係古秦朝人同古南越人。

而咖有唔少人混淆咗古秦朝人同古秦國人嘅概念,於是係唔係都搵現時嘅秦撈同我哋粵人比。其實根本就冇得比!當年南下大粵開基嘅嗰五十萬秦朝將士,嚟自秦朝疆域嘅各個地方,並唔單單係嚟自秦國,佢嘅主力更有可能係由關東六國人組成。好似大粵聖祖趙佗就係嚟自趙國故地。 呢五十萬秦朝兵係帶著佢哋原嚟母國嘅口音落嚟大粵嘅,所以最初期嘅粵語係由戰國七雄各自流行嘅各式古華夏語再加上古南越語糅合而成。

為咗解決呢五十萬入粵秦朝兵嘅婚配繁衍,當年任囂趙佗曾多番上書秦朝庭,結果令佢哋都幾失望,秦始皇只肯畀三萬女眷入粵!真係唔知佢搞緊邊科?

不過有時啲嘢真係整鬼定,妳秦始皇唔肯畀秦女過我,我趙佗咪諗出娶越女嘅靚蹻囉,男人嘅生理欲望有時真係可以決定到一個種族嘅走向。拉美之所以變成西班牙/葡萄牙--印第安嘅混血種場,就係多得嗰班當年發現新大陸嘅西葡水手性衝動所致。

趙佗作為呢五十萬入粵秦朝兵嘅軍事統領,士兵嘅正常生理需求佢一定要照顧,佢當時若果唔搵越女嚟頂數,分分鐘可能搞出兵變嘅大頭佛。而秦越姻親一結,“和輯百越”就係自不然嘅事,瓜熟蒂落,水到渠成。

喺種群意義上講,呢五十萬入粵秦朝兵或者仲可以稱之為華夏人。但係佢哋同越女所誕下嘅後代,就係徹徹底底嘅粵人!秦朝兵同越女嘅結合,誕生咗我哋粵民族嘅第一代先祖!

講真!我哋粵民族真係要多得秦始皇!一係要多得佢派五十萬秦朝兵入粵;二係要多得佢唔畀相同數量嘅秦女入粵;三係要多得佢嘅梟暴成性,假如唔係佢嘅梟暴,秦朝都唔會好似超新星爆發噉,喺創造耀眼光輝嘅同時瞬間毀滅。暴秦嘅覆亡,畀到聖祖趙佗帶領我哋新生嘅粵民族施展拳腳實現抱負嘅大好機會!

原帖由 bruceasu 於 2007-8-18 10:43 發表 以下是引用紫凤凰在2007-8-18 2:15:18的發言:四個字:夏非夏,何以为夏?说句不好听的话,这种说法只是当年那些汉奸为自己的叛国行为掩饰,而对圣贤之说断章取义。圣贤说(我)入狄夷则狄夷之,(彼)入华夏则华夏之。圣贤之意是进攻到狄夷的地方就用狄夷的作战方式;被狄夷进攻,在本土防守的时候就使用本土的作战方式。用现代的话就是对付狄夷要因地制宜。

断章取义的好似系你吧,

《荀子、儒效》说:“居楚而楚,居越而越,居夏而夏,是非天性也,积靡使然也”。

讲的明明系风俗,并非讲战争手法。

第一:秦国发动50万人进攻岭南,但真正进入岭南的只有三路大军,再参考秦代所设的县的大细,及广州城的大细,可以肯定,进入并驻扎系岭南的秦军并不多。一部分学者认为:呢滴秦军只有十几万,睇来,细有道理的。

第二:你狠咩汉朝啊,除左越人后代和秦军后代外,其他粤人的祖先都系系汉朝以后的2000年进入岭南的。没汉朝对岭南的征服,也就没今日的粤人。讲唔定,阁下你的祖宗都系近几百年才进入广东个添。没汉朝统一岭南,讲唔定阁下现在仲系北方边条山坑沟里咬紧膜膜呢,仲有咩资格系呢度高呼咩粤族自治区呢。哈哈

第三:既然阁下都睇过Y染色体基因研究的文章,凭咩野就认定古代的史书都系讲大话的呢。相反,古代史书从没有否认过‘越人汉化成为汉人’,史书的内容和Y染色体研究一样,粤人都系以北方移民为主体,融合越人而成的汉民族的一支。 Y染色体研究明明表明:南北汉族都有大体一致的基因组成,都有共同的来源。外省汉人同广东粤人一样,都系华夏人的后代,你凭咩野话北方人唔系华夏后代呢。难道北方人融入少量胡人,受到胡文化的影响,就晤系华夏人咩;粤人同样融入越人,受到越文化的影响,你又凭咩野自称华夏人的后代呢。

第四:你话广东人的粤人系粤族,唔系汉人,同古滴捞人(汉人)唔系一个民族的。甘样个话,当年清兵屠杀汉人的时候,广东粤人又点解要反清复明,同滴北方汉人一起并肩作战呢。近代的孙中山又凭咩野以汉人的身份来驱逐满清呢,不如搞独立仲好。你话你自己、同埋所有的粤人唔系汉人,真系羞杀你的先人。

第五:我仲系古句,你凭咩野认定你的祖先晤系500年前先入广东的捞人呢。

当年安史之乱,大量中原人南下避战乱.

宋末也是.

尚可喜破广州城后清兵屠杀了城内军民60几W.当年的满人来广州后家属就住在而家惠福路那一带,

97-98年前的广东人构成,是大杂汇.但都是以粤文化为中心.

而家的住在广州的,外来人(捞话的)就有600-700W或更家之多.

原帖由 keepergz 於 2007-9-25 10:33 發表   当年安史之乱,大量中原人南下避战乱. 宋末也是. 尚可喜破广州城后清兵屠杀了城内军民60几W.当年的满人来广州后家属就住在而家惠福路那一带, 97-98年前的广东人构成,是大杂汇.但都是以粤文化为中心. 而家的住 ...

60几万指的应该系珠三角地区因为古场战争而消失的人口,而并非单指广州城损失的人口。

的確應該係珠三角一帶。冇可能淨係廣州城。

想問下呢位南粵高涼仔,你究竟想講明啲乜嘢啊?

原帖由 南粤高凉仔 於 2007-9-23 22:30 發表 第一:秦国发动50万人进攻岭南,但真正进入岭南的只有三路大军,再参考秦代所设的县的大细,及广州城的大细,可以肯定,进入并驻扎系岭南的秦军并不多。一部分学者认为:呢滴秦军只有十几万,睇来,细有道理的。第二:你狠咩汉朝啊,除左 ...

妳一方面喺度講嗰啲咸臭“史書”係唔會講大話嘅,而一個屈尾十妳又喺度引述嗰啲所謂嘅“專家”嚟否定史書上高記載嘅五十萬秦兵入粵嘅史實,妳嘅論調都幾矛盾幾混亂下啵!包括兩廣在內嘅成個大粵,佢嘅陸地疆域總面積達到四十六萬平方公里!足足有兩個英國或者五個韓國咁大!平均起身每一平方公里先至有一個秦兵,以噉嘅分佈密度,仲叫好多咩?

原帖由 南粤高凉仔 於 2007-9-23 22:30 發表 第一:秦国发动50万人进攻岭南,但真正进入岭南的只有三路大军,再参考秦代所设的县的大细,及广州城的大细,可以肯定,进入并驻扎系岭南的秦军并不多。一部分学者认为:呢滴秦军只有十几万,睇来,细有道理的。第二:你狠咩汉朝啊,除左 ...

當年秦始皇係先令屠雎率五路合共五十萬大軍入粵嘅,喺呢五路大軍裡頭,有四路係由原嚟秦征楚嗰六十萬兵馬嘅主力組建,呢四路由北邊入粵;而另一路則係由秦征閩越戰場抽調過嚟,呢一路由東邊入粵。好顯然,秦軍嘅主力係先集結喺粵楚邊境,再行入粵。秦軍入粵嘅途徑,除咗為世人所熟知嘅漓湘古道之外,仲有賀瀟古道,連沱古道,韶郴古道同梅漳古道。五路秦軍沿著呢五條古道依次入粵,而並唔淨係入得嗰三道!其中漓湘線入粵嘅秦軍係先鋒,所以遭到古越人嘅打擊最多,兵員折損亦最眾,甚至連屠雎自己都幸免唔到,戰死喺桂林之地。

冇漢武嘅征服,就冇今日嘅粵民族?妳啲係咩邏輯?喺古代小農自給嘅社會,農民對土地係好眷戀嘅,除非有兵災,否則嘅話平民百姓係唔會冚家遷去第度,尤其係一啲好“蠻荒落後”嘅埞方,比如兩廣交趾。兩漢政局大體太平,除咗後漢發生過馬援討伐交趾貳征嘅戰事,漢朝真係冇喺大粵有過啲咩大搞作。既冇大規模屯兵又冇大規模移民,終漢一代,大粵所延衍嘅,都只係南越帝國同秦朝嗰陣所打落嚟嘅根基咋!漢朝對大粵,猶如棄兒,不聞不問,佢淨係要妳唔好搞事出嚟畀佢嘆就得喇!其他嘅嘢,妳死妳賤,佢一於冇眼睇。兩漢喺大粵所施行嘅係愚民政策,有眼睇兩漢據粵三百幾年間,我哋粵地出過啲咩大人物?一個都冇!同南越帝國同秦朝嗰陣相比,簡直係大倒退!

粵族自治區?我哋粵民族先至唔稀罕啲咩有名無實嘅所謂“自治區”吖!要都要啲實際啲嘅民族自決方案喇!

原帖由 南粤高凉仔 於 2007-9-22 12:06 發表   洪秀全系客家人,呢个系公认的事实,唔通你有证据证明他系广府人咩?   孙中山系客家人,还系广府人,仲存在争议。我都没提区,你何必来老孙落水呢。 ...

廣州府人唔係廣府人,妳個結論認真騎呢!

花縣清遠一直打上連縣,都係廣府嘅地盤,佢哋隸屬廣州府有近過千年嘅歷史,唔通喺廣州府裡頭生活嘅粵人都唔夠資格稱之為廣府人???噉請教下邊度嘅粵人先至稱得上係地道純正嘅廣府人呢???

民族除左融合、同化仲有分化。

係东亚,我们嘅周围,同化的例子唔少:

1. 奴仆汉人同化成邪恶嘅穆斯林——回奴,

2. 汉奸汉人同化成残暴嘅鞑靼人——建奴。

同时亦有分化的例子:

1. 越南:与中华一脉相承,我中华係蒙古狗的淫爪下,第一次彻底亡国。部分残余的汉人退守到越地后,以新的旗幟自保。百年后,其他残余汉人终于复国成功,但是这支汉人没有回归中华,而是以中华苗支——越南自居

2. 朝鲜:由华夏人主体和少数高勾丽残余的群体分化成小中华,係中华本土嘅华夏人鞑靼化成蛮州顺民后,便以华夏的继承人身份自立——朝鲜。今日韩人将大量中国传统作为自己的合法拥有,最根本的思潮就是华夏本土已亡,小中华是华夏的继承人,理所当然拥有中华文化遗产的所有权。

3. 吕宋:宋末,华夏不敌蒙古狗,有部分汉人乘船来到此岛,开始称吕宋。但人数没有越南的多,又面对荷兰葡萄牙西班牙美利坚等国以及他们扶植的马来人印度人迫害,吕宋的华夏痕迹相对比较小。

4.缅甸:建奴和汉奸打击下退守缅甸,后吴三桂起兵复国,不少人回归,只有北部是汉人后裔,后来又加上国民党残余军队。佢哋係华夏后裔,但名字係北地缅甸人。

5.琉球:琉球小国,係明末,有众多汉人出海来到琉球,但係汉奸嘅追杀同埋倭寇嘅骚扰,日子艱辛,最终并入日本

宜家,越人遭受亡种嘅威胁,要分化自立又有和不何?

我覺得幾無聊。

廣東人其實都有藏蒙基因,甚至有可能比現代嘅江北地區重要高。要知道宋末元初,廣州,嚴格地說是珠三角,宋蒙兩軍反反復複嘅撕殺,人口劇降,並且厓山一役由蒙軍取勝。有戰爭必有對流,所以“珠”的人都會有一定嘅蒙古血,當然係好少,再加上少量秦人血,大部分江北地區嘅血,越族嘅血究竟佔幾多,我就實在好懷疑。

原帖由 粵嚟粵掂 於 2007-9-30 14:38 發表     

妳一方面喺度講嗰啲咸臭“史書”係唔會講大話嘅,而一個屈尾十妳又喺度引述嗰啲所謂嘅“專家”嚟否定史書上高記載嘅五十萬秦兵入粵嘅史實,妳嘅論調都幾矛盾幾混亂下啵!包括兩廣在內嘅成個大粵,佢嘅陸地疆域總面積達到四十六萬平方公里!足足有兩個英國或者五個韓國咁大!平均起身每一平方公里先至有一個秦兵,以噉嘅分佈密度,仲叫好多咩?

我系话:系呢滴方面,史书的作者唔会讲大话,  并没讲区地的观点‘唔会错’。  你连‘讲大话’和‘观点错’都分别唔到,你仲鬼杀甘吵又咩用。哈哈

到底有几多秦军进入岭南,学术界都有唔同的观点,但无论系边种,都离唔开历史资料的考证和考古的应证。  而你的观点既然系小学生算术啊,哈哈,笑死人拉。