QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: canote

[族群溯源] 粵漢之爭

你講乜嘢啊???????????????????????

乜叫做[粵民族]?你又黐埋邊條綫???

[廣東],[中國廣東省].ok????仲要我解釋咩??

請畀出啲切實意見,唔該。

以純父系嚟計,我哋粵民族同撈族冇任何血緣關係,皆因粵族嘅父系先祖係古秦朝人(或者講係古華夏戰國七雄人士)!而當代撈族嘅父系先祖係蒙古高原嘅胡人同滿洲地域嘅滿人!

同樣,以純父系嚟計,我哋粵民族同當代越南人,僮人,寮國人,泰國人,黎人冇任何血緣關係,皆因佢哋嘅父系係古南越人,而我哋粵族唔係!

不過以雙系嚟計,我哋粵民族同當代越南人,僮人,寮國人,泰國人,黎人係表兄弟,皆因我哋粵民族嘅母系係古南越人!同樣,撈族亦都可以算係我哋粵民族嘅表兄弟,皆因佢哋嘅母系係古華夏人。

所以,我哋粵人應該噉睇我哋同越,僮,寮,泰,黎,撈人嘅關係:粵民族係一個秦越混血嘅獨特種族!粵民族同當代越南人,僮人,寮國人,泰國人,黎人嘅關係等同於同諸撈族(包括湘撈;川撈;贛撈;吳撈;甌撈;徽撈;淮撈;楚撈;晉撈;涼撈;北平撈;中州撈;滿洲撈)嘅關係!我哋粵民族同佢哋都只係表兄弟而矣!

[此帖子已經被作者於2007-8-23 22:37:10編輯過]

hoho

好似聽緊故仔咁.幾得意噃.

[em04][em04]
如果當年郭聞檔打贏咗,如果當年林彪成功喺廣州另立中央……

历史唔系用“如果”写成嘅!

如果广州由卢总当政,我包保你一年之内入市区唔会觉得气咳。

以下是引用卢总在2007-8-24 14:50:13的發言:

历史唔系用“如果”写成嘅!

如果广州由卢总当政,我包保你一年之内入市区唔会觉得气咳。

如果吓啫~當然呢啲嘢冥冥中自有定數,唔到你同我話事,所以我都只係如果,冇講結果~

你噉讲法,未免有多少消极。有时做人嘅嘢,谂下个结果都系一件好事!

你试谂一下,如果卢总当政,广州会系点样嘅呢?

如果我主政广州,上台第一件事就系铲晒广州电视台同《广州日报》嗰班废柴走,重新塑造一个良好嘅广州市城市形象。

然后第二件事就系要协助好似“粤语协会”呢啲噉嘅民间正面力量成立,辅助政府搞好管治同建设,做到真真正正嘅“以人为本”!

跟住就系将所有形象工程全部关停并转--我哋唔系为追求GDP而生活嘅!我哋系为追求健康、自由、安居乐业嘅生活而存在嘅!

你谂下呢啲生活几咁美好!谂完之后即使做唔到都唔系我哋嘅问题!

以下是引用嶺南之南在2007-8-16 20:40:02的發言:

嗯,有道理,不過“粵普之爭”也不太對,因爲這涉及某種人跟某種人的關係,這樣就會變成“粵人”與“普通人”之爭了,所以應該叫“粵撈之爭”。

快D改標題啦~

記得香港有首兒歌叫"如果一打"

如果日本仔唔打中國,詳晶會成功嗎?撈佬會坐大嗎?我地會用GB字嗎?我地會駛怕推土機嗎?大陸清明,端午,中秋,重陽都會冇假放嗎?一日最衰都係日本仔,早唔打,遲唔打

[此帖子已經被作者於2007-8-26 1:39:26編輯過]

这里很火药味.

自古是胡人地头的:北京,河北,这里最为多.我觉得捞应指以古时金,辽,蒙这几国地头的人为主.

北京以前是辽国首都,河北是金国,这两国均为两宋时期的强盗与敌人.

以前中原秦.汉,唐,宋.明的汉语是接近客家话的发音(和粤语很接近),并非而家五音不全的普语音.

岭南人分几个时期有很多中原汉人迁徙过来.

秦兵征粤,50万大军,汉武帝平岭南更是战乱多年这两段历史是很血腥和暴力的,但暴力和血腥均在战斗中发生,并没有屠杀原百姓.

.唐朝安史之乱时期,大量山西,河南的汉人往江南迁移.其中一大部份来到广东,现在的惠州客家人就是很多山西人.

宋末战乱.大量南宋百姓随宋室南迁.这时迁入岭南的最多了.

蒙元南下,广州没有作抵抗而降,故文明得以保存,元军因岭南远离其家乡而没有大量驻兵和移民.

蒙元那80多年粤语也吸收了一些蒙语,但很少影响不大.如邋遢

到了满清入关,广州守城10月后城破,清兵血洗广州城.城墙内居民几被屠杀大半.这时又有一批满人迁来广州,

嬷嬷,克扣,马虎这些满语也溶入了一些进粤语里面.

真正胡化汉语最为严重的的是雍正这老贼.他意识到全国语言一统的好处,就全国均设正音馆,每馆设以旗人为师.教全国学子读书的人授正音,不会北京话的不准上京赴考.

如今的粤语不少方言其实与河南话均一样的.现今岭南人,实为原越人+古时长江以南中原汉人所组成.很多广州人族谱还在的不少都是当初宋末时自中原的.

所以粤语保留了很多古汉语成份.也有古越语成份.

[此帖子已經被作者於2007-8-26 3:31:51編輯過]
惠州有客家人咩?唔係都變晒廣東人嗎?我喺惠州嗰陣時聽而家嘅惠州人全都講我哋廣東話,不過口音跟廣州嘅有小小唔同啫。

惠州当然有客家人啦,而且为数都唔少。

心震初建嘅时候,从惠州地区迁咗唔少人过去。

所以我八二年初踏心震嘅时候都见唔少头戴黑纱竹草帽嘅人--呢个就系传统客家人嘅装扮特色。

盧總果然有見地,佩服佩服。
钦敬!钦敬!钦敬!钦敬!钦敬!
以下是引用卢总在2007-8-26 17:42:21的發言:

惠州当然有客家人啦,而且为数都唔少。

心震初建嘅时候,从惠州地区迁咗唔少人过去。

所以我八二年初踏心震嘅时候都见唔少头戴黑纱竹草帽嘅人--呢个就系传统客家人嘅装扮特色。

纱竹草帽嘅人..........香港而家d圍村重好多,好似慌死人地唔知佢係客家人咁

噉呢啲都系人哋自己嘅特色嚟啫。

既防晒,又唔容易畀人认得出边个打边个。

以下是引用keepergz在2007-8-26 2:51:40的發言:

这里很火药味.

自古是胡人地头的:北京,河北,这里最为多.我觉得捞应指以古时金,辽,蒙这几国地头的人为主.

北京以前是辽国首都,河北是金国,这两国均为两宋时期的强盗与敌人.

以前中原秦.汉,唐,宋.明的汉语是接近客家话的发音(和粤语很接近),并非而家五音不全的普语音.

岭南人分几个时期有很多中原汉人迁徙过来.

秦兵征粤,50万大军,汉武帝平岭南更是战乱多年这两段历史是很血腥和暴力的,但暴力和血腥均在战斗中发生,并没有屠杀原百姓.

.唐朝安史之乱时期,大量山西,河南的汉人往江南迁移.其中一大部份来到广东,现在的惠州客家人就是很多山西人.

宋末战乱.大量南宋百姓随宋室南迁.这时迁入岭南的最多了.

蒙元南下,广州没有作抵抗而降,故文明得以保存,元军因岭南远离其家乡而没有大量驻兵和移民.

蒙元那80多年粤语也吸收了一些蒙语,但很少影响不大.如邋遢

到了满清入关,广州守城10月后城破,清兵血洗广州城.城墙内居民几被屠杀大半.这时又有一批满人迁来广州,

嬷嬷,克扣,马虎这些满语也溶入了一些进粤语里面.

真正胡化汉语最为严重的的是雍正这老贼.他意识到全国语言一统的好处,就全国均设正音馆,每馆设以旗人为师.教全国学子读书的人授正音,不会北京话的不准上京赴考.

如今的粤语不少方言其实与河南话均一样的.现今岭南人,实为原越人+古时长江以南中原汉人所组成.很多广州人族谱还在的不少都是当初宋末时自中原的.

所以粤语保留了很多古汉语成份.也有古越语成份.

嬤嬤不是滿滿,而係漢漢。唔信你查字典。

师父,好惨呀我,D死MY自己搜索,搜到嚟粤协,我不得不洗“身”革面,重新做人呀!

我唔制呀,我钟意以前果个ID呀!以前果个ID好有武侠人物feel呀,衣家叫我做番Veronica好唔惯呀,好惨呀好惨呀!

邊個劏咗你個ID啊?