QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: barryshawn

[族群溯源] [轉貼]广府人才是真正正统的华夏族

原帖由 粵嚟粵掂 於 2007-10-9 18:55 發表   粵西南一帶自古就係狸獠嘅聚集地,喺隋唐時代,呢啲狸獠先至歸化入「漢」,正式成為我哋粵民族嘅一員!

既然系入「汉」,即系汉人,何来粤民族。

原帖由 粵嚟粵掂 於 2007-10-9 18:55 發表    我唔會係唔係都嗌人去驗血嘅,點解呢,咪就係一個好人好者,成日畀人叫著去驗血,分明係私疑人身體某啲機能唔OK啫,我係唔會咁冇陰質嘅!

没胆量检验DNA,就话没胆量,唔好讲甘多废话来转话题。

原帖由 粵嚟粵掂 於 2007-10-9 23:36 發表     

乜一個經濟完全倚重佢嘅死對頭入口嘅國家,會有機會真正「強大」咩?咪當人哋係傻仔先得咖!人哋一唔要妳啲平價貨,妳個經濟就即刻衰退喇!

美國佬早喺1894年國民經濟總產值就躍居世界第一,佢哋都要等一百年之後先至做到世界霸主吖!喺呢期間佢哋仲要經受過兩次世界大戰同美蘇核冷戰嘅歷煉!

咪過以為「崛起」係下扒輕輕咁容易!未有毛有翼之前最好就謙虛啲!.

哈哈,咩原来你所谓的强大就系必须好似美国甘样做左世界第一先叫强大啊?

广东唔系中国的一部分咩,中国尚且如此,你古滴咩粤民族独立国家,又唔系一样。正所谓死蛇一条,放区都唔生啊。

廣東讀垃如果成功,你係咪會殺晒所有廣東d撈人先?

原帖由 南粤高凉仔 於 2007-10-11 13:17 發表   哈哈,咩原来你所谓的强大就系必须好似美国甘样做左世界第一先叫强大啊?   广东唔系中国的一部分咩,中国尚且如此,你古滴咩粤民族独立国家,又唔系一样。正所谓死蛇一条,放区都唔生啊。 ...

咪就係.讀垃先要軍隊武器,就算有廣東人打讀垃戰爭成功,你估果個領導人會唔會只固守廣東咁傻仔呀?邊個冇野心架?都會繼續打上去,乘勝追擊啦,到時好似太平天國咁打到大半壁江山,咪又係粵撈一家親.

廣府人第一等

原帖由 barryshawn 於 2007-10-11 13:31 發表 廣東讀垃如果成功,你係咪會殺晒所有廣東d撈人先?

殺殺聲做乜啫?!講嘢畀啲水平好冇?

應該叫做「淨粵」!

將撈喺大粵兩廣嘅所有遺留所有痕跡,包括人同物,喐得嘅同唔喐得嘅都要徹徹底底噉蕩滌干淨!

原帖由 南粤高凉仔 於 2007-10-11 13:12 發表   没胆量检验DNA,就话没胆量,唔好讲甘多废话来转话题。

乜妳咖下又唔講「族譜」嗱???

係咪驚著妳屋企嗰本咸臭舊陳皮係流嘅呢?!!

粵西南一帶(亦即係妳鄉下)自古就係狸獠嘅聚集地,喺隋唐時代,呢啲狸獠先至歸化入「漢」,正式成為我哋粵民族嘅一員!我唔會係唔係都嗌人去驗血嘅,點解呢,咪就係一個好人好者,成日畀人叫著去驗血,分明係私疑人身體某啲機能唔OK啫,我係唔會咁冇陰質嘅!

之但係噉,我而咖真係懷著好誠摯好誠摯嘅心,建議妳去驗驗DNA,睇過妳咁高貴嘅血統裡頭有冇沾染到嗰啲狸獠咁污糟邋遢嘅基因(M119,M88,M95,甚至D-YAP!)!!!

願主保祐妳嘅血!!!願主保祐妳屋企威水族譜嘅真確!!!願主保祐!!!亞門!!!

原帖由 芬1012 於 2007-10-6 02:53 發表 在这里有两位好朋友,一个是南粤高梁仔,一个是紫凤凰,他们一直不停地告诉我们,广东人其实都是一些乱七八糟的人,我们其实都是汉人,都是中原人,我们一定要和北方的兄弟姐妹们一起统一我们的汉语,坚决抵制这里不规范的所谓粤语字 ...

其實同呢兩個偽粵人拗呢,又真係唔係一無是處嘅,起碼可以睇到啲撈啲客家有咩壓粵矮粵貶粵甚至乎仇粵嘅言論招式吖嘛。所謂見招拆招,其樂無窮!

原帖由 南粤高凉仔 於 2007-10-7 21:04 發表   唔好意思,随着中国的强大、政府的放手,民间重新兴起修编族谱的热潮,炎黄子孙的认同只会加强,而晤会减弱。当然拉,有人自愿挥刀自宫,做一个无根的人系区自己的事。 ...

放手???冚「中國」睇怕係妳先噏得出!

炎黃???我哋粵民族冇啲撈同啲客家咁虛榮嘅!冇必要將自己嘅信史時代搏到水蛇春咁長!公元前二百年喺世界文明史上高雖然唔算係好古老,不過都叫做幾悠久咖喇!所謂「漢族」嘅直系先祖周人,佢嘅歷史不過係比我哋粵民族長八百年噉啫!

至於「宮」唔「宮」囉喎,按照妳嘅講法,睇怕現時所有移民出國歸化成乜國人物國人嘅「漢人」都係公公嚟,因為佢哋揸著本鬼佬畀佢嘅護照就話自己係乜國人物國人,根本唔想畀人再叫佢做「中國人」!諷刺嘅係:近呢十年八年,喺啲撈裡頭牽起咗聲勢浩大移民「番夷」嘅「公公」潮啵!

原帖由 南粤高凉仔 於 2007-10-5 08:28 發表   自比美国佬? 哈哈,美国佬都耻于卑你举例。

哼哼!畀我駁到妳冇聲出嗱?!

點解唔可以比吖?講唔定我哋大粵喺幾百年後會變成又一個美國都話唔埋!

原帖由 南粤高凉仔 於 2007-9-25 13:46 發表 有族谱的,先唔论系否真实。起码证明人地已经系广东定居500年以上。你连族谱都没, 呵呵,讲唔定,你祖先仲系清朝先走难落来个添,如果真系甘。哈哈,真系旧捞骂新捞。  

妳似乎連點樣介定「撈」都未曉啵!二千年前落嚟嘅妳又叫撈,一千年前落嚟嘅妳又叫撈,幾百年前落嚟嘅妳又叫撈,凡係喺北邊落嚟嘅都畀妳叫做撈!

對我哋粵人嚟講,「撈」係一個時效性同地域性都好強嘅概念,點樣去界定「撈」嘅範疇,係好有考究嘅,因為呢個釐定關乎到我哋粵民族自身嘅定性同定位!

喺地理上嚟講,南盤江--五嶺--武夷山--閩浙邊界一線以北就係撈地。呢條線以南就係大粵同閩臺。除咗兩廣之外,福建同臺灣亦唔喺「撈」嘅地理範疇之內!

而以時段性嚟睇,蒙元末年以後,喺撈界以北落嚟嘅先至為之撈;而喺五代至兩宋至蒙元期間落嚟嘅,就係客家,客家其實就係「先撈」嚟;自秦至唐,喺北邊落嚟嘅,都算係華夏,呢裡頭又分成秦華,晉華,唐華三波華夏入粵嘅浪潮。只有同時符合呢兩個定義「撈」嘅要素,先可以稱得上係真真正正嘅撈!

原帖由 南粤高凉仔 於 2007-9-26 09:34 發表 睇来你个野心都好大哦,想将广东广西从中国分裂出去?就凭你,同埋滴奋青。我猜就算卑你飞啊,最多也系系海外成立一个伪政府。   你没家谱都好噶,按汉人的传统,家族里出了败类,除左系已经为世人众所周知的,一般都会静静鸡 ...

就憑我梗係唔得喇,不過喺大粵,到底有幾多粵人係持我呢種觀點嘅,我諗大家都有眼睇,按咖下嘅走勢,粵人右翼只會越嚟越強!

至於點解會噉,妳自己去問啲撈!好似妳呢種噉嘅左派,除非啲撈轉死性,肯改弦更張,對粵友善,否則嘅話妳哋往後喺大粵聲音只會越嚟越弱!

原帖由 南粤高凉仔 於 2007-10-7 12:31 發表   哈哈,粤语系我爸妈教噶,系我的母语,而唔系咩后天学噶。想话人地搞屎棍之前,最好仲系搞清楚人地个身份先。   研究粤人来源,自然要研究DNA。连科学都唔敢面对,又何谈探讨真相。    另外话卑你知道, ...

妳到底係咪真正嘅粵民族,,我真係極之極之咁懷疑!

據我所知,兩陽高州電白交界嘅山區,有唔少客家,呢啲客家有好多係當年四邑土客「械鬥」客族遺民嘅後裔,講唔定妳就係嗰啲死淨種嚟。

原帖由 南粤高凉仔 於 2007-10-7 12:31 發表   哈哈,粤语系我爸妈教噶,系我的母语,而唔系咩后天学噶。想话人地搞屎棍之前,最好仲系搞清楚人地个身份先。   研究粤人来源,自然要研究DNA。连科学都唔敢面对,又何谈探讨真相。    另外话卑你知道, ...

再同妳講埋我哋粵民族嘅DNA!

我哋粵民族裡頭帶有母系傳承嘅古南越人血統,係鐵一樣嘅事實嚟!甚至有好多粵人而咖身上帶著嘅,係父系傳承嘅古南越人血統,最有名要數廣府系嘅蜑家民!

另外,浙江嘅越係于越,甌越,山越;福建嘅越係閩越,山越;而兩廣嘅越係南越,西甌,駱越。古越人嘅底層唔同,所以先至造成粵閩浙嘅區別!

再有,所謂浙江人比兩廣粵民族帶有更多嘅古越人血統嘅提法,係片面嘅。單憑李輝博士N年前嘅一篇論文,就落呢個定論,倉猝啲掛!

以M122同M134嘅比例多少嚟斷定是否帶有北邊嘅「漢」血統,太過武斷喇!

喺呢個世界上高,最純嘅M122民族分佈喺緬印滇藏交界嘅那加-橫斷山區,嗰度係M122族群原生地。喺一萬年前,M122族群除咗向北遷徙嘅一支之外,仲有一支係向東遷徙嘅,北遷嗰支形成先羌(漢藏彝白),東遷嗰支形成三苗(苗瑤畬巴)。

以地域分佈嚟睇,三苗隔喺南越同先羌中間,古南越人係冇乜機會直接同先羌打交道嘅!

古南越人淨係有可能同三苗有往來,古南越喺同三苗嘅接觸過程當中,無論係善意抑或惡意,都有好大機會使到自己嘅血裡頭添加上M122突變,M122好有可能喺古南越人身上就經已廣泛存在!呢種存在,源於佢同三苗嘅密切接觸!

所以當今嘅粵民族,身上嘅高M122同M134比例,並唔係全部源於古代南遷嘅秦晉唐人,有好大比例係直接喺古南越人身上高承繼返嚟嘅!

粵瓊潮雷閩福,乃至自命「漢」宗嘅客家,其實都係古百越人嘅後裔嚟!只不過僮泰黎侗寮撣係父系傳承,而粵瓊潮雷閩福客係母系傳承噉啫!

喺遠古世代,男尊女卑,所以粵民族嘅母系傳承體系畀人選擇性忽視,之但係噉,而咖係文明社會,男女平等!我諗都係時候對我哋粵民族嘅緣起正本清源喇!

喺我哋粵民族嘅血裡頭,最起碼至少有一半係百越血統,呢個係毋庸置疑嘅事實!

承認呢一樣嘢,係我哋粵民族實現民族覺醒嘅最重要標誌!

當然,捍衛粵語嘅傳承亦都係一個積極嘅訊號,不過呢個訊號顯然係冇直接承認百越血統嚟得干脆利落!嚟得一針見血!

原帖由 南粤高凉仔 於 2007-9-24 13:38 發表   当今世界上,只有越南语,壮侗语言等讲法,没咩所谓的越语。今日的越南语和壮语,都受到外来语言的大量影响,但都没人甘宣称,越南语和壮族就等同于古代的越人语言。   秦军军队来自秦国各地,区地的家乡语言都晤同, ...

我梗係唔會好似妳噉,乜鳩都向北拜喇!乜叱「中原雅語」?關我哋粵語同古南越語屄事咩!

上面的,因住国安局稳你饮茶.

粤语论坛应以粤语文化为住,你口口声声在这里制做分裂作反的言论.

可能会令论坛被封.

或拉你入去国安饮茶和畀一大堆罪名过你.

原帖由 keepergz 於 2007-11-12 15:46 發表 上面的,因住国安局稳你饮茶. 粤语论坛应以粤语文化为住,你口口声声在这里制做分裂作反的言论. 可能会令论坛被封. 或拉你入去国安饮茶和畀一大堆罪名过你. ...

我而咖真係好驚好驚吖!

原帖由 keepergz 於 2007-11-12 15:46 發表 上面的,因住国安局稳你饮茶. 粤语论坛应以粤语文化为住,你口口声声在这里制做分裂作反的言论. 可能会令论坛被封. 或拉你入去国安饮茶和畀一大堆罪名过你. ...

唔通喺粵協講事實都唔畀???