QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: barryshawn

[族群溯源] [轉貼]广府人才是真正正统的华夏族

廣東省內各族群定居廣東已千年。潮汕人、客家人係唔係廣東人唔係某一、兩個人講咗就算。 睇人唔順眼,有本事就上書省人大要求開除人地省籍囉。再唔夠,有本事就全部驅趕出廣東省囉!!趕完潮汕、客家人再趕湛江人,順手趕走埋小數民族。重有邊個族群夠膽講自己方言,全部流徙千里,老死不得還。 一方面話反推普,捍衛廣東話;另一方文就為咗要推廣東話,就壓抑廣東省內其他方言。呢種做法,同班推普嘅北大人有乜分別?

原帖由 乜哥 於 2007-9-11 10:20 發表 矛盾要化解, 而唔系激化. 百度嘅客家話吧就對廣府人幾友好:  關鍵系你要識得點去團結人地、爭取人地嘅支持.

唔好呃人啦傻瓜,百度嗰度嘅客家吧都有好多啲無知嘅客家種一直在諷刺我哋廣東人,你唔好喺度欺人自欺啦。

原帖由 李四 於 2007-9-11 17:42 發表 廣東省內各族群定居廣東已千年。潮汕人、客家人係唔係廣東人唔係某一、兩個人講咗就算。睇人唔順眼,有本事就上書省人大要求開除人地省籍囉。再唔夠,有本事就全部驅趕出廣東省囉!!趕完潮汕、客家人再趕湛江人,順手趕走埋 ...

你李乜屁四嘅客家種唔好喺度瀨尿污染晒我哋呢個廣東話網站。你想做廣東人最好就講好廣東話,學好廣東人嘅風俗習慣先講吓。

原帖由 紫凤凰 於 2007-9-11 12:45 發表 乜哥,同啲中意幫人亂安祖宗嘅人噏咁多做咩啊。

你客家種扮廣東人拜錯咗祖宗先至啱,仲喺度話我亂安祖先,哈哈。

你哋乜李四、紫鳳凰、乜哥都係一幫冒充嘅客家種入嚟迷惑我哋廣東人,呢個計謀真係鼠輩嘅下策。

我冇講錯你,我明明係地地道道嘅廣府,你偏要話係客家,你唔係亂安祖先係乜。人哋李如龍明明係福建嘅你又話係客家,噉唔係亂安祖先係乜。

睇嚟爾個leon_jeng真係short咗。

原帖由 紫凤凰 於 2007-9-14 22:18 發表 我冇講錯你,我明明係地地道道嘅廣府,你偏要話係客家,你唔係亂安祖先係乜。人哋李如龍明明係福建嘅你又話係客家,噉唔係亂安祖先係乜。

佢係乜屁人、你係乜種嘢我就唔理總之你哋出言貶低我哋廣東人同我哋神聖嘅廣東話就係得罪我哋,既然係得罪咗我哋嘅神聖母語我哋就把你豬狗同等嘅看待,何必同你客氣啫。

唔通潮汕、客家人士同你有乜深仇大恨?唔係點解咁仇視? 你自己都識講,經過千年,已經冇純種族群,就唔信你祖上冇一位係冇潮汕、客家血統。唔該就唔好再喺呢處搞族群對立啦!!廣東省內大把人唔識講廣東話(廣府話),你有本事就趕人出廣東囉!! 宣揚廣東話靠呢種人,真係多得佢唔少。
做人唔好搞族群對立。

算罷喇!而咖仲爭乜正統吖?!!理念OUT唔OUT啲吖!

冚撈國撈佔八成,粵閩臺先佔兩成人,就算畀妳爭贏又點?啲撈一人一票都輕易剖咗妳喇!

啲撈而咖係挾“華”自重,而且國際社會現實功利到屄噉,對撈呢種態勢普遍持默認態度。

我哋粵人如果想要有運行,想得到多啲國際輿論嘅同情支持同理解,噉就要行出撈呢個“華”圈套,光明正大旗幟高舉噉宣稱自己係越人嘅後裔!至少係越人嘅母系後裔!

前邊嗰隻鵪鶉又喺度亂噏嘢,靠嗰兩個詞偶然巧合就話咩粵同晉撈有嗱能,如果按照佢噉講法,世界上所有嘅語言都係親戚嚟添!

先秦嘅秦語同先秦嘅古南越語冇任何直接關連!佢哋之間有關連係因為囂佗率五十萬秦兵入粵開基,而係呢五十萬秦兵裡頭,至少有四十七萬娶咗當地嘅越女為妻!進而誕下最初粵民族嘅第二代!假如呢班秦兵當年唔娶越女,噉我哋粵民族一早就絕咗後,仲會有而咖咩?!!!

由一開始誕生之日起,我哋粵民族就係一個華人同越人混血種族!喺我哋粵民族裡頭,至少有一半越人嘅血統,呢個係不容置疑嘅事實!呢點喺現代體質人類學同分子人類學裡頭,經已有明確定論!

順便講埋,當年入粵嘅係秦朝士兵,而唔係七國時代嘅秦國士兵。秦朝士兵極有可能嚟自關東六國而唔係齋嚟自秦國,所以當年入粵秦朝士兵所帶嚟嘅華語,唔一定係齋秦國語,而可能係關東六國同秦國嘅混合語!

先秦關東六國同秦國嘅混合語再加埋先秦時代嘅古南越語,撈撈埋埋,炒埋一碟就係最初粵語嘅雛形,而粵民族最初嘅血統構成,亦大致由呢幾個因子組成。

原帖由 李四 於 2007-9-15 00:52 發表 唔通潮汕、客家人士同你有乜深仇大恨?唔係點解咁仇視?你自己都識講,經過千年,已經冇純種族群,就唔信你祖上冇一位係冇潮汕、客家血統。唔該就唔好再喺呢處搞族群對立啦!!廣東省內大把人唔識講廣東話(廣府話),你有本事就趕人出 ...

我祖上梗係冇邊個係福佬或係棚民嘅,再講以前從來就冇廣東人跟潮汕福佬同梅州棚民通婚,彼此之間來往只係近期啫。

原帖由 Jake_ct 於 2007-8-1 08:19 發表 網上有個非常流行的資料指出:廣府人的父系漢族血統占40%;母系的漢族血統祇有20%,其馀80%都是越族血統。但是,這些所謂的基因研究,是取哪個地方的人種作為純種漢族人的血統作為樣本呢?如果是用當代說官話片區的北方人作為標 ...

呢个基因结果的数字唔一定准确,但系思路系正确的。

粤人系由古代南下的中原人和广东越人融合而成的。

今日,越人已经消亡,粤人已经成为汉族的一部分,粤人的家谱都记载系炎黄子孙。在讨论粤人起源上,忽略任何一部分都系唔正确的。过分重视基因来源,而无视粤人系汉人的一部分,也系荒谬的。

原帖由 leon_jeng 於 2007-8-3 18:11 發表 廣府人是否純正漢族這不是大問題了,再說廣府人從來也不像客家人那般極端的常常在眾人中強調自己是漢族。但眾所週知的是廣府禮儀和風俗很多都是古漢文化而出的,反而那些自稱為漢族的嫡裔竟然破壞了祖先的傳統美德,毀滅了 ...

汉族系一个文化型民族,并没所谓的“纯正”的问题。

粤人继承左好多古汉文化,同时,也保留好多古越文化。呢种情况,无论系客家人,还系闽人,都系一样的。

所以,并没边个破坏祖先的传统美德的问题。

原帖由 芬1012 於 2007-8-6 11:25 發表

請唔好以“屠殺過越人”為榮。

講嶺南人就係漢人嘅人,只不過係想歸化我哋而已。

如果有人同我講“你就是真正的漢人”,我會同佢講:如果我唔可以講自己嘅母語,我寧愿唔做漢人。

我哋嘅祖先都係由百越嘅山山水水養育嘅,我哋就係越人。

粵語確實係以古越語為基礎嘅語言,請大家尊重呢一點。

以“屠殺過越人”為榮的汉人, 唔单止对汉人的来源认识唔清,系一个典型以“胜者为王”为准则的人,毫无人性,在民族关系表现起来,就系大家通常讲的“极端汉族主义”。

原帖由 芬1012 於 2007-8-6 11:28 發表 粵語確實有好多發音係冇對應嘅漢字嘅,因為粵語就係越語,請大家正視呢一點。

并没越语一说。粤语系汉语。

原帖由 紫凤凰 於 2007-8-8 05:13 發表 真正嘅廣東人冇乜幾個認自己係越族嘅。

因为根本就没越族一说。

原帖由 leon_jeng 於 2007-9-9 20:48 發表 係啊,係漢族有乜屁巴閉啫?北佬唔係成日都係自稱佢哋係正統漢族咩?但佢哋之中有幾多似我哋廣東人咁叻啫,都唔係走嚟廣東搵食咩?

外省人来广东搵食,并唔代表人地晤叻。相反,俗语话:唔系猛龙唔过江。

原帖由 紫凤凰 於 2007-9-16 01:42 發表 做人唔好搞族群對立。

搞族群對立嘅唔係我哋,而係佢哋。

原帖由 南粤高凉仔 於 2007-9-21 12:53 PM 發表   外省人来广东搵食,并唔代表人地晤叻。相反,俗语话:唔系猛龙唔过江。
首先帮你正下字先:“晤叻”个“晤”字错咗,应该系“唔”。

其次,你要明白,“唔系猛龙唔过江”呢句说话应该点解。

如果“过江”嘅就系“猛龙”,噉过嘅系边条“江”呢?外省人嚟广东唔一定要过江,但你由海珠广场去市二宫就一定要过“江”!