QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: barryshawn

[族群溯源] [轉貼]广府人才是真正正统的华夏族

啱啱上个月底去咗一间山西老面馆食面,发掘咗一啲山西特色:

http://general-lo.blogcn.com/diary,10155971.shtml

山西面馆嘅山西特色 

D字咁細嘅?

呵呵,我成日喺北大嗰度玩,知道咗好多方言。有好多嘢秦語同晉語係通嘅。

最近又有新嘢到,河南洛陽地區同粵語一樣都稱呼“剛才”為“頭先”。

[此帖子已經被作者於2007-9-4 20:39:19編輯過]
四川話'鞋'、'車'同粵語幾乎完全同音; 杭州話'實'與粵語發音非常近似.

“鞋”字好心你就唔好講啦,全天下都差唔多音。老派北京話以前也讀xiai,但衰依家嘅北京話系統唔畀韻頭韻尾一樣所以咪變成xie囉,而xiai喺腭化之前係讀hai?,所以我話唔好攞個“鞋”字嚟舉例。

至於“實”字,廣東好話唔好聽,唐宋時期成村江淮移民,江淮本來就近北吳,早期有借字唔奇,例如“田雞”一詞,江淮、吳語都有,噉你話喇。

点解个个都要争当汉族正统?就算系百越族后代又点0者~~~好丢你地块面咩?
人类基因鉴定会说明一切,事实未搞清楚之前,唔好乱讲~~~
噉江西贛語入邊有好多用詞同發音跟我哋廣東話好相似,噉會唔會有人話廣東話係出自江西嘅?上海話入邊都有好多發音同用詞似廣東話,噉唔通上海話係出自廣東咩?

原帖由 yokt 於 2007-9-8 05:51 發表 点解个个都要争当汉族正统?就算系百越族后代又点0者~~~好丢你地块面咩?

係啊,係漢族有乜屁巴閉啫?北佬唔係成日都係自稱佢哋係正統漢族咩?但佢哋之中有幾多似我哋廣東人咁叻啫,都唔係走嚟廣東搵食咩?

問題係家陣我哋嘅話明顯係漢語。

樓上係要講基因學嘛,我都睇過爾方面嘅文章嘅,就Y染色體而言,南方嘅漢族單倍群較高。綜合來講,大家嘅差唔多。

至於母系方面,mtdna距離較大,但光依靠mtdna係錯誤嘅,HLA方面證明廣東漢族與其他漢族無異。

另外mtdna因人而異,所以根本不可能完全靠mtdna檢測就判斷母系。

依個唔係話百越就係丟人,而是事實就係事實,明明唔係百越,做乜要認係百越,係漢族就係漢族。就係咁簡單嘅問題。唔該樓上某位,尊重歷史事實嘅好。

我哋廣東人就唔似你哋啲客家人噉注重啲無益嘅話題,係漢族或者係百越族對於我哋廣東人嚟講早已唔係大問題。我哋廣東人做事係面對現實,唔會似客家人噉鍾意自我吹捧。

乜依度有客家咩?!
乜廣東客家唔算係廣東人咩?潮汕人士係唔係廣東人呀?王亭之係旗下佬,佢又算唔算係廣東佬呢?呢個時刻唔團結廣東省內各族群對抗外來文化侵略,重起度搞內部分化,係唔係要等完全淪陷至識後悔?
人多先力量大.我地唔單止要團結兩廣, 仲要爭取北方外省人嘅支持.

咪係,類似某位對客家有嚴重歧視的仁兄的思想就不要得。要知道當年若果不是廣客潮三大民系通力合作,點可能造出太平天國嘅赫赫偉業,沒有其他省份的支持,又點會有滿清嘅覆亡。

黃花崗起義雖然失敗,卻燃點了起義之火,促使了武昌起義以及其他起義之火,沒有他們,辛亥革命又豈會成功。

做人要知道乜嘢係團結,唔識嘅話,返屋企唱多幾次“一支竹仔”啦。

原帖由 紫凤凰 於 2007-9-9 22:09 發表 問題係家陣我哋嘅話明顯係漢語。   樓上係要講基因學嘛,我都睇過爾方面嘅文章嘅,就Y染色體而言,南方嘅漢族單倍群較高。綜合來講,大家嘅差唔多。   至於母系方面,mtdna距離較大,但光依靠mtdna係錯誤嘅,HLA方面證明 ...

對呀,明明廣東人是中原移民來的人,為何老是要認百越人呢。

原帖由 李四 於 2007-9-10 11:50 發表 乜廣東客家唔算係廣東人咩?潮汕人士係唔係廣東人呀?王亭之係旗下佬,佢又算唔算係廣東佬呢?呢個時刻唔團結廣東省內各族群對抗外來文化侵略,重起度搞內部分化,係唔係要等完全淪陷至識後悔? ...

潮汕人講廣東話咩?佢哋講閩南話嚟嘅先生。

原帖由 李四 於 2007-9-10 11:50 發表 乜廣東客家唔算係廣東人咩?潮汕人士係唔係廣東人呀?王亭之係旗下佬,佢又算唔算係廣東佬呢?呢個時刻唔團結廣東省內各族群對抗外來文化侵略,重起度搞內部分化,係唔係要等完全淪陷至識後悔? ...

你不妨到客家人網嗰度睇吓啦,睇睇佢哋有冇支持我哋廣東人同廣東話嘅宣揚。佢哋一味拒絕我哋廣東話而支持北撈話嘅,尤其係嗰度嘅網主“嚴修鴻”佢就係抗粵、排粵嘅煽動者。

矛盾要化解, 而唔系激化. 百度嘅客家話吧就對廣府人幾友好:  關鍵系你要識得點去團結人地、爭取人地嘅支持.

乜哥,同啲中意幫人亂安祖宗嘅人噏咁多做咩啊。