QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: 余OK

[資料收集] 睽違已久之粵式俚語集腋成裘大收集

原帖由 Lucciora 於 2007-8-10 22:52 發表 落地哭三聲,好醜命生成唔怕生壞命,最怕改壞名人過掹鬚,雁過掹毛生鶏入,鶏出 [此帖子已經被作者於2007-8-10 14:53:50編輯過]

音線。雄雞已閹曰『正字通』雄雞去勢謂之。通作線『戴復古詩』區別鄰家鴨。羣分各線雞

廣東俗語考

两公婆死个仔——搞!

音責。以上壓下曰。有大石死蟹之說。『說文』起也。『玉篇』迫也。『陳忠傅』鄰里比舍。共相壓

音盞。凡好曰。不好曰。『說文』白好也。

蔫猪頭有盲鼻菩薩

讀若淵。肉味變也。諺云。猪頭有盲鼻菩薩。『說文』菸也。菸萎也。萎則物不鮮矣。
廣東俗語考

蔫,物不鲜也。――《广韵》

肥佬肥腯腯 買卩猪肉去拜神

肥佬肥腯腯 買猪肉去拜神

讀盾平聲。童謠云。賣魚佬。腥葷葷。猪肉佬。肥。肥謂之『說文』音突。牛羊曰肥。豕曰『左傳』牲牷肥。粵語亦有讀若躉入聲。與突音更相近。

音舊。物一件為一『說文』。節也。則候切。節本作卩。瑞信也。與 字相峙。合之為節分之各執其一以為信。皮肉曰一塊。凡物如柑橙之類曰一個。禽獸之類曰一隻。

唔关我事,萝卜写大字。

風吹皇帝褲浪--孤鳩寒

自創一句

日日年初三,「赤」口週街走——普化粵語

原帖由 余OK 於 2007-3-11 03:49 發表   「講就天下無知,做就有心無力」——超經典嘅一句,最適合形容假大空之人。 [此帖子已經被作者於2007-3-10 19:57:59編輯過]

應該係「講就天下無敵,做就有心無力」吧

laa多唔怕肉爛——同"阿跛托蔗——拚pe"差唔多意思。

我老母成日都話我:「未到六十六,唔好話人手指曲。」

来句粗口的

真系猪乸春袋----小鸠有

原帖由 fatcat 於 2009-5-18 20:15 發表 来句粗口的真系猪乸春袋----鸠有

,唔係。事關《粵語唔》。

走得過清明,走唔過閉墓。(呢句之前寫過,唔知點解畀人刪咗? 今時今日噉嘅治學態度唔夠咖! 唔識唔緊要,錯咗都唔怕,至弊就係文過飾非,於己無益。 留低自己錯嘅痕跡,係啱嘅開始,亦睇到自己真係進步咗囉! )唔係走得過初一走唔過十五

呢個論壇至少有兩張帖提過「閉墓」:

太公分猪肉》、《果葉?》

婦女以每月初一為好日。動曰初一。讀若能上平聲。按『廣韻』『集韻』並烏猛切。『六書略』明也。一曰六合清明也。俗諺云。二十。月上一更。

屎坑关刀——文(闻)又唔得,武又唔得。

走得快——好世界;走得磨——冇鼻哥。

1、前面有人講過嘅:「西南二伯父」,應該系好食懶做嘅意思?fficeffice" />

表示好食懶做意思嘅仲有「腰骨長過身」、「眼眉毛長過身」等。

2、前面有人講過嘅「寧生敗家仔,莫生蠢鈍兒」,其實仲未講完。後面系:「敗家有日好,蠢鈍無了期」。呢四句都可算系粵語版嘅《增廣賢文》了。

3、加幾句贈下興:

「興過捺雞」——捺雞系電器維修師傅攞嚟融化金屬嘅工具,呈支狀。使用時要充電使之達到高溫。所以呢句表示「非常之火滾」。

「少咗舊潤」——潤系豬潤個潤。比喻唔系好正常。

「糯米屎弗」——坐低就唔願走。亦有口水多過茶嘅意思。

「大安主義」——疏忽大意。

「食屎屙飯」——顛倒順序。

「雞碎咁多」——真系多曬有限。

「汁都撈埋」——雖然貪心啲,起碼唔會浪費。

「一馬三夫」——夠曬大陣仗。

「屈釘尾」——做事不留下把柄。

「挽雞籠」——拉皮條。

「受人二分四」——幫人打工。

「關人叉事,四隻大字」——事不關己,高高掛起。

「城隍易過,小鬼難當」——最難搞掂嘅往往系低層嘅辦事人。

「落高個屎弗吊頸」——包冇死得。「落」系用網狀嘅袋仔套住嘅意思。

「唔系你嘅財,唔落你嘅袋」——食幾多著幾多都系命中整定嘅。

「食人一碗粥,做到鳩都縮;食人一碗飯,做到頭都爛。」——打工仔嘅感歎。

「食飽飯等屎屙」——不務正業,無所事事。

「娶妻求淑女」——美貌當唔到飯食。

「海裏無魚蝦為大」——等於山中無老虎,猴子當大王。

「冇咁大個頭就唔好戴咁大頂帽」——凡事要量力而為。

「食得鹹魚抵得渴」——既然要做,就要承受得了後果。

「盲拳打死老師傅」——唔按規矩行事,反而仲得咗。

「千年道行一朝喪」——晚節不保。

「墻內開花牆外香」——肥水流入別人田。

「行船走馬三分險」——出少啲門囉。

「未打鐘先入飯堂」——偷步。比如未婚先孕者。

「鬼唔識阿媽系女人咩」——道理誰不懂。

「當年屙尿射過界,今日屙尿滴濕鞋」——年紀大,機器壞。

西南二伯父,唔係懶,係和事佬,亦係好陰濕。
「眼眉毛長過」?聽過。應該係眼眉毛長過,即係話,單嘢好kam搞。
食飽禾米無屎屙

原帖由 外外星人 於 2009-5-25 15:08 發表 「眼眉毛長過身」?吂聽過。應該係眼眉毛長過辮,即係話,單嘢好kam搞。

呢句系有噉講法嘎。我以前成日聽啲老人家噉樣話啲細路仔懶。

西南二伯父,你查下來歷啦,我相信好多人都有興趣知道。