QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: 使君子

[族群溯源] 彻底击溃皇汉的纯正血统论,汉族就是杂种。

只要不是「有眼疾」的,都可以清楚睇出,陈济棠个样同D南亚民族最似。

原帖由 使君子 於 2009-6-13 21:42 發表 只要不是「有眼疾」的,都可以清楚睇出,陈济棠个样同D南亚民族最似。

你唔畀人哋阿陈济棠觉得D南亚民族生得靓,特登整容整成佢哋咁样嘎咩

原帖由 使君子 於 2009-6-13 21:42 發表 只要不是「有眼疾」的,都可以清楚睇出,陈济棠个样同D南亚民族最似。

只有白痴兼贱格嘅越人贱种,先至会将广东汉人嘅守护者陈家人当成越人嘅大英雄。

广东嘅越人男人,三分之二係死喺陈家嘅手上,
广东嘅越人女人,三分之二係瞓喺陈家嘅床上。
係人都知个答案嘅啦!

原帖由 唔三唔四蠢魚 於 2009-6-13 22:05 發表 广东嘅越人男人,三分之二係死喺陈家嘅手上,广东嘅越人女人,三分之二係瞓喺陈家嘅床上。係人都知个答案嘅啦!

数据来源从何而来

原帖由 神七咁早 於 2009-6-13 22:27 發表   数据来源从何而来    

陈家镇压越人嘅数据就有,瞓越女嘅数据就冇。
不过,以我地汉人嘅优良传统,冇理由杀咗人地老公,唔去安慰下人地个老婆㗎,咁失礼嘅事,应该唔会发生。

原帖由 唔三唔四蠢魚 於 2009-6-13 22:54 發表 陈家镇压越人嘅数据就有,瞓越女嘅数据就冇。不过,以我地汉人嘅优良传统,冇理由杀咗人地老公,唔去安慰下人地个老婆㗎,咁失礼嘅事,应该唔会发生。 ...

挂住安慰人哋老婆,咁佢哋自己嘅老婆又等边个嚟安慰啊

安慰多几个都重得!
我地汉人冇乜野㔹,就係呢味野㔹,唔係我地点可以繁衍成为世界第一大族啊!
原帖由 唔三唔四蠢魚 於 2009-6-14 02:02 發表  唔係我地点可以繁衍成为世界第一大族啊!

只能令我谂起一个词:蝗虫。。。。。。

原帖由 使君子 於 2009-6-15 18:43 發表 只能令我谂起一个词:蝗虫。。。。。。

你唔想成为蝗虫咩

原帖由 唔三唔四蠢魚 於 2009-6-13 22:54 發表 陈家镇压越人嘅数据就有,瞓越女嘅数据就冇。不过,以我地汉人嘅优良传统,冇理由杀咗人地老公,唔去安慰下人地个老婆㗎,咁失礼嘅事,应该唔会发生。 ...

原帖由 唔三唔四蠢魚 於 2009-6-14 02:02 發表 安慰多几个都重得!我地汉人冇乜野㔹,就係呢味野㔹,唔係我地点可以繁衍成为世界第一大族啊!

唔怕染咗其他嘅DNA咩?

原帖由 唔三唔四蠢魚 於 2009-6-12 01:44 發表 我当然係汉人,而且係汉人中最正统嘅华族后裔,属华族少昊(白帝)部,我祖宗专门负责守卫少昊部嘅圣山——蒙山(蒙者,少也。如广东话称「小虾」做「虾蒙」)。另一华族圣山——泰山,由太昊(青帝)部守卫。(「泰」与「太」古同一字)少昊子 ...

講嚟講去咪又係一個...

你错得离谱,泰山与蒙山本是东夷人的地盘,何来「华族少昊」?看神话书看到入晒脑啦你~~~~

所谓华族,活动于洛水平原;所谓夏族,是西戎东进产物。。。
又喺度混淆概念,顛倒是非。
原帖由 使君子 於 2009-6-20 19:56 發表 你错得离谱,泰山与蒙山本是东夷人的地盘,何来「华族少昊」?看神话书看到入晒脑啦你~~~~所谓华族,活动于洛水平原;所谓夏族,是西戎东进产物。。。 ...

冇文化你就认啦!

「夷」係夏族对华族嘅篾称,意为「射箭嘅人」(夷由弓、矢(一)、人三字合成),其中东夷係对最东面嘅华族「少昊部」嘅称呼,「太昊部」则被称为「淮夷」。

其实更早嘅称呼为「尸」,则「鬼」也。夏族人喜欢将外族称作「鬼」,至今未改,好似日本鬼、红毛鬼等等!「夷」为后来改嘅,但读音未变。(古「尸」、「夷」同音同义,《礼·丧大记》:男女奉尸夷于堂。)

但我地华族自己称自己为「华」,意为「太阳之族」。「华」字与「昊」字同为匣纽,为双声音转,字义相同,日也,光也,明也。

反过来,华族对夏族则篾称之为「羌」,意为「牧羊嘅人」(羌由羊、人两字合成)。「羌」字读音出自夏族早期嘅部落领袖炎帝(姜姓)。

比较搞笑嘅就係,你地越南人嘅《大越史记》就自称自己係炎帝之孙「明」与「婺仙」所生之子径阳王嘅后裔。婺则婺女星,古代以此星作为划分越地嘅标志,呢个「婺仙大概就係居住喺越地嘅女子。你地越人嘅男人真係从古至今都冇种嘅!一定要外族帮你地嘅女人配种先得。

夷、羌都係篾称,华、夏族自己係唔会称自己做「夷」或「羌」嘅。

你以为人人都同你地越人咁,会自己称自己嘅篾称「越」咩!

所以你唔好怪我睇你地唔起,因为你地自己都睇自己唔起,

连称呼自己都唔用返自己嘅族名,硬係要用我地华夏族对你地嘅篾称!(越,跨下之人)

当然,你地根本就唔知自己个族叫乜,所以就惟有用我地对你地嘅篾称啰!

所以话呢,你地越人成日喺度自吹自己係乜乜「大越」,查实你用个「越」字就经己贱格㗎啦!重「大越」喎,咪贱多两钱重啰!真係自己攞来贱嘅!
洛水平原,查实我地中国人对呢个重有一个更熟悉嘅叫法——中原。
呢度係中国嘅中心,边个民族控制咗呢度,边个就控制住全中国。
所以历史上,中国各大民族都以争夺呢度作为自己民族嘅首要目标。
华、夏两族在融合之前,亦经常为争夺呢度而爆发战争。
夏朝之前,呢度由华族控制,启逐伯益,建立夏朝,夏族开始控制呢度,夏朝中期,华族嘅后羿一度夺回呢度嘅控制权,但不久又被夏族占领。
夏末,华族再次控制呢度,并建立商朝。商末,夏族又夺取建立周朝。战国后,华族嘅秦国再掌控此地,建立中国第一个统一嘅帝国——秦。秦后,华、夏两族已融为一族——汉。
呢种控制洛水,逐鹿中原嘅思想不单止喺中国有,连日本人都受呢种思想嘅影响。
日本战国时期,日本各地嘅大名嘅首要战争目标就係「上洛」,当然,佢地个「洛」指嘅係佢地日本嘅首都。首都喺边度,边度就叫做「洛」。「洛」经已成为「中心」嘅代名词。
原帖由 唔三唔四蠢魚 於 2009-6-21 02:29 發表  

东夷係对最东面嘅华族「少昊部」嘅称呼,「太昊部」则被称为「淮夷」。

但我地华族自己称自己为「华」,意为「太阳之族」。「华」字与「昊」字同为匣纽,为双声音转,字义相同,日也,光也,明也。

反过来,华族对夏族则篾称之为「羌」,意为「牧羊嘅人」(羌由羊、人两字合成)。「羌」字读音出自夏族早期嘅部落领袖炎帝(姜姓)。

咪住,当中似乎有较大分歧?我睇到个版本话:太昊 系 少昊 个祖先

至于个「华」字,深笔写法系「華」,其字源图形为「枝叶茂密繁盛的树或草本植物」,imagine it~~~~~与「太阳」何关呢?

不过,至于你提到,太昊同少昊,你话「昊」系东夷人对太阳称呼,此点我赞同你,因为东夷人崇拜太阳,太平洋彼岸的美洲玛雅印第安人,亦崇拜太阳~~~~其实美洲玛雅印第安人,同东北亚地区的东夷部落,从文化上的众多共同点来睇,应该有好大渊源~~~

东夷善射,而东北亚地区既游猎民族(通古斯之类)亦善射,所以,think about it~~~

你竟然话,夏族首领系炎帝,我真系服得你紧要~~~~当年,正正是因为黄帝率领夏族,击败炎帝所在的华族,所以「夏」(而不是「华」),先至成为中原第一个朝代的名称~~~~

况且,炎帝当年领导既华族,都有参与对东夷部落既征讨战争~~~但久攻不下,最后华族被夏族吞并,华夏联合军一齐出击,先至征服到东夷~~~
可见你无知得紧要!

喺华族嘅传说中,太阳就係生长
若木上嘅花!
《淮南子》:「若木在建木西,木有十华,其光照下地。」
故屈原《离骚·天问》曰:「羲和未阳,若华何光。」
羲和,就係《山海经》度写嘅太阳之母:「有女子名羲和,为帝俊之妻,是生十日,常浴日于甘泉。」

《国语·晋语》:「昔少典娶于有氏,生黄帝、
炎帝。」可见两人同族。
炎帝本夏族领袖,与黄帝嘅阪泉之战失败后丧失对夏族嘅领导权,惟有向东迁移至华族边缘地区,并向华族文化学习,开始华化,从游牧民族转化成农耕民族。炎帝部从血缘上係夏族,文化上即属华族文化。
原帖由 唔三唔四蠢魚 於 2009-6-21 22:00 發表  

喺华族嘅传说中,太阳就係生长若木上嘅花!

《淮南子》:「若木在建木西,木有十华,其光照下地。」

故屈原《离骚·天问》曰:「羲和未阳,若华何光。」

若木,是大地西端的树;扶桑,是大地东端的树。。。

「若华」,是生长在 若木 树上的花,因为「華」「花」在古代是同义字。

若华何光,是指若木的花,发出何其耀眼的光芒。

羲和,是驱赶太阳马车的女神,她每日黎明,从天际东边出发,见到大地西端的若木花发出光芒,比太阳的光芒还更早出现。
錯,扶桑係日本,使君子難道連這個常識都欠奉?!