QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: xVa

[百家爭鳴] 廣東話 定 廣州話

我記得歷史老師話過廣府系廣州一個別名,即廣府=廣州

后來上wiki查過一查,廣府好大范圍,包括埋廣西南寧--

甘我覺得絕對唔系 廣府話啦

都系講順左 廣州話,(本人為廣州人,所以我講廣州話就絕對冇錯)

maybe廣東話喺有不同地方口音嘅廣州話嘅總稱.

應該喺d撈b費事分,作齣來嘅,久而久之,就叫開了

反正,始終覺得廣州話標準d,冇咩地方口音

原帖由 南汉 於 2008-12-4 09:36 PM 發表 你又錯了,我就認識很多廣州客家人不會說粵語。

有無搞錯呀,唔識講廣州話,都話係廣州人,你估佢係陳揚咩

原帖由 顺德水蛇粥 於 2008-9-3 04:00 發表 广东人觉得以前太睇得起香港人,于是就有咗「港灿」一词,搞到近几年港人都自嘲「港灿」。

港燦呢個字係香港人造來笑自己,我起碼聽過十年以上。因為香港舊時電視劇廖偉雄做阿燦角色,深入民心,阿燦由大陸初時來到香港乜都未見識過。香港人就叫呢類人做阿燦。後尾又分唔同地方。有時會叫大陸燦。後尾大陸變咗好多,香港人就笑自己上到大陸未見識過,好似大鄉理出城,就叫自己港燦。香港交返畀中國之後,到家下就更加啦。
原帖由 gboss 於 2008-12-9 10:26 發表 呢句好毒,搞到我都唔知笑好定喊好。不過,貌似係事實。 呢個就係point喇,問題就係好多人都唔知:好大啫係有幾大先?By the way:香港人之所以咁多懶音,有時唔係佢哋想嘅,睇下嗰度幾多誠哥嘅親戚先啦。不過都因為佢哋鐘意粵語, ...

懶音唔係今時今日先有,我發覺有啲上百年嘅對譯,都有n-l不分嘅情形。其實都唔知叫唔懶音,因為音變係有佢嘅社會原因。

如果你睇舊片,啲人講嘢慢吞吞,先至講得咁字正腔圓。如果講得快,咁個字音必然係會有變。加上雖然大家講嘢都算大聲,但比起老一輩,我哋講嘢聲量係細好多。我哋唔使隔條街講嘢,嗌到對面樓,家下有電話嘛。口無開得咁大,呢個都會影響字音。
好多人都中意將學術用字當係生活用字,但生活上通常都唔會跟學術咁分。世上有樣嘢叫直觀,有樣嘢叫約定俗成。

例如講太陽喺西便落山,但讀科學都知,太陽根本唔係落山,係地球自轉。但個個咪一樣咁叫落山。例如單邊開嘅係戶,雙邊開嘅係門。家下個個都叫門,車又係門,屋企單邊開嘅又係門。咁我地會又要唔要,唔叫開車門,改叫開車戶。

火車家下無火,鐵路係鋼,路唔一定畀人用腳行。

大家又唔係生活係學術世界。有好多嘢學術點叫,生活唔一定要跟。學術係研究萬物,可以玩到好精細,但唔係萬物倒轉要跟住學術點玩點叫法。語言係人生活嘅反映,用到自然有佢嘅分法。

廣東話,粵語,廣州話,廣府話呢啲名,查實都唔知有無出現一百年。本地人,喺乜嘢地方就叫乜嘢話。圍頭叫圍頭話,西鄉就西鄉話,西關就西關話,順德話就順德話,大良話就大良話。外地人來到廣東省城一帶,就梗係叫最通嘅話做廣東話,同其他話分出來。大清時廣州係廣州府,府有十四縣。廣州同廣府。廣府話同廣州話,其實同一樣嘢,都係想指民國時嘅廣州。迄今嘅字典,叫廣東話又好,廣府話又好,廣州話又好,都係同一樣嘢,無論聲韻調都係嗰套嘢。

廣東人聽到客家人講嘅話,就叫佢客家話。老實講,客家呢個名,原本係廣東本地人叫,因為喺大清放鬆海禁後由三省交界搬入。客家人有乜理由叫自己做客家,叫自己講嘅話做客家話。

英文都唔係限於英倫。英倫內唔同地方,都有好多隻話。都無人會拗英文個名啱唔啱。

名呢啲嘢,都只能約莫咁講,每個名都有佢背後原因。如果咁睇重政治界綫。咁每次變一變咪又要重新改名?世上唔係得黑同白,重有好多隻色交雜,尤其係人文社會嘅嘢。拗廣東話定廣州話好,根本就多餘。人哋嘅習慣,除非有國家機器強制,係唔會受一班人所變。
原帖由 OmniBus 於 2008-12-24 11:33 發表 懶音唔係今時今日先有,我發覺有啲上百年嘅對譯,都有n-l不分嘅情形。其實都唔知叫唔懶音,因為音變係有佢嘅社會原因。如果你睇舊片,啲人講嘢慢吞吞,先至講得咁字正腔圓。如果講得快,咁個字音必然係會有變。加上雖然大家講嘢 ...
非也,四邑話就算講得幾快,都唔會[n]、[l]唔分,一旦[n]讀成[l]嘅話,就連自己都聽唔明白自己講乜。
原帖由 xVa 於 2008-9-2 21:25 發表 在下新仔一名, 剛才看到個帖 似乎這裡的不少高手都認為"粵語"可說是"廣州話",對"廣東話"一詞不甚應同.   為甚麼呢?   先說我是認為"廣東話"正是這個討論區的主題(英文都說cantonese), 至於"廣州話"嘛... ...

首先要認清楚你想用響邊度。如果你講生活上所見所聞到嘅,人哋寫住粵語、廣東話、廣府話、廣州話,你會預期聽到啲乜?咪又係嗰隻,殊名實同歸。每個名本身,只係有各自原因,造唔同名出來。有人認為咁叫好啲,有人認咁叫唔好,要畀過另一個名而已。之後又有人見咁名,又想重新定義個啲名,有啲會擴大,有啲會縮細。係好主觀,唔同人有唔同睇法。

語文本身就會流動而定唔實,同其他人文科學一樣,就算語言學家自己都成日拗餐死,更何況流動更大嘅社會。

世界係點行點叫,唔係任何一兩個人就可以改得了,除非出動到國家機器。就好似國語改名做普通話咁。國家機器都只係做到某範圍內,再出啲又未必聽使。

原帖由 嶺南散人 於 2008-12-24 12:34 發表 非也,四邑話就算講得幾快,都唔會[n]、[l]唔分,一旦[n]讀成[l]嘅話,就連自己都聽唔明白自己講乜。

咁的確連百年拼音一樣有n,l不分嘅情況。n,l不分,亦唔只係香港出現,唔係獨例。

唔單單係快慢,講嘢嘅方式,文化習慣都會影響。例如講嘢大聲細聲,開口度,活動幅度,音一定會變。
原帖由 OmniBus 於 2008-12-24 13:05 發表 咁的確連百年拼音一樣有n,l不分嘅情況。n,l不分,亦唔只係香港出現,唔係獨例。唔單單係快慢,講嘢嘅方式,文化習慣都會影響。例如講嘢大聲細聲,開口度,活動幅度,音一定會變。 ...
總言之,我該大個仔都吂試過亦吂聽過講四邑話恁時有某種方式可以令到[n]變成[l]嘅。