QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 77513|回復: 408

[百家爭鳴] 廣東話 定 廣州話

在下新仔一名, 剛才看到個帖

似乎這裡的不少高手都認為"粵語"可說是"廣州話",對"廣東話"一詞不甚應同.

為甚麼呢?

先說我是認為"廣東話"正是這個討論區的主題(英文都說cantonese),

至於"廣州話"嘛....都沒錯,但未夠貼切.

如果說是"廣府話",大家又認為與"粵語","廣州話","廣東話",有甚麼區分?

恕我真的很不了解問得很多,

有請大家指教.

(如有帖錯區,有勞版主代搬帖 )

呢個話題永遠爭論唔完,你自己覺得叫乜嘢就乜嘢。

我就習慣叫粵語。

原帖由 xVa 於 2008-9-2 21:25 發表 先說我是認為"廣東話"正是這個討論區的主題(英文都說cantonese), 至於"廣州話"嘛... ...

其它嘢唔講了,得個拗,冇結果。呢度呢,Cantonese 中嘅詞根「Canton」係指廣州,而唔係廣東。呢個詞,的而且確係「廣東」嘅法文譯音,但係喺西方語言中,一向用來特指廣州。廣東叫「kwongtung」 。

我都預0左多數人會支持"廣州話"一說,

但請問大家對"廣府話"一詞又有何說法?

提供以下網站供大家研究一下:

http://www.cantoneseculture.com/page_TalkCantoneseDialect/index.aspx

賜教賜教.

以广州话为代表嘅广府话。
以前習慣叫「廣州話」嘅。不過香港人隨著經濟發展,逐漸產生咗自主情緒,覺得「廣州話」太睇得起廣州人,但係又嫌「粵語」拗口,於是乎就「靈機一動」,「創造性」噉樣「發明」出「廣東話」一詞。之後呢種自主情緒反向輸入到珠三角,亦都普遍產生咗一種「反廣州霸權」嘅「自主情緒」,於是乎,對於「自主情緒」(或者叫反廣州霸權主義)蘇醒咗嘅非廣州粵語人,就開始高舉「反對廣州話,我愛廣東話」嘅大旗,首先自己改口叫廣東話,然後又對廣州話窮追猛打,久而久之,「廣東話」亦都流行起來,「廣州話」「粵語」等詞逐漸被取而代之。

廣州人肯定繼續叫「廣州話」。
香港人大多叫「廣東話」。
其它地區就因人而異,如果係覺得廣州霸道嘅,反感廣州嘅,一般改叫廣東話。唔覺得嘅,就繼續叫「廣州話」。

我個人認爲,
廣州人繼續叫「廣州話」呢點無可厚非。其它地區嘅人點樣叫就隨得佢哋嘞,畢竟如果叫佢哋係要改口叫返「廣州話」確實係講唔過去嘅。
但係絕對反對「廣東話」取代「粵語」呢個傳統且正確嚴謹嘅名。
更加反對粵協改「粵語」為「廣東話」。
不過,贊成將「廣州話」作爲「粵語」(部分人口中嘅「廣東話」)嘅標準音。

原帖由 xiss 於 2008-9-3 01:22 發表 以前習慣叫「廣州話」嘅。不過香港人隨著經濟發展,逐漸產生咗自主情緒,覺得「廣州話」太睇得起廣州人,但係又嫌「粵語」拗口,於是乎就「靈機一動」,「創造性」噉樣「發明」出「廣東話」一詞。之後呢種自主情緒反向輸入到珠 ...

謝謝!我也認同你的說法~

广东人觉得以前太睇得起香港人,于是就有咗「港灿」一词,搞到近几年港人都自嘲「港灿」。

原帖由 xiss 於 2008-9-3 01:22 發表 「創造性」噉樣「發明」出「廣東話」一詞
有異議

我覺得「廣東話」係以前北佬南移風潮下起嘅.

見到一個外省人,會好自然叫佢講嘅語言為:「某市話」或「某省話」

河北人,好自然話佢講河北話,湖南人,好自然話佢講湖南話......

所以產生「廣東話」一辭絕對係正常現象

況且廣東裏面,得廣州人叫「廣州話」

唔通以前來香港嘅一律係廣州人?

本身個個都叫「廣州話」?

原帖由 xVa 於 2008-9-2 21:25 發表

在下新仔一名, 剛才看到個帖

似乎這裡的不少高手都認為"粵語"可說是"廣州話",對"廣東話"一詞不甚應同.

為甚麼呢?

先說我是認為"廣東話"正是這個討論區的主題(英文都說cantonese),

至於"廣州話"嘛....都沒錯,但未夠貼切.

如果說是"廣府話",大家又認為與"粵語","廣州話","廣東話",有甚麼區分?

恕我真的很不了解問得很多,

有請大家指教.

(如有帖錯區,有勞版主代搬帖 )

1.因為「廣東話」係生按白造出來嘅,廣東同廣西都係講同一種語言——粵語,吂有一種喊做「廣東話」嘅語言。

2.唔使理英語幾何講,恁個問題等鬼佬自己解決。

3.廣府話:即華語粵方言廣府片。

廣州話:即華語粵方言廣府片廣州話。

廣東話:係將粵語以偏概全嘅錯誤提法。

原帖由 xiss 於 2008-9-3 01:22 發表 我個人認爲,
廣州人繼續叫「廣州話」呢點無可厚非。其它地區嘅人點樣叫就隨得佢哋嘞,畢竟如果叫佢哋係要改口叫返「廣州話」確實係講唔過去嘅。
但係絕對反對「廣東話」取代「粵語」呢個傳統且正確嚴謹嘅名。
更加反對粵協改「粵語」為「廣東話」。
不過,贊成將「廣州話」作爲「粵語」(部分人口中嘅「廣東話」)嘅標準音。

1.其它地區嘅人改口叫返「廣州話」確實有必要,可先可以撥亂反正。

2.贊同。

3.贊同。

4.唔可以喊做「標準音」,衹能夠講話係「代表音」。

原帖由 中二仔 於 2008-9-3 06:09 發表 有異議   我覺得「廣東話」係以前北佬南移風潮下起嘅. 見到一個外省人,會好自然叫佢講嘅語言為:「某市話」或「某省話」河北人,好自然話佢講河北話,湖南人,好自然話佢講湖南話...... 所以產生「廣東話」一辭絕 ...
贊同
原帖由 嶺南散人 於 2008-9-3 09:21 發表 1.其它地區嘅人改口叫返「廣州話」確實有必要,可先可以撥亂反正。   2.贊同。   3.贊同。   4.唔可以喊做「標準音」,衹能夠講話係「代表音」。 ...

我都覺得如果叫「標準音」唔合適,因為面係人地畀嘅。但係廣州話可以作為粵語中嘅「通語」,作為各粵語人群嘅交流語言,咁應該冇人會唔順啦掛。
廣州話確實有地域主義,粵語才是絕對正確的。廣州話雖然不斷向外輸出,不過廣州話衹是一種廣州音粵語,強迫其他粵語地區的人講「廣州話」確實不妥。

原帖由 melop 於 2008-9-3 01:48 PM 發表 我都覺得如果叫「標準音」唔合適,因為面係人地畀嘅。但係廣州話可以作為粵語中嘅「通語」,作為各粵語人群嘅交流語言,咁應該冇人會唔順啦掛。 ...

標凖音、白話這些詞意思模糊,北京人也可以稱北京話做標凖音、白話

原帖由 bajatvj 於 2008-9-3 13:49 發表 廣州話確實有地域主義,粵語才是絕對正確的。廣州話雖然不斷向外輸出,不過廣州話衹是一種廣州音粵語,強迫其他粵語地區的人講「廣州話」確實不妥。 ...

边个?

一種語言 各自表術。。。。不過我自 出世以嚟 聽啊婆啊嫲叫 重來就將粵語講成 廣州話同白話  老人傢口中基本冇出現過 廣東話
广州人讲广东话系最有水准,同埋,系最好听,唔会有懒音.所以就叫广州话無錯。
原帖由 广州神 於 2008-9-3 23:17 發表 广州人讲广东话系最有水准,同埋,系最好听,唔会有懒音.所以就叫广州话無錯。

細聲尐啊,唔係香港仔會唔高興咖。
原帖由 中二仔 於 2008-9-3 06:09 發表 有異議  

我覺得「廣東話」係以前北佬南移風潮下起嘅.

見到一個外省人,會好自然叫佢講嘅語言為:「某市話」或「某省話」

河北人,好自然話佢講河北話,湖南人,好自然話佢講湖南話......

所以產生「廣東話」一辭絕對係正常現象

況且廣東裏面,得廣州人叫「廣州話」

唔通以前來香港嘅一律係廣州人?

本身個個都叫「廣州話」?

香港產生「廣東話」一詞絕對係正常現象啦,呢點我之前已經解釋過。
PS:中二仔嘅發言就係我之前所講嘅「自主思緒」嘞。具體表現為「去廣州化」,各位明白冇?