QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: xVa

[百家爭鳴] 廣東話 定 廣州話

原帖由 xVa 於 2008-9-4 23:55 發表 我唔識換算...............

100呎相当于9平方。

講來講去,就是強勢問題,以前廣州是全世界最有錢的城市,週邊鄉鎮哪個不去學廣州話沾一下光。但是現時廣州強勢式微,轉由香港主導,香港人本身大多就是外省人,更之不會承認自己使用的語言被矮化成廣州話。現時北京人說的普通話稱作北京話,上海人的吳語叫上海話,不論走到哪裏都有一種自豪感。而香港人甚至佛山、中山、廣西的人都不會認為說廣州話值得自豪,所以最終就是強勢問題。

原帖由 bajatvj 於 2008-9-5 00:55 發表 講來講去,就是強勢問題,以前廣州是全世界最有錢的城市,週邊鄉鎮哪個不去學廣州話沾一下光。但是現時廣州強勢式微,轉由香港主導,香港人本身大多就是外省人,更之不會承認自己使用的語言被矮化成廣州話。現時北京人說的普通話 ...

你講得就唔啱嘞,唔係乜嘢強唔強勢嘅問題,香港亦都唔係外省人。

喺早期,唔係嶺南各地啲人學講廣州話,而係調番轉,係廣州人學嶺南各哋啲人講嘢。

廣州嘅形成唔會早過第二啲埞方,甚至重遲啲添。當時各地都定期趁墟,相對嚟講,嗰啲係細墟,組織咗啲貨之後,就嚟廣州呢個埞方趁大墟(由於廣州嘅地理位置比較適中)。於是,各地嘅語音就帶到嚟廣州嘞(當然,嗰陣時各地嘅語音都係相差無幾嘅)。可以噉講,hambaanglaang廣州人嘅原籍都係嚟自嶺南各庶嘅。「陳李制」嘅事頭都係南海人,好似有一個重係順德人添。

所以你會發覺,有啲廣州話喺呢幾個埞方搵到,喺嗰個埞方就未必有;喺嗰幾個埞方搵到,呢個埞方又未必有嗰啵。

噉,嗰陣時各庶嘅語音喺廣州係點樣篩選嘅呢?

由於廣州係一個大墟,商業就梗係好發達、好繁忙咯喇,為咗適應呢種情況,就要有以下幾個原則嘞:

1、各地盡可能相同、相通嘅語音、詞彙、語法。

2、發音要清晰,容易講又容易聽,所以廣州話係比較清脆嘅。某啲埞方嘅太濁嘅音就冇留喺廣州話度嘞。

3、要快、短、準。「得」、「弊」、「哂」、「制」

4、音素盡可能多,同音字詞盡可能少。啲元音都基本上齊哂。

5、形容詞、動詞要分得比較細。

當然,去廣州嘅交通越方便,喺廣州話嘅成份就越大。

廣州話係由嶺南各庶鄉音組成嘅,而且經過好耐時間嘅商業環境改造,自然大家都比較接受。

即系话,广州话系粤语嘅代表冇错啦!

广州话而家重分南海音、番禺音、西关音。问下其他会员就知道嘞!

原帖由 外外星人 於 2008-9-5 03:48 發表 即系话,广州话系粤语嘅代表冇错啦!

係囉,你嘅原籍喺東莞,我嘅喺南海。

我啲親戚朋友啲原籍都唔喺廣州嘅:南海、新會、花縣、肇興、番禺、封開、從化...

你哋嘅呢?

有人想分化我哋?睇怕都幾難嘞。

原帖由 xiss 於 2008-9-4 22:21 發表 同聲同氣?世界大同啊?我唔係對香港人恨之入骨,我自問我嘅生活水平唔會比香港平均水平低,冇必要喺香港人面前感到自卑。我只係覺得香港人好似好需要一個落後嘅内地,以維持佢哋嘅心理陰暗面嗟,你哋夠膽保證每個香港人都願意承 ...
其實我敢講,大陸文化程度高少少,畀啲公德心,垃圾唔好周街丟,唔好隨地吐痰...

同大陸人,廣東人同聲同氣嘅香港人大有人在

原帖由 tonybean 於 2008-9-4 23:44 發表 一百平米嘅單元住4個人就好闊落啦~有冇計錯數啊?一米八有幾呎高?
香港的確無幾多人間屋多過「一百平米」

有一千呎已經好好喇...

原帖由 芬1012 於 2008-9-5 03:38 AM 發表   你講得就唔啱嘞,唔係乜嘢強唔強勢嘅問題,香港亦都唔係外省人。   喺早期,唔係嶺南各地啲人學講廣州話,而係調番轉,係廣州人學嶺南各哋啲人講嘢。   廣州嘅形成唔會早過第二啲埞方,甚至重遲啲添。當時各 ...

講下講下,都唔知講到去邊了。現在討論在香港「廣州話」點解要講成「廣東話」。再落下可能要講到去原始人了。

香港人未必全部是外省人,不過外省人較早落到香港,而且有好多有錢人。當時他們聽到當地人講的話,就話係廣東話,後來移民到的無奈要跟隨啦。
你都係睇返我嗰樓吧,廣東人講廣東話,湖南人講湖南話…呢啲嘢唔使谂。。就知嘞!!
原帖由 中二仔 於 2008-9-5 06:36 發表 香港的確無幾多人間屋多過「一百平米」 有一千呎已經好好喇...
四仔,一千呎又係幾平方米???
原帖由 cingsan 於 2008-9-5 08:13 發表 你都係睇返我嗰樓吧,廣東人講廣東話,湖南人講湖南話…呢啲嘢唔使谂。。就知嘞!!
行政區劃同民系分布并不重合,該種講法容易以偏概全同張冠李戴。

歐陽偉豪論至醒,冇人夠我揮

運用「歐陽偉豪論」,對住廣州人我會講「廣州話」,對住香港人、外江佬我會講「廣東話」,對住珠三角四鄉或者粵西、廣西粵語區人我會講「白話」,對住學術界我會講「廣府話」或者「粵語」,對住日本仔我會講「広東語」,對住英美鬼我會講「Cantonese」,對住法國佬我會講「Cantonois」,對住西班牙佬我會講「Cantonés」,對住韓國佬我會講「광동어」……此乃「左右逢源、見招拆招」,重有邊個夠我玩?!

要赋予粤语一个新名:「南华语」,詌就同「北华语」(中国语,华语,普通话)平起平坐。
而且,「南华语」一名可以团结有粤语知识,中意讲粤语,但唔系粤族群嘅国人或华侨。
原帖由 余OK 於 2008-9-5 14:11 發表   運用「歐陽偉豪論」,對住廣州人我會講「廣州話」,對住香港人、外江佬我會講「廣東話」,對住珠三角四鄉或者粵西、廣西粵語區人我會講「白話」,對住學術界我會講「廣府話」或者「粵語」,對住日本仔我會講「廣東語」…… ...
對住「香港人、外江佬」「日本仔」應該糾正彳卻,講彳卻聽「廣東話」該個喊法係唔正確嘅,係以偏概全,應該喊「粵語」或者「帛話」,而「廣府話」係「粵語」嘅一種,「廣州話」又係「廣府話」嘅一種。
原帖由 penkyamp 於 2008-9-5 14:26 發表 要赋予粤语一个新名:「南华语」,詌就同「北华语」(中国语,华语,普通话)平起平坐。而且,「南华语」一名可以团结有粤语知识,中意讲粤语,但唔系粤族群嘅国人或华侨。 ...
「南華語」可以包括粵、客、閩、湘、贛、平、吳、徽八種。
原帖由 嶺南散人 於 2008-9-5 14:33 發表 「南華語」可以包括粵、客、閩、湘、贛、平、吳、徽八種。

既然「华语」系一种具体嘅标准现代语,亦即系讲,普通话,而唔包括南京话,天津话,洛阳话,西安话,武汉话,点解「南华语」就唔能够系一种具体嘅标准现代语?

我唔系讲「华南汉语方言」,而系讲一种命名为「南方的华语」嘅标准国际通用语。 

而家,北美鬼佬都好清楚,「北华语」就系MANDARIN, 「南华语」就系Cantonese. 喺鬼佬地方,你一唔系就以北华语为主要民族语,一唔系就讲南华语。上海语,闽南语,根本就无呢个资格。 鬼佬知道,上海语人士同闽南语人士嘅主要民族语,重系北华语。而客家语,台山语,潮州语人士,主要民族语,好可能系广东语。
原帖由 cingsan 於 2008-9-5 08:15 發表 四仔,一千呎又係幾平方米???
應該唔夠一百平方米