QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: xVa

[百家爭鳴] 廣東話 定 廣州話

原帖由 cingsan 於 2008-9-6 18:35 發表 喺你心入邊嗰個事實就改變唔到……大眾認為嘅嘢即使錯也是對!!
錯即係錯,啱即係啱。倂唔係「大眾認為嘅嘢即使錯也是對!!」因為大眾都會犯錯誤。
大眾係認同!先會眾……
原帖由 cingsan 於 2008-9-6 19:20 發表 大眾係認同!先會眾……

普通話足夠大衆啦,佢嘅一元地位亦都有好多市場吖,唔通你認爲噉樣亦都係全部係群衆認同嘅結果?
「廣東話」一樣,多人叫,只能夠説明佢嘅強勢,但係噉樣並唔代表佢會比「粵語」等稱謂更加合適,合理。
唔好做詌多形式上嘅野。

都係嗰句:一個概念,各自表述。

不過要明確一個概念,廣東話不等於廣州話。

原帖由 tonybean 於 2008-9-6 23:40 發表 都係嗰句:一個概念,各自表述。   不過要明確一個概念,廣東話不等於廣州話。
錯啦,根本就冇「廣東話」,何來等於唔等於?
原帖由 tonybean 於 2008-9-6 23:40 發表 都係嗰句:一個概念,各自表述。   不過要明確一個概念,廣東話不等於廣州話。

如果係都要為「廣東話」搵個含義,噉樣佢嘅含義就係:廣東省内嘅各種方言之統稱,主要指代廣府話、潮汕話、客家話三大方言。
所以,廣東話肯定同粵語嘅概念差得遠,自然就更加冇可能係廣州話嘞~~~~~
大家都冇共識…講得多都嘥氣……同埋好無謂!!

原帖由 cingsan 於 2008-9-7 12:48 PM 發表 大家都冇共識…講得多都嘥氣……同埋好無謂!!

如果讲唔埋就唔讲的话,等同香港人自己搞正音嗟,虽然无共识,不过大概可以引起人们关注呢个问题。

所謂嘅「廣州市話」其實好老土,而且被同化得相當嚴重。
現代嘅白話如果非要搵個標準名詞來代替,好應該叫「香港話」!
因為廣州市人講嘅係港式白話。

本人好睇唔起廣州市佬
原帖由 xiss 於 2008-9-6 17:24 發表 不如你糾正好你哋呢種香港人嘅心態先啦~~~~

咩心態?
原帖由 xiss 於 2008-9-6 17:46 發表 好,我算係見識到你哋香港人嘅真面目嘞:自始自終永不認錯,不論事實如何即時恬不知恥依然可以喺扮若無其事,扮無知,辦無辜,為自己辯護。殺咗人仍然可以講句:「麽呢尐叫做殺咩?唔知喔,我哋只不過係隨便捅你一刀,做個動作嗟,你要話我 ...

認咩錯?
真係拜託拜託唔好將你落bar一次嘅經歷當作所有香港人都係咁,重有,我真係睇唔出嗰兩句有咩問題?

請勿自卑後自大,或自大後自卑
原帖由 xiss 於 2008-9-6 17:46 發表 好,我算係見識到你哋香港人嘅真面目嘞:自始自終永不認錯,不論事實如何即時恬不知恥依然可以喺扮若無其事,扮無知,辦無辜,為自己辯護。殺咗人仍然可以講句:「麽呢尐叫做殺咩?唔知喔,我哋只不過係隨便捅你一刀,做個動作嗟,你要話我 ...

重有,香港人唔係一個絕對嘅 「共同體」,我絕對唔會否認有好多香港人對於大陸嘅歸屬感。但係我噉樣並唔代表所有香港人已經擺脫曬以前對大陸嘅嗰種「異端」情感,甚至乎部分港人可能喺 平時對於大陸依然係好么嘢嘅,但係喺災難面前,出於人嘅「同情感」,所以會對内地慷慨噉樣施以援手。
所以,我可以百分百肯定,香港,至少喺目前嚟講,依然有唔少人帶住「有色眼鏡」睇内地,内地人!

你想點呀?喺一個自由而又包容嘅社會,就一定會各式各樣嘅人,有人帶有色眼鏡睇大陸人,有人唔願理大陸發生緊咩事,有人好鐘意講普通話,有人好鐘意廣州,有人好鐘意香港,有人兩邊都鐘意....SO?  請目光放遠放大啲,當所謂嘅」潮仔潮女」好驚訝你可以著得咁」潮」,你唔一定要同佢哋一般見識。

呢處係討論嘅平台,間時加插下個人感受同經歷係無可厚非,但請勿無限放大你嘅一次經歷所感。咁嘅經歷作為你攻擊香港人in general嘅理據係相當之咁單薄
原帖由 xiss 於 2008-9-6 17:47 發表 你咁目中無人,我如何舒舒服服?

佢點目中無人法?

喔,,,正啊````

BBS既意义系度表现得淋漓尽致````各自畅所欲言````

好干净```好清晰,,,如见世外桃源````

原帖由 xVa 於 2008-9-2 21:25 發表 在下新仔一名, 剛才看到個帖似乎這裡的不少高手都認為"粵語"可說是"廣州話",對"廣東話"一詞不甚應同.   為甚麼呢?   先說我是認為"廣東話"正是這個討論區的主題(英文都說cantonese), 至於"廣州話"嘛... ...

廣東話一說至民國二十二年重未提及。

原帖由 mcfaan 於 2008-9-8 09:28 AM 發表 所謂嘅「廣州市話」其實好老土,而且被同化得相當嚴重。現代嘅白話如果非要搵個標準名詞來代替,好應該叫「香港話」!因為廣州市人講嘅係港式白話。本人好睇唔起廣州市佬 ...

香港人的自以爲是、傲慢自大令人好討厭,香港人既然叫「香港話」就隨得你,廣東人反而更高興。咁就繼續用你哋的「時奸」「搶救」「香港話」了,以後唔好發廣州音。

盧總條×× 若果佢講佢淨要廣州話 爭係受返廣州人玩 我都冇咁火 但佢又蠱蠱惑惑 話咩 廣州舊時好大 佢意思即係話 玩就淨係受廣州人玩 而舊時我地啲嘢 佢地咸繼承曬 條躝癱嘸插嘸得 廣東話係廣東白話嘅簡稱 指省港澳通行語音 嘸係淨止廣州人講 點得叫廣州話先??盧總千方百計 要幫推普機手 打壓 矮化廣東話 收窄粵語空間 無所不用其極 推普機鼓吹廣州直轄 盧總一言可謂推波助瀾 君可曾見台北人謂自己嘅係台北人 台北話尚不通行於全台 但何時見台北人謂台語為台北語 但係盧總起始 發明個廣州人 廣州話 此非一如有人謂廣東話為香港話乎 我全省人 抑自己的母語 來維護你廣州人的母語 識做嘅 都知叫廣東話 著數至大嘅係廣州人 全省人遷就你廣州 盧總為何偏偏不肯放一己之私 大聲講出廣東話三字 還要玩小聰明講咩廣州舊底好大 方死人家嘸知係你出於一己之私咧?? 鄙人苦心相勸 盧總不聽 擇惡固執 佢憂心絕路嘸承認細廣州 係無水腳上廣州 不過 現今情況係 省港兩地都有人揀擇落包容性重大嘅中山聚會 長此落去 啲漣愈來愈少 此狀況絕路真為盧總擔心                               ----絕路

原帖由 bajatvj 於 2008-9-9 10:49 發表 香港人的自以爲是、傲慢自大令人好討厭,香港人既然叫「香港話」就隨得你,廣東人反而更高興。咁就繼續用你哋的「時奸」「搶救」「香港話」了,以後唔好發廣州音。 ...
香港人梗係嘸發廣州人喇 香港啲人發嘅係廣東音 香港本地話係香港話 屬於莞寶片 無論如何都無毌講咩廣州音!
原帖由 mcfaan 於 2008-9-8 09:28 發表 所謂嘅「廣州市話」其實好老土,而且被同化得相當嚴重。現代嘅白話如果非要搵個標準名詞來代替,好應該叫「香港話」!因為廣州市人講嘅係港式白話。本人好睇唔起廣州市佬 ...

香港青山放假咩?点解会放咗你出嚟嘅?