QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: xVa

[百家爭鳴] 廣東話 定 廣州話

原帖由 jowett 於 2008-10-11 21:52 發表 香港人讲既粤语懒音比广州人讲既要多得多,我身边好多广州人讲既广州话都非常标准,基本上符合正音了。
丂你就遇到高人喇。羨慕羨慕。

起碼我睇電視,廣東所有粵語電視臺嘅播音都已經幾乎全盤懶音,相反香港電視臺嘅播音尚有正音可聽,特別係新聞報道。

你讲得有道理。
原帖由 嶺南散人 於 2008-10-12 00:08 發表 丂你就遇到高人喇。羨慕羨慕。   起碼我睇電視,廣東所有粵語電視臺嘅播音都已經幾乎全盤懶音,相反香港電視臺嘅播音尚有正音可聽,特別係新聞報道。 ...
嗰啲救物??都叫正音???

原帖由 cingsan 於 2008-10-12 10:27 發表 嗰啲救物??都叫正音???

【唐韻】古侯切

【集韻】【韻會】【正韻】居

由此可見,「救[k u33]物」冇錯。

广州节目主持人都有懒音

原帖由 嶺南散人 於 2008-10-12 11:24 發表 【唐韻】古侯切 【集韻】【韻會】【正韻】居侯切 由此可見,「救[k u33]物」冇錯。
O敢點解呢度又極力反救物??

我係广州人。点解话广州霸道?可能你未嚟过。广州人先至係忍得,唔搞事,唔似啲外省同胞咁;广州人先係各有各做,唔似啲外省同胞咁一定要监你跟佢套。唔好讲「霸道」,如果讲到优越感,话香港人远胜广州人恐怕无异议啩。

关于呢个问题,个人认为,因为依家广府文化最高点响香港而唔响广州,广州本土文化係弱势,人地唔再认你,仅此而已。另外,「粤语」好,「广东话」好,意思应该都係「广东方言」,但广东嘅主要方言仲包括客家话同潮州话,用「广东话」呢种表述怕且亦都未必准确。

呢段纯属个人意见,并无任何挑衅攻击成分,如有冒犯,多加包涵。

原帖由 cingsan 於 2008-10-12 13:39 發表 O敢點解呢度又極力反救物??

喔,因為廣府話好早就轉咗讀 kau33 啦。改返 gau33 唔符合習慣。比如「水溝」,廣府話讀 kau55,但古代都係 g 聲母嘅,改返g就變粗口。
原來如此,thank you!

情景問題

我知道「白話」廣州人唔興講,所以想請教一個問題。情景:一個廣州人同相熟嘅外地朋友傾開偈,佢想知道佢朋友鄉下係咪都係講粵語,呢個時候佢一般係點問嘅呢:「你鄉下都係講××話?」。××你哋通常會講咩?

答「情景问题」

我会问「你哋嗰便係讲咩话架?」一般唔会提「乡下」,费事以为又係咩歧视睇唔起之类,虽然我无咁嘅意思,我亦会同人讲我乡下响边,不过好多人就係会咁谂。

樓上誤解

我嘅意思係問嗰個人作試探性提問,而唔係用what問句。

講真 廣州話叫起黎好難聽同埋會比e家既廣東人笑你撈hi 香港話同月語叫起黎好銀耳 廣府話叫起黎好似好唔g點講好 其實都係白話同廣東話叫起黎好聽好多 重有e家d廣州大半數人都叫成廣東話 白話 尼度雖然好多人堅持話叫廣州話 但係事實上平時你地都係叫廣東話 白話為多 尼d係事實 香港人雖然懶音多 但係講起上黎流暢得多 快得多

其實基本上係勢既問題

以家香港係世界第七大城市

北京上海指係緊次十至二十名之間

香港咁有錢 緊係多廣東人落去啦

咁就慢慢形成廣東話同白話

慢慢就變成香港個勢啦 好簡單

直辖市?

有些网友说广州人想广州成为直辖市,不知有何依据?如果公投起码有六成人不同意,按广州人的性格,最好是成为自辖市的市民!!
「起碼我睇電視,廣東所有粵語電視臺嘅播音都已經幾乎全盤懶音」,问题是谁在主导,如果有一个民选的粤文化委员会正字正音维系古汉语,就不会粤风日下了!!

原帖由 嶺南散人 於 2008-10-12 11:24 發表 【唐韻】古侯切   【集韻】【韻會】【正韻】居侯切   由此可見,「救[k u33]物」冇錯。

古音雖然無錯。

但要注意重詞,如果有人用古音同你講 「我去搶購牛奶」,

你會唔會聼成「我去搶救牛奶」先?

直辖市?

有些网友说广州人想广州成为直辖市,不知有何依据?如果公投起码有六成人不同意,按广州人的性格,最好是成为自辖市的市民!!
-------------------------------------
你讲啊?咩叫「按广州人的性格,最好是成为自辖市的市民!!」咩意思讲清楚啲好唔好?
简单啲嚟讲,经济差异决定文化势差,人哋香港富贵咗,文化向周边输出,咪唔认你囖。「广州话」又好「广东话」又好「粤语」又好,都係讲紧嗰样嘢,睇场合讲话就係。

覆「樓上誤解」

咁我都算答咗。