QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: xVa

[百家爭鳴] 廣東話 定 廣州話

一個粵語,各自表述

廣州叫粵語做廣州話,香港叫粵語做香港語。一個粵語,各自表述最好!兩岸一邊的馬先生說中國是中??國,另一邊的胡先生說中國是中?????國,不打仗就算!
        广州话广东人都听得明,其他唔同地方(广州以外)既广东人讲既话,唔同地方既广东人就唔一定听得明,就好似普通话中国人都听得明,但第二D省既话,唔同省既人就唔一定听得明,道理系一样既。
        北方人好多人根本搞唔清广东地区既语言情况,将广东人讲既话统称广东话。
        至于香港系英国人进入后先发展既,之前一直都系一块默默无闻既地方,环境好佐,老豆都唔不认了。
好X煩,成日有啲非廣州人堅持要叫廣州話然後其他人就硬係要入廣州人嘅數,話廣州人霸道,乜乜乜咁.
廣州真係樹大招風.
廣州人真係話知你哋其他人叫咩嘢話唔好啊,總之我哋自己同自己講廣州話啊.
你哋叫咩嘢話又唔會阻住我哋搵食.
廣州人成日都無端端畀人擺上檯

原帖由 純正廣州陳 於 2008-10-29 18:11 發表 好简单!广东咁大,有无一种统一语言先?广东人系米全部讲粤语?但广州人就系啦!所以广东话系唔正确的!只有广州话先系粤语!

你又錯了,我就認識很多廣州客家人不會說粵語。

原帖由 南汉 於 2008-12-4 21:36 發表 你又錯了,我就認識很多廣州客家人不會說粵語。

丂就睇你幾何定義廣州人喇。我還認識好多廣州北方人唔識講粵語添之喇。

原帖由 嶺南散人 於 2008-12-4 21:41 發表 丂就睇你幾何定義廣州人喇。我還認識好多廣州北方人唔識講粵語添之喇。
客家人在广州市定居数百年,拥有广州户籍。
原帖由 南汉 於 2008-12-6 14:59 發表 客家人在广州市定居数百年,拥有广州户籍。
好多非洲人都擁有廣州戶籍喇

我都唔明,點解廣州話的廣州就一定係指廣州市呢?據我所知廣州原本係一個好大的區域,大過珠三角添,睇番下本中學的廣州歷史啦,所以廣州話唔等於廣州市話。

香港人懶音咁嚴重,叫做「港東話」就最準確啦,順便加埋「港西話」,等於北方人講的「香港話」

原帖由 嶺南散人 於 2008-12-6 15:17 發表 好多非洲人都擁有廣州戶籍喇

呢句好毒,搞到我都唔知笑好定喊好。不過,貌似係事實。

我都唔明,點解廣州話的廣州就一定係指廣州市呢?據我所知廣州原本係一個好大的區域,大過珠三角添,睇番下本中學的廣州歷史啦,所以廣州話唔等於廣州市話。

香港人懶音咁嚴重,叫做「港東話」就最準確啦,順便加埋「港西話」,等於北方人講的「香港話」

呢個就係point喇,問題就係好多人都唔知:好大啫係有幾大先?

By the way:香港人之所以咁多懶音,有時唔係佢哋想嘅,睇下嗰度幾多誠哥嘅親戚先啦。不過都因為佢哋鐘意粵語,粵語先可以喺嗰度成為官方語言,呢個都係事實。所以我唔贊同論壇上某人經常攻擊香港人講懶音嘅做法,起碼人哋肯講吖!

原帖由 嶺南散人 於 2008-12-6 03:17 PM 發表 好多非洲人都擁有廣州戶籍喇

佢哋有无户口簿的先

原帖由 嶺南散人 於 2008-12-6 15:17 發表 好多非洲人都擁有廣州戶籍喇

同樣道理,客家人和潮州人擁有廣東戶籍,並不能説明他們講的是廣東話,因爲他們的母語不是來源於廣東。這些邏輯能不能想通?

原帖由 南汉 於 2008-12-9 19:56 發表 同樣道理,客家人和潮州人擁有廣東戶籍,並不能説明他們講的是廣東話,因爲他們的母語不是來源於廣東。這些邏輯能不能想通?

』 根 
             。 本 
               就 
               冇 
               『 
               廣 
               東 
               話 

其實,現時嘅省界係幾時劃分嘅?元代?

┏━┯━┯━┯━┯━┯━┯━┯━┯━┯━┯━┯━┯━┯━┯━┯━┯━┯━┯━┯━┓
┃ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │現┃
┃ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │時┃
┃ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │省┃
┃ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │界┃
┃ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │最┃
┃ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │終┃
┃ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │係┃
┃ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │四┃
┃ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │六┃
┃ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │九┃
┃ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │五┃
┃ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │年┃
┃ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │定┃
┃ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │落┃
┃ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │來┃
┃ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │嘅┃
┃ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ ┃
┃ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ ┃
┗━┷━┷━┷━┷━┷━┷━┷━┷━┷━┷━┷━┷━┷━┷━┷━┷━┷━┷━┷━┛

咩叫「四六九五」年?我係問,現時嘅(南方))省界雛形最早係咩時候劃分嘅?依照咩準則?
原帖由 tonybean 於 2008-12-10 06:24 發表 咩叫「四六九五」年?我係問,現時嘅(南方))省界雛形最早係咩時候劃分嘅?依照咩準則?

所有省界都是隨意的。老闆喜歡點畫都得。蒙古老闆時,江西廣東就一省啦。

原帖由 bajatvj 於 2008-12-9 19:20 發表 佢哋有无户口簿的先

都就快取消戶口簿喇。

原帖由 tonybean 於 2008-12-10 06:24 發表 咩叫「四六九五」年?我係問,現時嘅(南方))省界雛形最早係咩時候劃分嘅?依照咩準則?
╔═╤═╤═╤═╤═╤═╤═╤═╤═╤═╤═╤═╤═╤═╤═╤═╤═╤═╤═╤═╗
║ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │你│ │﹁║
║ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │指│ │四║
║ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │嘅│ │六║
║ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │﹁│ │九║
║ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │南│ │五║
║ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │方│ │﹂║
║ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │﹂│ │指║
║ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │又│ │黃║
║ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │係│ │帝║
║ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │具│ │紀║
║ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │體│ │元║
║ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │指│ │四║
║ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │乃│ │千║
║ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │?│ │六║
║ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │百║
║ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │九║
║ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │十║
║ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │有║
║ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │五║
║ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │年║
║ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │。║
║ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ ║
║ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ ║
╚═╧═╧═╧═╧═╧═╧═╧═╧═╧═╧═╧═╧═╧═╧═╧═╧═╧═╧═╧═╝

我就记得广东现时嘅省界在元朝时已经基本划定(包括于湖广行省中)。如果话省界划分系随意嘅(特别在元朝,「南人」系最低等人群,蒙古人鬼睬你咩文化),甘广东话称谓实有不妥之处,因为在三种文化都已经成形之后再划归为一个广东省,则以广东话称呼粤语唔适合。

原帖由 tonybean 於 2008-12-10 14:45 發表 我就记得广东现时嘅省界在元朝时已经基本划定(包括于湖广行省中)。如果话省界划分系随意嘅(特别在元朝,「南人」系最低等人群,蒙古人鬼睬你咩文化),甘广东话称谓实有不妥之处,因为在三种文化都已经成形之后再划归为一个广东省 ...

廣東可以理解為一個地域,廣信以東,不受時間限制。

客家話和潮州話似乎沒有證據在元朝已經形成。