QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: 芬1012

[離「普」之言] 唔係越語

有網友問點解用「越語」,系米指越南語。
原來系古代嘅時候,系長江以南沿海地區居住住一個民族,中國人叫 ...
潮裔 發表於 2010-7-30 00:04

想辦法                           林計
回家                              返歸

想辦法呢個字我多數用想法子/度橋

而回家呢個字我多數加個「去」字,即係叫返去歸

霎時間記起

更衣---換衣服/換衫/裝身
談話---斟/傾偈
和---兼/夾

重有而家多人講「最」少人講「至」
唔係越語          越語
刷卡                  碌咭
大廈保安         看更
手忙腳亂         滾水淥腳 / 裙拉褲甩
饞嘴                 為食
一團糟              朽鉸
唔系越語                      越語

嚴重                             交關

早上好                        早晨

晚安                           早tau

再見                           系甘先,走先

全部                           陷巴lang

多少                          幾多

工作                          做野

正在工作                  做緊野

很忙                         好唔得閑
唔系越語                      越語

手忙腳亂                 倒瀉籮蠏

不知怎樣開始         無從入手/老鼠拉龜
唔係越語                         越語
凡士林                            花士靈
巧克力                            朱古力
唔係越語                         越語
挺粵                                 
不是越语        越语
关门                闩门
关水龙头        闩水喉
关灯               闩灯
买米                籴(音:笛)米
屁股               屎忽
蜻蜓               塘mei
眼珠               眼核
敲                   heng1
天气热           天口hing
我走啦          我扯啦
你仲唔走      你仲唔扯

好多字唔识打,写住甘多先,我扯先。翻屋企又叫翻归,南海大沥镇个边有叫做扯归。
不是越语        越语
关门                闩门
关水龙头        闩水喉
关灯               闩灯
买米    ...
lindagu 發表於 2010-8-1 00:13

我覺「熄燈」較之「閂燈」上嚟好

而個「走」字嘅越字嚮唔同時勢有唔同講法,有:

溜,扯,走人,鬆人,鬆頂,趯(音:笛),迄(好似係有,省唔起),撇
再亂講一通

司機---車夫
守衛/保安---門公
唔係越語             越語

大概、大約          約莫

附近                     左近

身邊                     側根(近)
浸死鴨乸嗰年,費時同江南嗰嚿「越」地撈亂,咪改咗後尾先入嚟嘅嶺南「越」做「粵」咯,
呢單嘢同VietNam冇咩喇愣。。。
唔係越語                越語

特別+形容詞          零舍
薩克斯                            色士風
薩克斯                            色士風
外外星人 發表於 2010-8-8 18:27

小提琴---梵鈴
木琴---西路風
小號---喇叭/吐林必

電話---梯路風
郵票---士擔

吹胡子瞪眼睛---吹鬚睩眼
請問---借問

「睇白」呢個詞,普話點講?
講起粵語同越語(越南話)
真係有DDDDD咁多相似
有次我聽到一個越南人背越南嘢
跟住佢講咗個詞"傳統"
聽落去同廣州話一模一樣
但是佢個統字係m音收尾,閉音嘅

不得了                            唔得掂

恨不得                            恨得妄

占                                    ngaa(埞)
社交                 充撐
迅速                 墨瀝
接班人              二步針
唔係原汁越語          越語
找錢                         續錢(點解省城同香港要同「找數」撈亂?)