QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: 芬1012

[離「普」之言] 唔係越語

唔係越語                         越語

潛(水)                         mei

可能有人會話:唔通「潛水艇」要講成「mei水艇」啊?

其實類似嘅事例都唔少嘅。

老實講,真係唔識得答佢,唯有同佢講:呢啲唔係越語嘅原因,而係我哋嘅原因。

唔係越語                         越語

浪費                                 saai(嘥)

花(錢)                         使

楼主似乎唔知,点解绝大部分菜都有两个以上嘅名。我就唔信「鱼香茄子」你可以读成「鱼香矮瓜」。

重有,mei3 水同潜水我哋都有讲嘅,冇必要分咁清,而且据我所知,mei3水系用喺比较浅嘅地方,潜水嘅概念相对广泛啲。

mei3水「穷」人 ,够深未?

需要                                 使

原帖由 芬1012 於 2008-8-23 16:34 發表 唔係越語                         越語   需要     & ...

我已经彻底「毛乳」

其實喺開呢個主題之前,我係諗咗好耐嘅,事關呢啲字詞都係「日常用語」,即使係錯嘅,都已經錯到慣咗,肯定會有人反駁嘅。(其實呢啲所謂嘅「習慣」並唔係自願嘅,點解?諗吓我哋由細到大,學嘅、睇嘅係啲乜嘢書?係用乜嘢寫嘅?)

為咗呢個主題,我先喺吹水版寫咗篇有關「強姦」嘅嘢,諗著打個底先。(不過,我諗好多人都睇唔明。睇唔明好過睇得明嘞,事關睇得明嘅啲人個心會好痛嘅)

之所以而家啲人講埋哂啲撈式越語,除咗俾啲所謂嘅「書面語」毒害得好深之外,重有一個好主要嘅原因,就係——。懶得用個腦諗一啲嚴謹嘅越語詞、同埋語法。

記得上次聚會,打邊爐嗰陣時,講到「熄細啲火」ding'「閂細啲火」,一句咁簡單嘅說話,都要諗。

即使我哋未諗到(dou2),我哋都冇諗過求其用個「關」字就算數,點解?

大家再睇吓下便呢句說話:

「唔係駁唔到(dou2)你,而係唔駁你。」

我係堅持講「雙核(wat)CPU」嘅,講多咗就習慣咗嘞,而家嗌我講返「雙核(hat)CPU」都幾難。

關於俾強姦之後嘅後事調查

糊涂一生
不会对真假怀疑
如独自清醒
要常常扮成半痴

準備擠入博物館

↑

请厾入呢个网址查询!

铆钉 VS 锅钉

「牙煙」嘅本字其實係古字「崖广」。
「广」 ,甲骨文同金文嘅寫法似屋牆屋頂,其含義係依山崖建造嘅房屋。
广,殿之大屋也。——《說文》。段玉裁注:殿謂堂無四壁…覆乎上者曰屋,無四壁而上有大覆蓋,其所通者宏遠矣,是曰广。朱駿聲曰:「堂無四壁者。秦謂之殿,所謂堂皇也,覆以大屋曰广。」
天子之堂广九雉。——《尚書大傳》。注:「榮間相去也。」
居天下之广居。——《孟子》
是求馬于广肆也。——《莊子•田子方》。司馬注:「广庭也,以唐為之。」

重視                                 睇重

解釋吓先:呢個「重」字係「輕重」個「重[cung]」,所以冇理由有「重(zung)係」嘅「[zung]」字音嘅。

原帖由 芬1012 於 2008-8-8 02:30 發表   

大家提都嘅啲字詞,左便嗰啲嘅歷史最多都係一百年左右,而且我哋肯定冇份經手過。而右便呢啲肯定有幾千年,而且肯定係我哋嘅。

既然我哋有嘅,點解要用人哋啲嘢呢?

不過,有時確實要用人哋啲字詞,尤其係近呢百年嚟,成個世界嘅發展真係快得好交關,出咗好多新詞。

我哋有時會用一啲外來詞(譬如英文)嚟補充,但係,大家發夢都諗唔到,另外一種外來詞(多過英文好多好多倍)一早就已經冚咗過嚟嘞。

衣架                   衫架

洗衣粉                鹼粉(梘粉)  嘩!呢D都有幾千年?

搞下笑0者. 無惡意0既

其實我想問樓主,呢個論壇係咪唔多鍾意啲人用[書面語]嚟傾偈0既呢?

仲有,你話-->另外一種外來詞(多過英文好多好多倍)一早就已經冚咗過嚟嘞。

即係咩外來語呢?

原帖由 普君南拆遷居民 於 2008-7-20 18:26 發表 唔係快佬,係踱僑民。

正吖呢個!

原帖由 外外星人 於 2008-8-25 16:22 發表 铆钉 VS 锅钉  

係咪指牛仔褲袋角0個粒釘呢?

如果係, 我同國內製衣廠D工友通稱"撞釘".

呢個叫法,唔知成唔成立呢?

原帖由 xVa 於 2008-9-3 15:48 發表   衣架                   衫架   洗衣粉           ...

北方話

原帖由 xVa 於 2008-9-3 22:09 發表 係咪指牛仔褲袋角0個粒釘呢? 如果係, 我同國內製衣廠D工友通稱"撞釘". 呢個叫法,唔知成唔成立呢?

部分可能系 images.jpg

未听过

原帖由 xVa 於 2008-9-3 22:09 發表 係咪指牛仔褲袋角0個粒釘呢? 如果係, 我同國內製衣廠D工友通稱"撞釘". 呢個叫法,唔知成唔成立呢?

「鍋釘」,即係「拉釘」。

「鍋」亦都係一種五金工藝。

原帖由 芬1012 於 2008-9-4 00:59 發表   「鍋釘」,即係「釘」。   「鍋」亦都係一種五金工藝。

有啲唔使拉,直接用锤揼dam2就得。