QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: canote

[族群溯源] 粵漢之爭

……無語

以下是引用barryshawn在2007-8-18 1:50:47的發言:

我係香港幼稚園老師已經教我地係漢人,我唔明點解香港人有自我漢人認同,但廣東人會冇呢?

點講都好,我係漢人!!!

唔该你搞清楚,“係”乃“是”噉解,“喺”先至系“在”!

以下是引用bruceasu在2007-8-18 2:43:51的發言:

夏非夏,何以为夏?说句不好听的话,这种说法只是当年那些汉奸为自己的叛国行为掩饰,而对圣贤之说断章取义。圣贤说(我)入狄夷则狄夷之,(彼)入华夏则华夏之。圣贤之意是进攻到狄夷的地方就用狄夷的作战方式;被狄夷进攻,在本土防守的时候就使用本土的作战方式。用现代的话就是对付狄夷要因地制宜。

好似有读过下兵法噉噃!哈哈哈!

支持“以夷制夷”!

以下是引用紫凤凰在2007-8-18 4:04:41的發言:

……無語

唔似你性格噃!

我delete左"我係" ok 啦嘛?

当然唔OK啦!

唔好以为你删除咗两个字就解决问题。

如果你始终都系搞唔清楚呢两个字嘅话,你第日一样会错!

搞清楚啦. ok.

以下是引用卢总在2007-8-18 11:07:20的發言:

好似有读过下兵法噉噃!哈哈哈!

支持“以夷制夷”!

係以撈制撈至啱!

撈其實係一個離散性地域性好強嘅族群,整體穩固性並唔高,撈裡頭起碼可以細分成湘撈;川撈;贛撈;吳撈;甌撈;徽撈;淮撈;楚撈;晉撈;涼撈;北平撈;中州撈;滿洲撈等系,再加埋客家,潮汕,瓊雷,閩南,福州等非撈系,只要我哋粵人運制得宜,完全可以各個擊破,以一敵百!

而要離散分化諸撈,首要嘅一點,就係破壞佢哋內部各系對彼此嘅認受度,地域文化多元性概念嘅導入,對離散分化諸撈策略嘅推廣操作有決定性嘅意義!

以下是引用barryshawn在2007-8-18 2:00:45的發言:
豬撈係五胡亂華的衍生物,佢地先唔係漢人!!!

收皮喇!仲爭乜正統唔正統吖!

而咖同啲撈講呢樣嘢,盞會陷入撈「一個撈國」嘅圈套!

啲撈話,佢哋嘅國家就係華夏嘅繼承人,妳話妳哋係正統漢人吖嘛,噉唔該妳留番喺撈國!噉到時妳咪死到直囉!

以下是引用紫凤凰在2007-8-18 2:15:18的發言:

四個字:入夏即夏

問題係啲撈而咖魚目混珠,偷天換日,以撈代華呢!

入撈即撈!噉妳咪玩完囉!

你咁想獨立,咪腦海度獨到夠,廣東撈!!!
[此帖子已經被作者於2007-8-19 1:16:55編輯過]

廣東話的確係漢語,但係唔好因為係噉啲北撈利用所謂嘅"漢語"將佢哋啲北撈話向我哋廣東傳播.北撈話早已唔係漢語,我哋廣東話先至係漢語嘅.

以下是引用嶺南之南在2007-8-17 13:15:14的發言:

粵人是皇漢民族粵民系,是皇漢民族不可分割的一部分!

反對任何形式的“粵族”“粵獨”等分裂行徑!

乜嘢啊?紅色大字報啊?

你去艇啦。

你老板,我哋祠堂都俾人哋拆尻埋嘞,話知你死啦。

“皇漢”“皇漢”,皇你條毛啊。

以下是引用紫凤凰在2007-8-18 1:44:40的發言:
點講都好,即使獨立,亦莫以粵為名,要用就用秦、漢、唐、宋,畢竟我哋係漢人。

乜粵國好失禮妳咩?妳咁唔願意成為粵國嘅國民?!佢先至係我哋粵人嘅祖國吖!!!

妳既然支持粵人獨立建國,噉國號唔係粵又可以係咩吖?乜叱唐漢宋?我睇妳係想掛咩“中華乜乜乜”上去至真!!!

呢啲掛羊頭賣狗肉嘅核突嘢係妳呢啲奴才先至諗得出嚟!分咗家自立門戶仲念念不忘先前嘅殖民主子!

粵國就係粵國!!!絕唔容許妳呢啲撈奴才掛咩唐漢宋同“中華乜乜乜”嚟進行自我矮化!!!

粵民族就係粵民族!!!絕唔容許妳呢啲撈奴才用咩“漢族粵民系”嚟刻意降格貶損!!!

以下是引用barryshawn在2007-8-17 23:42:41的發言:
點解要粵獨?點解廣東人大家唔想領導全國?粵獨份子冇大志!!!

領導“全國”???而咖我哋粵人都已經水浸眼眉,危在旦夕喇!喺噉嘅環境下低,可以保全自己就算執到喇!仲喺度發白日夢!

我哋粵人係有大志嘅!要收編全華,必先鞏固好我哋大粵自己呢塊故土!我哋粵人連自己呢塊鄉土都保唔著,仲講乜領導“全國”吖!!!

昔日太平天帝洪秀全,喺金田舉義之前,不之落咗幾多心血喺兩廣擴佈勢力!八十年前嘅廣州國民政府誓師北伐,之前經歷四年嘅漫長準備,當中包括發動數次旨在統一南粵本部嘅征伐!

我哋粵人歷史上兩次偉大嘅北伐,其前奏都係先鞏固大粵本土,再蓄勢待發,相機而動!以現時嘅環境,大粵獨立係保全粵人血脈粵人語言粵人文化生生不息嘅最佳選擇!至於有冇機會策動我哋粵人歷史上第三次北伐,喺粵國嘅體制內收編全華,呢個設想言之尚早。目前嘅要務首先係千方百計保全好我哋粵人自己先!

[此帖子已經被作者於2007-8-21 0:12:51編輯過]
無聊
無聊?唔覺。
話時話要獨立就要有一位強人,喺而家呢個世度冇一個廣東人能夠好似孫中山同埋洪秀全咁有才能嘅攪革命。
佢咁中意獨立由佢獨立個夠,唔好扯埋我哋落水。