QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: barryshawn

[族群溯源] [轉貼]广府人才是真正正统的华夏族

原帖由 紫凤凰 於 2007-10-6 03:23 發表 將漢族講成係亂七八糟嘅人,你強。   今天嘅廣東漢族嘅異族血統部分你就咁肯定係古越族血統啊。當然古越族嘅DNA係有嘅,但係究竟有幾多,who knows,而且越族本身也是華夏族的一支,目前有一說,越族來源於夏禹,更有學者認為 ...

所謂「漢族」本嚟就係亂七八糟嘅,呢個係常識,全世界都公認!所謂「漢族」係純種嘅論調係好荒謬嘅!M122同M119喺所謂「漢族」身上大量混雜,就足以係明證!

所謂「夏代」,其實係非信史嚟!至今為止喺佢嘅故地從嚟都冇出土過似樣嘅嘢,二里頭文化同對於「夏代」嘅歷史描述相比,真係離天百丈遠!

中國嘅信史時代其實係開啟於商代,而商代文明就係M119嘅東夷族所創造嘅!M122嘅周族不過係侵略者!

所謂「漢族」嘅純正先祖---M122嘅周族人,其實質就係中國嘅雅利安人!

原帖由 紫凤凰 於 2007-10-6 03:23 發表 將漢族講成係亂七八糟嘅人,你強。   今天嘅廣東漢族嘅異族血統部分你就咁肯定係古越族血統啊。當然古越族嘅DNA係有嘅,但係究竟有幾多,who knows,而且越族本身也是華夏族的一支,目前有一說,越族來源於夏禹,更有學者認為 ...

所謂「漢族」,佢嘅範疇等級其實係等同於歐洲嘅拉丁族群,日爾曼族群,斯拉夫族群;印度嘅雅利安族群,達羅毗荼族群。

而呢啲族群一早就演化成各式各異嘅現代民族喇!

所謂「漢族」嘅瓦解係遲早嘅事!當今世界,多元化嘅歷史洪流並唔係一個國家,一個「漢族」所可以阻擋嘅!

最搞笑就係爾點,係唔係都話係政治。

噉我夠可以話北方人政治上係越人啦,反正而家當家嘅係江淮地區嘅人,一般人照樣當成吳人。

原帖由 芬1012 於 2007-10-6 02:53 發表

在这里有两位好朋友,一个是南粤高梁仔,一个是紫凤凰,他们一直不停地告诉我们,广东人其实都是一些乱七八糟的人,我们其实都是汉人,都是中原人,我们一定要和北方的兄弟姐妹们一起统一我们的汉语,坚决抵制这里不规范的所谓粤语字。

你们看,我现在就用规范的汉字书写了,觉得很自豪。谢谢南粤高梁仔把我从泥潭里面拉了上来。

我对我们的族谱也是挺感兴趣的,可能翻到哪一页,咱们还是同宗兄弟呢,太有亲切感了,你说是不是?

想当年,咱们的同宗兄弟打到这里来,杀掉这里的土著男人,奸了这里的女人,感觉真是太爽了,你说是不是?

南粤高梁仔、紫凤凰,咱们什么时候一起回去寻找咱们的根呢?咱们都有伟大的汉族血统,真是太兴奋了。

消灭这里的所谓文化并不难,只要在内部分化他们,并且摧毀他们的本土意识就行了,这一招真行啊、真绝啊,大哥。

我讲粤人来源多样化,系汉族的分支,有人却歪曲成‘为屠杀、强奸欢呼’、‘抹杀粤语’。

哈哈,睇下,咩叫作奋青,呢度就有个样本。

原帖由 南粤高凉仔 於 2007-10-7 11:52 發表   我讲粤人来源多样化,系汉族的分支,有人却歪曲成‘为屠杀、强奸欢呼’、‘抹杀粤语’。哈哈,睇下,咩叫作奋青,呢度就有个样本。

係「糞青」。

原帖由 芬1012 於 2007-10-7 05:35 發表

學術?哼哼,似政治多啲啩,好多陰濕嘢咖。有啲人學咗幾句粵語就嚟呢度做搞屎棍。

人家要驗下我哋嘅DNA喎,百份之幾係呢樣,百份之幾係嗰樣,然后百份之幾又唔知係乜嘢。當我哋係乜嘢啊?狗啊?重要係雜種嘅添。

我哋就係純種嶺南人,任何人都冇資格講我哋嘅DNA。祠堂從嚟都係我哋每一條村最緊要嘅嘢,重有祠堂前面舞緊嘅獅。

哈哈,粤语系我爸妈教噶,系我的母语,而唔系咩后天学噶。想话人地搞屎棍之前,最好仲系搞清楚人地个身份先。

研究粤人来源,自然要研究DNA。连科学都唔敢面对,又何谈探讨真相。 

另外话卑你知道,系我与‘粤来粤掂’的争论中,系区先提人类基因研究噶,你最好晤好表错情。

祠堂只系间屋,家谱先系灵魂。既然有人唔承认家谱,甘要祠堂来有咩用呢。哈哈。

家谱记载我地粤人都系炎黄子孙,系汉人,史书上也记载着我地的先人为捍卫祖国和民族所做的奉献。却偏偏有人唔承认自己系炎黄子孙,晤承认自己系汉人,甚至提出咩「民族自治」「民族独立」,到底系边个拆紧自己的祠堂,系边个不孝呢。

讲政治哦,社会人士开始重视保护传统文化,呢个本来系一个值得高兴的事。但系却有人打着保护地方文化的旗号,暗地里销售「分裂汉族‘分离祖国’的野,  企图以‘地方片面利益’取代‘地方和国家的根本利益’,挑起族群之间的矛盾,以达到其不可告人的目的。唔知道到底系边个夹带私货呢。

网络里泛滥的地域歧视,呢种现象难道仅仅系国民素质低的后果吗?呢滴人难道都系头脑发热的奋青?里面有没隐藏着某滴见唔得光的‘网特’呢。我系客家网里就曾经见过有人先后冒充客家人、闽南人、满人,挑动客家人和粤人之间的矛盾,区居心何在呢。仲有到处惹是生非的皇汉,对政府含沙射影的某些少数民族狗屁精英,包括古滴宣扬广东粤人独立的家伙,你认为区地当中有没网特呢?见人见智拉。

原帖由 芬1012 於 2007-10-6 02:53 發表 在这里有两位好朋友,一个是南粤高梁仔,一个是紫凤凰,他们一直不停地告诉我们,广东人其实都是一些乱七八糟的人,我们其实都是汉人,都是中原人,我们一定要和北方的兄弟姐妹们一起统一我们的汉语,坚决抵制这里不规范的所谓粤语字 ...

芬記啲表述認真有創意!

尤其喺呢句:「想当年,咱们的同宗兄弟打到这里来,杀掉这里的土著男人,奸了这里的女人,感觉真是太爽了,你说是不是?

我哋粵民族全部都係強姦犯嘅後代!!!

之但係噉又點?

強姦犯嘅後代唔係人吖???

佢哋唔配有人權嘅咩???

佢哋點解唔可以認番佢哋自己嘅生身母親呢???

跟著老母姓,呢個世界大把人喇!!!菲律賓全國夠有成半人以上有「華人」血統囉!睇下人哋有冇應過自己係所謂「漢族」?!!

點解係要死都跟著呢個衰老竇啫???

而咖呢個哎呀老竇根本對我哋就唔妥,嫌緊我哋啲血唔干淨,兼夾黑古勒特,又矮又瘦,直投想我哋死清死淨!咪過陀衰佢!!!

呢啲噉嘅所謂「老竇」認唔認都罷喇!!!

其實,要查埋自己祖宗18代真係唔容易....

自己真正係咩族緊要咩?

最緊要係個心~

心向粵,我哋心向廣州.

咁我哋就係廣州人.使咩理人哋講咩.

即時你哋祖先可能地位高過我哋,

但係你哋而家自己冇本事繼承祖先嘅嘢.

就攞祖先嚟擺架子,滿足你哋嘅心理.

咁就係撈人嘅錯喇.

因為你哋而家地位不及我哋,

就搬祖先出嚟.

就同中國[糞青]引以為豪嘅四大發明咁.

一直係咁講係咁講,就講唔出其他嘢出嚟了.

而家仲有咩大用處?同閉關腐敗嘅清朝有咩分別?

原帖由 南粤高凉仔 於 2007-10-7 12:31 發表   哈哈,粤语系我爸妈教噶,系我的母语,而唔系咩后天学噶。想话人地搞屎棍之前,最好仲系搞清楚人地个身份先。   研究粤人来源,自然要研究DNA。连科学都唔敢面对,又何谈探讨真相。    另外话卑你知道, ...

「分裂」?點解十幾廿年前冇呢種講法咖?

你咁反對「分裂」,點解你又走嚟分裂我哋啊?

又有塊樹皮記載,原嚟當年其實係冇五十萬人入侵嶺南嘅,然后又有部份人因為唔適應呢度嘅環境,病狗死咗,又有部份人俾反抗嘅嶺南人打狗死咗,又有部份人因為想奸呢度啲女人,俾人拆狗咗祠堂,再加上有部份人本嚟就係太監……

咦?重有個高粱仔啵。

幾多嘢唔好研究?糾定已經俾污染咗嘅粵語啦、完善粵拼啦、粵語歌粵語電影啦……啊你偏偏就走嚟研究我哋啲DNA,佢以為佢係邊個啊。

以前中原有一種制度叫「賜姓」,如果你做狗做得乖呢,啲權貴就會賜佢個姓畀你。好多奴仆都係跟主人姓嘅。

原帖由 粵嚟粵掂 於 2007-10-7 09:00 發表   呢啲所謂嘅族譜好多都係假嘅!   去睇睇有關僮族源起嘅研究文章喇!   當年好多俚僚「入漢」,都係使假族譜呢招咋!   而咖僮族可以平反,身份還原!   噉點解我哋粵族人唔可以噉樣做呢?係邊個喺度 ...

好可惜哦,如果按‘现在’的人类基因研究结果来睇,粤人的大部分仲系北方来的。

另外,你都识得话粤人有秦人的成分,秦人唔系中原人咩,秦人的后代在粤人中又占几多分量啊?呢滴秦人后代的家谱自认系中原人后代,难道都系假的咩?

原帖由 粵嚟粵掂 於 2007-10-7 09:19 發表   所謂「漢族」本嚟就係亂七八糟嘅,呢個係常識,全世界都公認!所謂「漢族」係純種嘅論調係好荒謬嘅!M122同M119喺所謂「漢族」身上大量混雜,就足以係明證!   所謂「夏代」,其實係非信史嚟!至今為止喺佢嘅故地從嚟 ...

甘有本事,温出一个纯种的民族出来。颁一个奖卑你。 

原帖由 粵嚟粵掂 於 2007-10-7 09:27 發表   

所謂「漢族」,佢嘅範疇等級其實係等同於歐洲嘅拉丁族群,日爾曼族群,斯拉夫族群;印度嘅雅利安族群,達羅毗荼族群。

而呢啲族群一早就演化成各式各異嘅現代民族喇!

所謂「漢族」嘅瓦解係遲早嘅事!當今世界,多元化嘅歷史洪流並唔係一個國家,一個「漢族」所可以阻擋嘅!

唔好意思,随着中国的强大、政府的放手,民间重新兴起修编族谱的热潮,炎黄子孙的认同只会加强,而晤会减弱。

当然拉,有人自愿挥刀自宫,做一个无根的人系区自己的事。

原帖由 芬1012 於 2007-10-7 19:54 發表   「分裂」?點解十幾廿年前冇呢種講法咖?   你咁反對「分裂」,點解你又走嚟分裂我哋啊?

研究基因,探讨粤人来源,就系搞分裂啊?

原帖由 芬1012 於 2007-10-7 20:18 發表

又有塊樹皮記載,原嚟當年其實係冇五十萬人入侵嶺南嘅,然后又有部份人因為唔適應呢度嘅環境,病狗死咗,又有部份人俾反抗嘅嶺南人打狗死咗,又有部份人因為想奸呢度啲女人,俾人拆狗咗祠堂,再加上有部份人本嚟就係太監……

咦?重有個高粱仔啵。

你话紧秦军啊,哇,你甘样骂‘粤来粤店’的半个祖宗,系唔系搞分裂啊? 小心区罗砖头拍你哦。

芬1012 ,有本事就番去烧族谱嘛, 睇下祠堂古滴老野会唔会温锄头骨你。

原帖由 南粤高凉仔 於 2007-10-7 21:08 發表   研究基因,探讨粤人来源,就系搞分裂啊?

按某人嘅榆木腦袋的確如是。

原帖由 芬1012 於 2007-10-7 20:39 發表 幾多嘢唔好研究?糾定已經俾污染咗嘅粵語啦、完善粵拼啦、粵語歌粵語電影啦……啊你偏偏就走嚟研究我哋啲DNA,佢以為佢係邊個啊。   以前中原有一種制度叫「賜姓」,如果你做狗做得乖呢,啲權貴就會賜佢個姓畀你。好多 ...

系呢个话题上首先提出人类基因学的系‘粤来粤店’, 莫非你骂区系条狗?

原帖由 粵嚟粵掂 於 2007-10-7 15:04 發表       

芬記啲表述認真有創意!

尤其喺呢句:「想当年,咱们的同宗兄弟打到这里来,杀掉这里的土著男人,奸了这里的女人,感觉真是太爽了,你说是不是?

我哋粵民族全部都係強姦犯嘅後代!!!

之但係噉又點?

強姦犯嘅後代唔係人吖???

佢哋唔配有人權嘅咩???

佢哋點解唔可以認番佢哋自己嘅生身母親呢???

跟著老母姓,呢個世界大把人喇!!!菲律賓全國夠有成半人以上有「華人」血統囉!睇下人哋有冇應過自己係所謂「漢族」?!!

點解係要死都跟著呢個衰老竇啫???

而咖呢個哎呀老竇根本對我哋就唔妥,嫌緊我哋啲血唔干淨,兼夾黑古勒特,又矮又瘦,直投想我哋死清死淨!咪過陀衰佢!!!

呢啲噉嘅所謂「老竇」認唔認都罷喇!!!

哈哈,你唔系话粤人有越人后代咩? 越人后代并非单单系古滴被强奸左的越人女人的后代啊,也有唔少被征服、被同化的越人男子的后代,越人与汉族通婚,越人男子的后代跟汉族母亲姓又有何不可啊?  纯种的越人后代跟契爷姓又有何不可啊?

有人话汉族系外省人、系北方人,粤人唔系汉族。仲认为依家个老豆好想粤人死清光,粤人唔应该认同汉族。哈哈,甘样一来,岂唔系将外省人、北方人当成系粤人老豆拉。

粤人同外省人一样,都系汉族里平等的一员。可偏偏有人将呢层关系讲成左老豆同仔的关系,可见区根本就没平等的观念。

古滴人一直都话粤人系越人的后代,而世界公认壮侗民族先系百越的直接继承者,甘样一来,古滴人系系度认壮族为老豆啊。

呢兩張相啲嘢就係你啲祖宗搞出嚟咖喇,送畀你,攞返屋企朝拜啦。

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊