QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: barryshawn

[族群溯源] [轉貼]广府人才是真正正统的华夏族

原帖由 粵嚟粵掂 於 2007-9-23 23:24 發表   

妳真係擘大眼講大話!古南越語喺歷史上嘅存世係世界公認嘅史實!古南越語嘅載體就係古南越人,妳唔承認有古南越語,就係否認古南越人喺歷史上曾經嘅存在!!!

既然妳所謂嘅“漢語”同我哋粵語係同一種嘢嚟,噉點解佢哋仲要分開用兩個名詞嚟表達???

既然妳所謂嘅“漢語”同我哋粵語係同。一種嘢嚟,噉點解我哋粵民族同啲撈會雞同鴨講???

当今世界上,只有越南语,壮侗语言等讲法,没咩所谓的越语。今日的越南语和壮语,都受到外来语言的大量影响,但都没人甘宣称,越南语和壮族就等同于古代的越人语言。

秦军军队来自秦国各地,区地的家乡语言都晤同,估计都难于交流,应该通用中原的“雅语”。 而当时的越人讲的则系本民族的古越语。

虽然,秦军士兵和越人同属南越国的臣名,都可以被称呼为“南越人”,但呢个并唔代表“雅语”和“古越语”系同一种语言。甘,我唔知道你所讲的“古南越语”指的系边一种语言。

如果你讲的“古南越语”指的系南越国越人的民族语言。甘,粤语与古南越语的关系并晤大。虽然粤语的地层成分系古越语,但主要语法成分和北方话大体上仲系一致的。

如果你讲的“古南越语”指的系“雅语”,同样,粤语一直以来受到中原语言的影响,好多人都话粤语系唐朝时期中国的官方语言咩。相反,我没听过“粤语系秦国官方语言”的讲法哦。

按你的讲法,广州算唔算广东的一部分啊,算个话,点解又要分成‘广东’和‘广州’来表达啊。 分来来表达,莫非广州不是广东一部分。

粤语都分好多方言,如果没现代通讯工具和经济环境的培养,让一个广州人和一个顺德人、一个江门人、一个北海人交流,估计都系鸡同鸭讲。甘样讲来,顺德话、江门话、北海话都晤系粤语罗哦。

原帖由 粵嚟粵掂 於 2007-9-23 23:43 發表   噉妳就放心都得喇!之後會有越嚟越多嘅粵人承認佢哋係越人嘅後裔!   啲撈迫得越堪,粵人承認越人嘅比率就會越高!

烧族谱?   哈哈,你够串。

原帖由 紫凤凰 於 2007-9-24 02:54 發表 而且粵人真係咁早到嘅話,點解雷州嗰處會係講閩南語(雷州話屬於閩南語一支),畀粵人切開咗噉嘅款?!   重有,依家有新嘅資料顯示,珠三角原來嘅居民其實係閩南語群,珠嘅廣府好遲先到。 ...

粤人的先民—俚人系雷州半岛的土著,一早就生活系呢度。只系由于文化及技术落后,导致人口稀少。所以,即使大部分俚人汉化成为粤人。但系雷州半岛及海南岛上,俚人的数量仲系好少的。而闽人在宋朝时期由于人口压力,大规模向海南等地迁徙。在数量上具有压倒性的优势。所以,雷州半岛的俚人估计都被闽人同化左。当广东内陆的汉化俚人也在人口压力下向沿海迁徙的时候,两个族群的人就系电白、吴川一带遭遇。形成左今日的方言分布局势。

原帖由 紫凤凰 於 2007-9-24 02:54 發表 而且粵人真係咁早到嘅話,點解雷州嗰處會係講閩南語(雷州話屬於閩南語一支),畀粵人切開咗噉嘅款?!   重有,依家有新嘅資料顯示,珠三角原來嘅居民其實係閩南語群,珠嘅廣府好遲先到。 ...

雷州通行閩語都唔係證明廣東人遲遷嶺南,呢個只係跟廣東人嘅生活習慣有關。當時嘅廣東人可能係嫌雷州係偏僻、多山之地,所以就好集中喺嗰度生活。雷州少有廣東人並唔係證明廣東人遲遷嶺南。但係而家又唔通啦,交通發達雷州嗰邊都有唔少廣東人同講廣東話嘅人啦。

原帖由 南粤高凉仔 於 2007-9-24 14:32 發表   烧族谱?   哈哈,你够串。

燒族譜???

我都冇族譜嘅!!!

我哋粵民族嘅先民入粵嗰陣全部都係啲布衣兵士嚟,家勢畀微,又冇人咁高“文化”,唔識咩“啞言啞語啞文”,唔興啲咩族譜唔族譜咖!再加上二千幾年流流長,就算有吖,都唔知去咗邊喇!妳估我哋係嗰啲落嚟無耐嘅客家咩?!!佢哋就成疊成疊族譜喇!

啲撈而咖嘭嘭聲拆緊我哋間祠堂,若果我哋真係有本噉嘅族譜,怕且都會嗱嗱罧燒鬼咗佢!咪過攤係樹盞眼冤!我哋而咖連間祠堂都就嚟冇埋,唔通仲留番本爛鬼族譜喺度獻世咩?!!

原帖由 紫凤凰 於 2007-8-8 05:13 發表 真正嘅廣東人冇乜幾個認自己係越族嘅。

而咖越嚟越多嘅粵人開始承認古越人係佢哋嘅先祖!

呢樣嘢正正係我哋粵民族偉大覺醒嘅先兆!係我哋粵民族偉大復興嘅前奏!

争咩啊,岭南人来自以前避战乱各朝移民和本地越族人,各朝文化和语言和本地越语的不断交流融合成而家的粤语.

所以粤语里各朝的字词都有.晋,秦,汉,唐,宋,明,清都有.

岭南人应该兴幸无被满清当年的正音馆胡化语音而自豪.得以保留正统的汉语.

而家系应该一齐抗推普,好好把正宗的粤语传畀我地下一代为目标.同埋要将粤语推广.

原帖由 粵嚟粵掂 於 2007-9-25 00:15 發表   

燒族譜???

我都冇族譜嘅!!!

我哋粵民族嘅先民入粵嗰陣全部都係啲布衣兵士嚟,家勢畀微,又冇人咁高“文化”,唔識咩“啞言啞語啞文”,唔興啲咩族譜唔族譜咖!再加上二千幾年流流長,就算有吖,都唔知去咗邊喇!妳估我哋係嗰啲落嚟無耐嘅客家咩?!!佢哋就成疊成疊族譜喇!

啲撈而咖嘭嘭聲拆緊我哋間祠堂,若果我哋真係有本噉嘅族譜,怕且都會嗱嗱罧燒鬼咗佢!咪過攤係樹盞眼冤!我哋而咖連間祠堂都就嚟冇埋,唔通仲留番本爛鬼族譜喺度獻世咩?!!

有族谱的,先唔论系否真实。起码证明人地已经系广东定居500年以上。你连族谱都没, 呵呵,讲唔定,你祖先仲系清朝先走难落来个添,如果真系甘。哈哈,真系旧捞骂新捞。

你屋企边个老人家话给你知道,粤语系祠堂啊。

原帖由 粵嚟粵掂 於 2007-9-25 00:19 發表   而咖越嚟越多嘅粵人開始承認古越人係佢哋嘅先祖!   呢樣嘢正正係我哋粵民族偉大覺醒嘅先兆!係我哋粵民族偉大復興嘅前奏!

好对唔住哦。估计大部分粤人的老家都有族谱,人地先唔会烧族谱呢。粤人系古汉人与古越人融合而成的汉民族民系,有历史知识的人都知道。承认越人系粤人的来源之一,唔代表“只认”越人为祖宗。

虽然依家有Y染色体基因检查,但估计仲没几个人会无聊到去检查基因。 就算检查基因又点呢,除左极少数的土著基因外,即使系越人的基因M119,同样广泛分布系中国沿海地区,又有咩证据证明自己祖先的M119系广东本土,而唔系江南和北方沿海个呢。所以,企图以基因判断祖先来自边个地方,在民族领域根本就系徒劳的。

咩粤人承认越人系祖先,就系粤民族觉醒呢。真系发白日梦。

原帖由 南粤高凉仔 於 2007-9-24 13:38 發表   当今世界上,只有越南语,壮侗语言等讲法,没咩所谓的越语。今日的越南语和壮语,都受到外来语言的大量影响,但都没人甘宣称,越南语和壮族就等同于古代的越人语言。   秦军军队来自秦国各地,区地的家乡语言都晤同, ...

粵語係唔係秦朝唐朝嗰陣嘅“國語”我冇興趣知,亦都冇興趣去估,我淨係知道粵語唔係而咖嘅“國語”啫!粵語有資格成為將來某個國家嘅國語,不過肯定唔係而咖呢個。

原帖由 南粤高凉仔 於 2007-9-24 13:38 發表   当今世界上,只有越南语,壮侗语言等讲法,没咩所谓的越语。今日的越南语和壮语,都受到外来语言的大量影响,但都没人甘宣称,越南语和壮族就等同于古代的越人语言。   秦军军队来自秦国各地,区地的家乡语言都晤同, ...

至於妳嗰個廣州同廣東嘅比喻,不如我教下妳應該點比呢:假如粵語之於妳所謂嘅“漢語”等同於廣州之於廣東嘅關係,噉我諗好多粵族人會好認受。之但係呢,現時粵語並冇受到噉樣規格嘅禮待。

假如妳係要搵廣州同廣東比嘅話,噉我可以話妳知:廣州唔單止可以代表成個廣東!仲可以代表埋成個大粵,包括廣西同海南!呢種關係就好似華盛頓可以代表成個美國,倫敦可以代表成個英國,巴黎可以代表成個法國噉樣!

最後就係妳嗰個都幾笑甩人大牙嘅舉例,廣州人同順德人,江門人,北海人居然會雞同鴨講???妳真係傻咗未好番!我而咖同妳就雞同鴨講喇!!!咪話廣州人同佢哋唔會雞同鴨講,就算廣州人去到大粵最西部嘅百色同當地人都唔會溝通唔嚟吖!點解?咪就係因為我哋有相同嘅母語--粵語囉!

原帖由 粵嚟粵掂 於 2007-9-25 18:28 發表    最後就係妳嗰個都幾笑甩人大牙嘅舉例,廣州人同順德人,江門人,北海人居然會雞同鴨講???妳真係傻咗未好番!我而咖同妳就雞同鴨講喇!!!咪話廣州人同佢哋唔會雞同鴨講,就算廣州人去到大粵最西部嘅百色同當地人都唔會溝通唔嚟吖!點解?咪就係因為我哋有相同嘅母語--粵語囉!

无知无畏。顺德人,江门人,北海人的口语同广州话都差别好大。广州人系听唔明区地的话的,而区地懂的广州话,呢滴根本就拜现代通讯和社会经济发展所赐。如果让一个从来没有听过广州话的北海人,同一个从没有听过北海话的广州人相互交流,根本就系雞同鴨講。

唔好话广州人,我系茂名人,茂名离北海都唔算远,我都听唔明北海话。广州人听的明?  哈哈,

你系唔系睇外来媳妇本地郎太过拉,以为阿娇讲的就系湛江话、化州话啊。哈哈,真系无知就无畏。

原帖由 粵嚟粵掂 於 2007-9-25 18:28 發表   

至於妳嗰個廣州同廣東嘅比喻,不如我教下妳應該點比呢:假如粵語之於妳所謂嘅“漢語”等同於廣州之於廣東嘅關係,噉我諗好多粵族人會好認受。之但係呢,現時粵語並冇受到噉樣規格嘅禮待。

假如妳係要搵廣州同廣東比嘅話,噉我可以話妳知:廣州唔單止可以代表成個廣東!仲可以代表埋成個大粵,包括廣西同海南!呢種關係就好似華盛頓可以代表成個美國,倫敦可以代表成個英國,巴黎可以代表成個法國噉樣!

在国外,好多鬼佬就认为粤语系中国话,够代表吧。

原帖由 粵嚟粵掂 於 2007-9-25 18:27 發表   粵語係唔係秦朝唐朝嗰陣嘅“國語”我冇興趣知,亦都冇興趣去估,我淨係知道粵語唔係而咖嘅“國語”啫!粵語有資格成為將來某個國家嘅國語,不過肯定唔係而咖呢個。

睇来你个野心都好大哦,想将广东广西从中国分裂出去?就凭你,同埋滴奋青。我猜就算卑你飞啊,最多也系系海外成立一个伪政府。

你没家谱都好噶,按汉人的传统,家族里出了败类,除左系已经为世人众所周知的,一般都会静静鸡将滴败类剔出家谱的。没家谱就晤使担心被赶出祠堂拉,嗨,没阴公罗。

原帖由 南粤高凉仔 於 2007-9-26 09:16 發表   无知无畏。顺德人,江门人,北海人的口语同广州话都差别好大。广州人系听唔明区地的话的,而区地懂的广州话,呢滴根本就拜现代通讯和社会经济发展所赐。如果让一个从来没有听过广州话的北海人,同一个从没有听过北海 ...

妳用妳鄉下嗰啲土粵語同其他地方嘅土粵語比,梗係唔多唔少有啲阻滯咖喇!要比都應該用粵語嘅標準語--廣州話嚟同其他地方嘅土粵語比喇!廣州話去到大粵嘅邊個地方啲人都會聽得明!呢啲就係廣州話嘅魅力喇!

原帖由 南粤高凉仔 於 2007-9-26 09:34 發表 睇来你个野心都好大哦,想将广东广西从中国分裂出去?就凭你,同埋滴奋青。我猜就算卑你飞啊,最多也系系海外成立一个伪政府。   你没家谱都好噶,按汉人的传统,家族里出了败类,除左系已经为世人众所周知的,一般都会静静鸡 ...

至於野心呢樣嘢,講得唔好聽先叫佢做野心,正面啲嘅描述就叫做進取心。人冇進取心,就唔識得奮發;假如一個族群冇進取心,成日跟喺人後尾,人家話點妳就點,人家拜佢哋嘅祖宗妳又係唔係都跟鳩著去拜,到頭嚟盞畀人恥笑,畀人睇小,自取其辱!一個冇遠大理想,冇行動方向,又唔識得自我激勵,自我鞭策嘅族群,等著佢嘅,只會係畀人無情吞噬嘅悲慘下場!

原帖由 南粤高凉仔 於 2007-9-26 09:34 發表 睇来你个野心都好大哦,想将广东广西从中国分裂出去?就凭你,同埋滴奋青。我猜就算卑你飞啊,最多也系系海外成立一个伪政府。   你没家谱都好噶,按汉人的传统,家族里出了败类,除左系已经为世人众所周知的,一般都会静静鸡 ...

山不在高,有仙則靈!史不在長,有光則明!美國佬同英國佬相比於粵同撈,彼此間關係要親密好多,佢哋先至係真正嘅同源同種同語同文,不過呢種同源同種同語同文,並唔能夠阻擋美國佬渴望自由嘅腳步!當年美國佬更加係選擇喺英國國力如日東昇嗰陣毅然離開!美國佬渴望自由民主嘅信念,驅使著佢哋當年無懼無畏,奮勇向前!假如美國佬當年冇作出噉果斷噉大膽嘅抉擇,就唔會有今日美國嘅繁盛!

原帖由 南粤高凉仔 於 2007-9-26 09:16 發表   无知无畏。顺德人,江门人,北海人的口语同广州话都差别好大。广州人系听唔明区地的话的,而区地懂的广州话,呢滴根本就拜现代通讯和社会经济发展所赐。如果让一个从来没有听过广州话的北海人,同一个从没有听过北海 ...

妳用妳鄉下嗰啲土粵語同其他地方嘅土粵語比,梗係唔多唔少有啲阻滯咖喇!要比都應該用粵語嘅標準語--廣州話嚟同其他地方嘅土粵語比喇!廣州話去到大粵嘅邊個地方啲人都會聽得明!呢啲就係廣州話嘅魅力喇!

原帖由 南粤高凉仔 於 2007-9-26 09:20 發表 在国外,好多鬼佬就认为粤语系中国话,够代表吧。

海外?乜海外嘅人有權決定我哋大陸粵人自己嘅選擇咩?妳當我哋大陸粵人係咩吖?扯線公仔吖?喺大陸畀撈扯喺海外又要畀班所謂“愛國華僑”扯咩!我哋大陸粵人有權喺唔受任何干預嘅情況下作出最適合自己未來去向嘅選擇!