QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: danielairy

[輸入法] 跪求粵協粵拼輸入法for ubuntu

回覆  xiss

我的原帖就是在Linux下用拼音输入法发的。
EdwardWong 發表於 2010-5-21 22:04

Linux下用的是哪种拼音输入法?
ibus + 全拼。联想功能差些,将就用。
ibus + 全拼。联想功能差些,将就用。
EdwardWong 發表於 2010-5-25 08:10

用Windows,就不需要「将就」用了……
回覆 23# xiss

输入法祗是操作系统的極小部分而已,嚴格來說不算操作系统一部分。就我自己而言,離開Linux很多日常工作根本無法完成。
你试试唔用中文输入法,噉可能你连上网嘅众多功能都要被阉割一半以上。
UBUNTU的用户需要跪求某某软件,但Windows就唔需要嘞,因为识趣嘅软件工程师都知道应该首要考虑与Windows嘅兼容性,除非佢唔想软件普及开去。
如果做游戏开发,公司要买个游戏引擎的SDK的话,恐怕windows就不是那么爽了~Linux下面则有开源而专业的SDL可以选择,一点浅见。
令,我在网上的确曾经看到有个scim-tables-cantonese的deb包,不过连接都已经失效了。之前我见到论坛有前辈讲话用2.1版本的码表来转scim码表可以成功,但我都发现同样的问题,就系3.0版本的轻松粤语输入法已经无了*.mb文件,而多了个easycan.bin文件。为之如何能够转换为以前的mb格式的码表呢?
其實好多專門軟件都冇 Windows 版,所以唔係話用就用。Linux 本身個用戶市場都好大,所謂嘅兼容性唔理都可以普及 (e.g. Emacs)。
而且好多人嬚 Windows 多病毒呀、唔係開源之類轉用非 Windows 嘅 OS 㗎。輸入法又唔只得一種,唔一定要將就用 Windows 嘅~

另外,scim-tables-zh 入面就有 Cantonese 同 CantonHK,不過可能就係樓主話 weird 嗰個嚟

ubuntu10 的 default 輸入法裝上了ibus.
ibus default 所揀選的輸入法不好用,
請自行用synaptic 裝上 ibus table版本的輸入法
例如:上面所講的 Cantonese or CantonHK
Cantonese 是用 劉式廣東拼音的,我比較上喜歡用。

不要用m17n版本的ibus輸入法,包括倉頡、速成,要用table版本的。
你所發現的weird 怪現象都是拜它所賜!

你如果有輕鬆粵拼輸入法的碼表,可以自己自製輸入法在ibus 應用!

其實windows 與 ubuntu 各有各好,要大眾的就用windows, ubuntu 則比較難學 ,
ubuntu 的 learning curve 比較長,常常要打command。不是普通人可以master 的!
ubuntu 雖然已經 有很多gui 界面,但很多setting 都要用 commnand 打。

ubuntu 就似 dos+windows3.1 的綜合體!
dos 年代的 command 要記一大寸,現在的人不太容易接受!
ubuntu 的 shell command 卻是非常 powerful,樣樣都可以自動化!
我最近用过Ubuntu,大量软件安装都要依赖「指令集」,犹如Dos(比Dos更麻烦),简直就是未成熟嘅GUI OS,难怪要输畀Windows和Mac OS
我最近用过Ubuntu,大量软件安装都要依赖「指令集」,犹如Dos(比Dos更麻烦),简直就是未成熟嘅GUI OS,耗时费力,难怪要输畀Windows和Mac OS
Ubuntu的軟件大路既通常都係响software center同Synaptic度揀同埋裝,如果係徹底的第三方,有.deb封包的話可以下載然後雙擊安裝。

好多時教人用「指令集」係因為唔使解釋、懶得教。對於程序員而言好多時佢地自己反為會覺得打cmd方便尐。尤其是當你叫人設定第三方軟件經update manager自動/半自動更新的時候,教人用GUI去設定真係唔及直接畀段command叫人照直打快。(相應GUI當然有,爭在你用唔用。)
Ubuntu的軟件大路既通常都係响software center同Synaptic度揀同埋裝,如果係徹底的第三方,有.deb封包的話 ...
billyswong 發表於 2010-8-21 17:50

噉就請教你,安裝QQ Linux版點安裝?安裝雅黑體落Ubuntu點安裝?喺虛擬機上面運行Ubuntu,需要安裝虛擬機嘅驅程VM TOOLS,試問Ubuntu點樣安裝VM TOOLS?相應嘅GUI喺邊道?
我冇用QQ(香港的朋友都用MSN),不過以前預裝的Pidgin同宜家預裝的Empathy應該都有最基本的QQ支援,可以頂住當。(隨便一搜,Google大神就給了我個純QQ的.deb包了。http://im.qq.com/qq/linux/download.shtml

字體的話你找到所需要的.ttf檔後,在Ubuntu雙擊打開,㩒一下安裝掣,搞掂。

我不太熟識你講的「驅程VM TOOLS」,但software center的VMware user agent幫唔幫到你?(冇用過,對它的GUI不清楚)

我只是個Linux的「用家」,犯不著「請教」我吧……
我冇用QQ(香港的朋友都用MSN),不過以前預裝的Pidgin同宜家預裝的Empathy應該都有最基本的QQ支援,可以頂 ...
billyswong 發表於 2010-8-22 01:13

我就同你講講我使用你哋一味話好用嘅Ubuntu嘅親身體驗:

老實講,如果唔係專業玩開電腦,對指令集、編程比較熟悉嗰啲人、用Linux只會帶嚟一個後果:低效耗時耗力

Windows偉大就在於佢將電腦操作帶至盡可能嘅簡便,使更多電腦業外人士用電腦時可以好簡單噉操作電腦。而電腦使用者中,呢啲業外人士嘅人數肯定遠遠多於識得指令集嘅嗰班人。至於你話微軟壟斷等等嗰啲,係道德上嘅譴責,與系統技術無關。但從系統技術方面嚟講,Windows的確比Linux人性化得多。

Linux嘅入門門檻太高喇,係Linux將廣大普通電腦用戶拒之門外,而非普通用戶唔肯用Linux。試問Linux嘅易用性能夠媲美Windows,或者有Windows 80%嘅易用性,重會有人寧願攞一大筆錢出嚟買Windows或者煞費苦心去破解Windows咩?早就大量轉用Linux啦。中國用戶雖然電腦唔叻,但係中國用戶經濟學唔差㗎。

我實質從03年開始就瞭解到Linux,跟住大概05年嘅時候就考慮到有朝一日我哋可能冇得再用盜版Windows,所以當時我就打算不如預先涉足Linux,熟悉一下,到時有得多個選擇。

嗰時嘅Linux重未有Ubuntu,我就問學校電腦老師借咗個RedHat,我重記得電腦老師意味深長講咗一句「你無謂喺Linux上嗮時間喇,佢唔係我哋用㗎,就連我都冇咁多精力搞佢啊。」

當時我對電腦一竅不通,最高級嘅技術就係雙擊.exe文件、插入光盤,安裝程序、遊戲,唔識重裝系統(最多就係用廠商提供嘅恢復盤傻瓜式噉恢復系統)、註冊表唔敢掂。放張RedHat光盤入去,麼嘢都按照默認設置嚟操作,最後同我安裝咗個雙系統。入去RedHat,裏面一竅不通,C盤、D盤麼都見唔到(直到宜家先知道原來Linux唔係C盤、D盤嘅分區概念)。整個介面完全唔熟悉,電腦與我之間一下子形成咗一條巨大嘅鴻溝。亂搞咗大概半個鐘,總算搵到個關機按鈕,重啟。撲街!!Windows入唔到,只係入到RedHat(我宜家知道呢個係引導信息損壞嘅情況,但係嗰時我只係識得話係「沒得選系統」)。嚇到我「騰曬雞」。急急忙攞只戴爾恢複盤出嚟,但都係唔得,恢復唔到,始終都係要進入RedHat,入唔到恢複盤嘅介面,就好似我原來喺Windows下積累嘅微薄技巧喺Linux之下完全失效(詳細情形唔記得喇,但如果冇記錯,我宜家判斷應該係MBR出問題嘞,所以引導唔到入恢複盤)。喺被嚇到三魂唔見七魄之下,急急忙攞起電話撥通戴爾客服熱線,戴爾嗰邊見以我當時嘅白癡電腦水平,呢種情況已經冇可能電話協助㗎喇,唯有應承我過幾日上門。喺嗰幾日等待裏面,我唯有進入RedHat玩玩。網上唔到、冇聲音、畫面怪異,應該係未裝驅程,可惜當時我未有驅程概念,更加唔好話裝驅程。(但就算宜家,我發現Ubuntu要裝驅程亦都絕非易事。)摸摸下唯一就識得啟動兩個小遊戲玩玩。總之,我發覺Linux係電腦玩你,多過你玩電腦。之後戴爾就上門幫我重裝XP了,重勸我無需接觸Linux,重話只要你嘅電腦係向戴爾買嘅,就保證有正版Windows用,無需多慮。

五年後,亦即今年。我所掌握嘅電腦技術相比當年進步不少喇。一般電腦維護對我嚟講已經唔算難事,註冊表亦都略懂一二了,亦都掌握咗一啲基本嘅破解系統嘅知識。而且我已經開始玩虛擬機(初衷係為咗攞虛擬機搭建另外一個電腦環境,好等我試驗熟習一下各種電腦知識,例如測試我自己破解嘅XP系統啊等等)。大概兩日前,又chik起條筋用虛擬機裝Ubuntu玩玩,發覺:進入Linux之後,我依然係一隻迷途小羔羊,一片茫然。單單安裝個虛擬機驅程VMTOOLS,一個喺Windows下只需一鍵OK嘅過程,喺Ubuntu下用咗我足足兩小時又多,單單指令集都玩到你傻。我實在無法明白,都有一個安裝包(一個提供畀Windows,一個提供畀Linux),點解Windows只需雙擊即可?而你Ubuntu就又要複製(指令集複製)、又要解壓縮(重要用指令集解壓縮,無法喺GUI下解壓縮),又要指令、又要LS命令,加埋加埋廿步有多!!跟住又發現要用ROOT帳號登陸先可以裝驅程,要啟用ROOT帳號(相當於Windows嘅Administrator),又要一大堆指令(指令集)!!要輸入指令,你必須對文件路徑熟悉,但係弊在Linux嘅分區概念同Windows嘅唔同,文件路徑就要重新認識,呢方面就令人煩上加煩。(啲人成日話Ubuntu點樣點樣一鍵OK搞掂安裝,我只想講,用戶唔係傻嘅。廣大用戶唯一發現Ubuntu可以一鍵OK嘅操作只有一個:關機!!)

好嘞,「滾搞」咗足足成個下午,總算裝咗個WM TOOLs喇,發覺裏面嘅IBUS輸入法輸入體驗相當差,首先,自定義短語功能,冇。其次,莫講話CJK擴展集嘅漢字,就連GBK集嘅漢字佢都未收全。呢個問題亦都唔大,可以用搜狗或者QQ嘅云輸入法替代。

麻煩在,我去嘅網站,有唔少係粵語網站,而且我日常都經常要輸入粵語用字,而有不少呢啲粵語用字係GBK集以外嘅。我就想搵個支持Linux嘅擴展字符補丁包啦,可惜,搵唔到。好啦,唯有手動安裝啲字體啦,想安裝個微軟雅黑字體,唔識裝,上網一google:救命啊!!!又係要一大堆指令集啊!!!!呢個Ubuntu,僅僅掛住一個GUI,但係好多日常基本操作,都如同DOS時代一樣必須要大量指令集嚟完成,如同WIN 3.X一樣。

無奈啊。五年了,過咗五年,重返Linux,依然嗰句:如果你裝Linux系統,噉將會係電腦玩你,多過你玩電腦

你所謂嘅DEB安裝包一鍵OK裝QQ?噉樣叫一鍵OK?
DEB安装

官方主页下载 DEB 安装包

http://im.qq.com/qq/linux/download.shtml

直接打开就能安装了

命令的安装方式是这样

sudo dpkg -i 文件名.deb

tar.gz安装

下载tar.gz包,解压缩后做个脚本直接用。

解压tar.gz包,终端下面进入目录,输入  ./qq 即可。

脚本

kate新建个文本文件,输入下面内容,路径要自己改,重命名成linuxqq,去掉txt后缀名.

!/bin/sh
#.linuxqq是qq程序所在的目录,替换为你的qq在的目录
cd /home/用户名/文档/linuxqq
./qq

然后dolphin里右键linuxqq,权限改成「可执行」,以后双击就可以了。

解决qq崩溃问题

sudo gedit /usr/bin/qq

修改为代码:

#!/bin/sh
export GDK_NATIVE_WINDOWS=true
cd /usr/share/tencent/qq/
./qq

这样QQ就不会崩溃了
webqq

浏览器中使用,主页位于 http://web.qq.com/
webqq桌面化

桌面化webqq可实现将webqq最小化到通知区域并且来消息时提示

1.安装google chrome浏览器

2.安装alltray sudo apt-get install alltray

3.新建一个启动器,名称随便,命令为 "/usr/bin/alltray" -t 5 -s /opt/google/chrome/google-chrome --app="http://web.qq.com"

4.若来消息不提示请参考会员wobu的文章 http://forum.ubuntu.org.cn/viewtopic.php?f=73&;t=257749&start=0

麻煩你數數,裏面共牽涉到幾多步,又有幾多步牽涉到指令集操作。以上呢啲就叫「一鍵OK」?

我再同你講講Windows下安裝QQ嘅操作:
1.到騰訊主頁下載官方安裝包QQ2010.EXE

2.雙擊運行

3.同意安裝條款

4.然後選擇是否需要桌面快捷方式

5.選擇你嘅安裝路徑

6.點「安裝」即可

麻煩你又再數數,Windows下又需要多少步操作?需唔需要指令集?

你重話安裝字體只需搵.ttf文件,然後雙擊點安裝?講大話唔使噉樣講吧,Ubuntu下,安裝字體,以安裝雅黑體為例,需要如下操作:
添加源

Ubuntu Dapper 用户只需加入下面两条到 sources.list

sudo nano /etc/apt/sources.list
# ClearType patches
deb http://www.elisanet.fi/mlind/ubuntu dapper fonts
deb-src http://www.elisanet.fi/mlind/ubuntu dapper fonts

或者

deb http://www.telemail.fi/mlind/ubuntu feisty fonts
deb-src http://www.telemail.fi/mlind/ubuntu feisty fonts

下载公钥

gpg --keyserver pgp.mit.edu --recv-key D0AFFF5E937215FF
gpg -a --export D0AFFF5E937215FF | sudo apt-key add -

或者

gpg --keyserver subkeys.pgp.net --recv-keys 937215FF
gpg --export --armor 937215FF | sudo apt-key add -

升级文件

sudo apt-get update && sudo apt-get  install libxft2 libxft-dev libfreetype6 libfreetype6-dev libcairo2-dev

下载字体,修改字体权限

下载雅黑字体后将雅黑字体放到 /usr/share/fonts/yahei/下

(请自行在google或baidu上搜索并下载雅黑字体,其中/yahei为你新建立的雅黑字体文件夹)

修改字体权限使root以外的普通用户也可以正常使用雅黑

sudo chmod 555 /usr/share/fonts/yahei/*

建立字体缓存信息

cd /usr/share/fonts/yahei/
sudo mkfontscale
sudo mkfontdir
sudo fc-cache -fv

修改字体配置文件

下载 雅黑配置 解压并拷贝配置文件到 /etc/fonts/下

(配置文件仅作参考,视各自已安装字体具体情况为准。配置文件见附件。)

修改language-selector.conf (你的系统如没有此文件此步可忽略,此文件在安装文泉驿字体后才会有)

sudo gedit /etc/fonts/language-selector.conf

分别在

<family>Bitstream Vera Serif</family>
<family>Bitstream Vera Sans</family>
<family>Bitstream Vera Sans Mono</family>

下添加

<family>Microsoft YaHei</family>

示例:(说明:这只是language-selector.conf文件的部分内容,只作参考不要copy)

<fontconfig>
<alias>
<family>serif</family>
<prefer>
<family>Bitstream Vera Serif</family>
<family>Microsoft YaHei</family>
<family>DejaVu Serif</family>
<family>AR PL ShanHeiSun Uni</family>
<family>WenQuanYi Bitmap Song</family>
<family>AR PL ZenKai Uni</family>
</prefer>
</alias>
<alias>
<family>sans-serif</family>
<prefer>
<family>Bitstream Vera Sans</family>
<family>DejaVu Sans</family>
<family>AR PL ShanHeiSun Uni</family>
<family>WenQuanYi Bitmap Song</family>
<family>AR PL ZenKai Uni</family>
</prefer>
</alias>
<alias>
<family>monospace</family>
<prefer>
<family>Bitstream Vera Sans Mono</family>
<family>DejaVu Sans Mono</family>
</prefer>
</alias>

[编辑] 使Xwindow桌面字体首选默认为雅黑字体

sudo nano /etc/X11/xorg.conf

在 /etc/X11/xorg.conf 文件中的# path to defoma fonts下加入一行:

FontPath       "/usr/share/fonts/yahei/"

重启X
设置字体选项

例如:

对系统──首选项──字体──配置,

对firefox──编辑──首选──字体──配置

对opera──工具首选项──网页──字体等──配置
xiss君,这样举证有失公允啊。

就虚拟机驱动来讲,这本是虚拟机软件所提供的,他没有做好Ubuntu的安装包,不能怪Ubuntu。我用VirtualBox来玩虚拟机,Linux下Addons安装与Windows一样很轻松。

QQ官网上有个Linux版,而且提供了Ubuntu专用的.deb软件包,下载后双击即可安装。
那些繁复的安装步骤,或者是老旧的记录,或者是用在不同版本的Linux。

TTF字体的确可以用字体查看器打开并安装。那些要手工修改配置文件的做法是有特殊目的的,比如要把字体设置成系统默认字体,替换制定的字体,调整字体渲染效果等等。
Ubuntu中文包里面默认的文泉驿微米黑,比微软雅黑还要漂亮,根本不必换用微软的字体。商业系统中的字体会为适应所使用的字体渲染引擎做一些特殊的调整,在Linux里头移植来自Mac或Win的字体,想要达到比较好的效果就要费些功夫调设置。可是Windows下若想像在Linux中定制Mac等其他系统的字体,恐怕还要难一些吧。只拿Windows会做的事情,去和Linux比较难易;Windows里头难到根本做不到,而Linux下却有好办法完成的事情,从Windows转向Linux的用家常常不会注意,一切以符合Windows既定的用法为评判标准,思维是不是循了定势呢。

Ubuntu每一次更新都可以看到易用性的明显进步,你我正经历桌面Linux成熟的过程。
IBus拼音的确不够完善。然而俺写输入法的人,心怀自由软件的理想,深信可以自力更生,创造出一款属于自由世界、体验上可媲美商业产品的输入法。
回覆 36# 佛振

我只是希望Ubuntu能夠愈加成熟易用,因為我亦想早日脫離Windows的壟斷,不想被Windows諸多限制。

請問佛振,是否用Ubuntu的?
是用Ubuntu的。最近在用Windows :)
ubuntu 的確是比windows 難學。
我學了一兩個月都只得皮皮毛毛。

不過,我想我以前用在windows 上的時間也不短的。
當初由dos 轉入windows 3.1也不是那麼喜歡。
都經歷一段艱難時期才能適應。

只要肯用功,慢慢學,
自然水到渠成。學windows or ubuntu 都要浸淫一段時日。

學ubuntu對一個windows 用家是一個挑戰。
但對初學者來說,的而且確是windows 較易上手。
高手就不可同日而語了。
回覆 35# xiss

唉,我都戥你唔抵…… 好多位你都被騙了……

個堆先解壓縮又ls又盛的指令,通常都係尐程式包俾人compile from source用,我唔打算同人做調試除蟲的時候都會避開,先睇睇distribution maintainer(Ubuntu係Canonical,即係睇applications>software center同system>admin>synaptic)有無提供對應的官方包,其次(如想要某程式最新版時)就自己找.deb包。

裝kernel野為安全見Unix世界一定要係root先做得,但Ubuntu裏已經將之簡化到只要喺指令前加sudo或者gksu就等同以root身份做野,中間只須問多你一次密碼。如果有人教你要「一大堆指令」至「啟用」到root,絕對係教嗰個人的問題。

Linux的分區概念同模式重老過dos咁滯,依點無得救。正如你唔會期望蘋果的分區概念同Windows一樣。

iBus的問題就絕對係Canonical的錯,跟本就未成熟然後班西人就完全唔知唔理。我upgrade上9.10之後即刻轉返以前用開的scim。起碼唔會亂排我用左近十年的「速成」選字表(不過都係無相關字詞)。

你要用「擴展字符補丁包」唔太合理。文鼎加埋文泉譯,暫時未見邊隻字出唔到字粒睇唔到。(Linux用utf8唔用gbk。)

你裝QQ個段只有頭四行關裝deb包事,其餘都係題外話,alternative approaches。

裝雅黑體個到第一段係「cleartype patches」,非必須品,而且係畀dapper同feisty(三、四年前的Ubuntu)。「下载字体,修改字体权限」開始算係真裝,但上半截係教人點樣裝畀所有account(Unix世界係發自骨子裏multi-user、各不相干),下半截係教人點樣自動優先用「微軟雅黑」顯示中文。全部都超出平時「安裝」一隻字體的範籌。(你平時裝一隻字體會唔會旨意系統自動所有野改用該字體做優先?想要就自然要再set一餐。)

唉,最後一句,Linux一係畀乜都唔識亦唔打算學既人,一係畀有心接觸、或者已經接觸過伺服器系統的人。如果你想做power user,又冇心理準備掂server級系統,就會有點辛苦適應。而且好多時D「教學」你要心水清分出邊尐先係真正啱使,如果唔係就會好似你上面咁搵左段三、四年前用的指引了(Ubuntu半年更新一次,已經隔了好多代……)。