QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: 芬1012

[離「普」之言] 唔係越語

唔係越語                         越語

圍巾                                 頸巾

原帖由 芬1012 於 2008-7-18 03:07 發表 撕     mit

呢個mit 應該係 啩~

點解唔係 語啊?

唔係越語                         越語

標記                                記認
唔係越語                         越語

難搞                                惡搞

依靠                                 把凭bang6
扮鬼臉                             整醜樣
犀利~支持~
犀利~支持~
brittanyche 發表於 2010-6-14 11:16

唔講整返幾個詞?
唔講整返幾個詞?
外外星人 發表於 2010-6-14 11:47

what do u mean??
what do u mean??
brittanyche 發表於 2010-6-14 13:03

唔整返幾個詞?你都嚟啦!

點解唔係 粵 語啊?

寶寶 發表於 2009-12-23 08:41

古粵 越相通音 今廣東自宋代廣南東路 亦可作嶺南 越南 而且自古都係稱百越之地 所以越先至正確
不過為左无同今日暨共和社會主義越南同字
所以先用一个同越同音暨字 另外用越字係我國都會有矛盾 因為今江浙省就屬古越地 亦係眾所周知 用獨字越會出現歧意
唔整返幾個詞?你都嚟啦!
外外星人 發表於 2010-6-14 14:00

好喇...我尽力试一下....

英文
Long time ago

粤语
浸死鴨乸嗰年

評分

查看全部評分

好喇...我尽力试一下....

英文
Long time ago

粤语
浸死鴨乸嗰年
brittanyche 發表於 2010-6-14 17:49

見妳咁辛苦先「必」咗句出嚟,畀分鼓勵。
點解用「越」語代替「粵」語,
請樓主詳解之。
我又玩

廚師---火頭
侍應---事仔
小朋友 ---細紋仔
吸煙---食煙/煲煙
洗澡---洗身/沖涼
停---灣
真是(表心情)---真係/認真/真正

唔知啱唔啱
我又玩

廚師---火頭
侍應---事仔
小朋友 ---細紋仔
吸煙---食煙/煲煙
洗澡---洗身/沖涼
停---灣
真是(表心 ...
游人 發表於 2010-7-27 16:56

侍應--事仔  系咪HK講法   好似好小聽到E邊咁講???
侍應--事仔  系咪HK講法   好似好小聽到E邊咁講???
vincent10 發表於 2010-7-27 21:17

而今小人講,事仔舊時多人會講

重有

身體----身子
辦法----法子
休息---呌(而家)/歇(舊時)
誰---乜水(而家)/邊個(而家)/乜誰(舊時)/乜人(舊時)

有網友問點解用「越語」,系米指越南語。
原來系古代嘅時候,系長江以南沿海地區居住住一個民族,中國人叫呢個民族做「越人」,而越人所居住嘅地方叫百越。而越南人只系百越中嘅一支,所以,越人所講嘅話叫越語。而廣東粵語正確應該叫南越語。不過亦可以簡稱越語。

唔系越語:                    越語:
抽屜                               櫃桶
想辦法                           林計
為什麼                           點解
回家                              返歸
下班                               收工
上班                              返工
找東西                          搵野
昨天                              尋日
明天                              聽日
那邊                              個邊、老邊
唔系越語 :                              越語:

豈有此理                                 頂你個肺啊

倒閉                                         執笠

慘無人道                                 無陰功

活該                                        抵死

市場                                        街市

摩托車                                    電單車

拿                                            扐
我又玩

廚師---火頭
應---
小朋友 ---細紋仔
吸煙---食煙/煲煙
洗澡---洗身/沖涼
停---灣
真是(表心 ...
游人 發表於 2010-7-27 16:56

係仔,省港澳都有噉嘅叫法,舊底