QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: 柳寻风

[純水無大礙] 紫凤凰,请入来

歡迎街燈兄。
等我得手先答各位。

呢排多野做。
唔知點解奥巴馬當選之后,三藩市附近华人聚居嘅地方华人被黑人搶匪劫殺的案件不斷發生?

講到文 ...
雨夜街燈 發表於 2010-7-29 08:27

好與唔好,真係見仁見智。 淨係知,若果冇咗文煮呢味嘢,呢兩件事就唔會有人知,就算畀得你知,亦都唔畀你講出嚟。好似呢期寒流襲廣噉啦,連粵語、廣州、廣州話、廣東話...呢啲詞,都變成敏感詞 ——唔知喺文煮社會,會唔會有呢味嘢嘅呢?
得閒過去Harvard聽下課啦!
http://bbs.cantonese.asia/thread-21042-1-2.html
啱先收到料,有眼自己睇:
Google唔係已經退出鐘角咩?仲使乜封鎖?
講到文煮呢味嘢,大部份人都贊多彈小,但最近网上流傳的兩件事就令我感到困惑不己,唔知同文煮扯唔扯得關係,一件發生得遠啲,話美國屋倫因經費決乏度至警力不足...

第二件發生得近啲,就係你同我身邊,有人話廣卅用煲東瓜好還是用粵語好,應交比全國人民投票决定,弘揚一下文煮嘅精神咁話......如果係咁,結局可想而知啦。
雨夜街燈 發表於 2010-7-29 08:27

第一樣, 係部分國家部分地方喺民主執行細節上嘅問題, 唔能夠以此否定民主制度嘅基本信念同方針, 否則就係以偏概全之誤
個別地方執行有問題, 係咪代表民主念信好難執行? 唔係, 因為執行得成功嘅地方好多

第二樣, 可以話提出呢個建議嘅人好無知, 直情係白痴.
呢個本身係地區內部事情, 唔應該由全國人來決定, 正如你隔離大廈業主開會用乜話, 使唔使你理? 使唔使成條街投一次票?
事實上, 全國公投所費不菲, 就算民主國家, 如果唔係關係到全國人切身利益, 都唔會輕易啟動
試諗下, 全國勞民傷財, 唔知嘥幾人納稅人錢, 搞一次公投去決定一個省要講乜話, 係咪精神有問題?

第一樣, 現行嘅西人泯主 的確不完美, 仲有好多細節制度要修正, 有待填上漏洞BUG,  但不能因噎廢食
         總體而言, 泯主制穩健, 能有效照顧多數人嘅利益, 體現多數人嘅意志, 從而能消化好多內部矛盾, 總體上唔會亂嚟,

而毒材制衹表達極少數統治者嘅意志, 即使治下民眾反對,亦可以通過該個 法案\行動, 從而好冇保證
         以 德國國家社會主義(納粹)\蘇國\CCP 為例, 好陣時,可以一下子將集體向好嘅方面提升, 醜陣時, 亦都可以快速帶入地獄, 多數民眾或者畀洗腦,或者無力反抗衹能執行,

改良版嘅毒材制(包括所謂"泯主集中制" \ 毒材框架下嘅'依法治X") 能否 改善環境? 我認為效果好差兼不能長久,
         因為最終決定權仍屬於極少數摣fit人, 不符合\或者減少 佢利益嘅 法\方案 唔會 通過\及執行, 從而形同虛設,
         如果衹依靠一兩個"有良心"嘅摣fit人, 呢個好冇保證,

第二樣, 好似本個月,境外邊個地區(緊密相關人仕)公投毒辣, 而聯合國支持該個公投, 如果放上 原屬國(次要相關人仕)公投, 應該不獲通過,  如果畀更加冇關人仕參與嘅"全球公投", 結果 與 發生在原地嘅事件 離得更遠,

------
現時嘅西式泯主, 僅係代議制, 我相信會隨住 科技進步(包括人手一個投票器,即時傳達結果), 會達到 "代議決定"事件減少, "公投決定"事件增多, 從而能有效減少"泯主制"嘅缺點: "決定事情效率偏低"

------
泯主制嘅下一代"人類共生機制"(NNN年後), 我相信係"無政府制",
現時代而言, 泯主制遠遠勝於毒材制

------
泯主制有優點有缺點 (本人認為屬於"九優一缺"), 基本性格點樣 ?
毒材制亦有優點有缺點 (本人認為屬於"二優八缺"), 基本性格點樣 ?
   改良版嘅 泯主制 有冇可能盡可能減少缺點 ?
   改良版嘅 毒材制 有冇可能盡可能減少缺點 ?

兩者嘅比較應該相當於:
      (前者)一個平常百姓 有時做D小偷小摸,
      (後者)一個精神失常嘅慣犯 有時念下經書,
私人恩怨、江湖了断,欢迎围观,谢绝参与。
柳寻风 發表於 2010-7-28 11:52

觀戦

米軍在伊拉克嘅醜事, 畀記者大肆披露,  甚至有黑客網站貼出米軍誤傷幾百平民嘅軍方文件, (好似, 軍方及正府方無法理 制裁該披露, ), 客觀效果可以達到 反戰\促使正府及軍方改善\珍重人命,  並且可以不斷反思 韓戰\越戰 ,
   呢D有冇可能在磚制社會做倒 ? 我認為冇可能做倒, 即使已方戰死千萬人, 亦都不在乎,  冇咁樣嘅動機去自我反醒, 最多會在 軍力不濟\戰事失利 時反醒並更改戰策,

站在磚制社會立場, 最佳效果可能會係 "將 90 % 稍不齊心嘅內部人口 全部消滅", 以達到 "齊心協力\加速辦事效率\完美設想",  並且在辦事情上, 以集體目標為念, 饑荒死咗3000W人 ? 冇所謂啊, 一D都5覺得可惜, 並且有可能會因為 死嘅都係冇能力嘅人而暗喜,
  呢D, 有冇可能在泯主社會發生? 我估冇可能, 稍有不力, 都會畀轟下台, 再有不力, 亦可以將統治者判刑(雖然呢D都有門檻),  換過一個有能力嘅統治者,

好似鄧妖平喺80年代時都講過類似話如果終国好似美国咁有自由民主,文革依D人為災難就唔会発生!!!可惜後来6.4後嚇到佢縮晒沙,自始唔敢再掂D咩政改!!

始終由成班老嘢去執政,遇到局勢大変時就会即時変得淆底(驚)、守旧,冇嚟胆色去改革!!!

(睇吓人地戈爾巴喬夫、葉利欽嗰D当年改革得幾狠勁!!! )

政治上 泯主催生刁民, 間接制衡正府一方獨大
       磚制需要順民, 間接鼓勵正府越來越 磚制\強橫

科學\音藝等領域, 泯主容許 天才\怪才, 間接加速人類進化進度
       磚制 壓制\不歡迎 異類\天才\怪才, 因為不能有效統控佢地, 好驚呢D人嘅存在, 間接令社會一潭死水,

--------

泯主社會 容許 好多領域嘅發展(包括 目前畀標籖為'偽科學'嘅 '宗教\風水\命理'等),

科學\音藝等領域, 泯主 不容許 超級天才\超級怪才, 因為其思想過於無邊界, 過於超前時代\反叛時代, 不會畀多數人所接受, 甚至會當眾 焚燒哥白尼(之類) \ 暗殺XXX \ 禁令克隆生物科技 之類, (有時亦都可以妥協,畀方講XXX),

如果對戰雙方 兵力\軍力\兵器\戰略技能\士氣\後勤供應\國力..等 相當, 泯主國家嘅軍隊 由於不及 磚制國家軍隊 性格強橫\置個人及小團隊生死於不顧,  會不敵於后者,  從而會畀后者 統治或屠殺甚至滅族

--------

泯主社會趨於和平, 如果 100%公投 "應否發動 對外\對內 戰爭", 絕大多數搞唔成
磚制社會由於事情決定權在於極少數摣fit人, 佢可以毫無征兆咁樣發動戰事,以任何藉口, 甚至可以因為 一個美人\一個'唔憤氣', 而舉全境之力 將 已方\他方 萬千人命化作炮灰,
    況且 社會精力過於壓抑,好有可能會通過 對外侵略\對內壓迫 進行宣洩,

--------

總嘅嚟講, 泯主歡迎 競爭\個性 , 對各式人等嘅容忍範圍 遠超磚制社會, 能有效消化內部矛盾, 遠遠能(在有限數十年壽命之內) 加速人類進化,
       磚制 壓抑 競爭\個性, 好難消化內部矛盾, 極有可能會加劇矛盾, 趨於 死氣沉沉\或者侵略破壞, 拖慢人類步伐,
老嘢(包括咗 本人將來亦都係老嘢) 好可能會趨於守舊, 有其原因(之一):
    舊嘅一套, 雖大把缺點, 但其缺點所在 數十年間基本 明了, 亦都有 對應\將就\權宜 之策,
    新嘅一套, 即使能夠睇到好多優點, 但一時之間難以睇到隱藏缺點(特別係磚制環境更加難睇倒, 睇下三峽就知啦, 壓制環境下 未充分討論 仍有 異聲\可能嘅災難結果 都 5使討論照樣強推,),
TsuNT真係高才,佩服!雖然九一、二八唔一定准确,总算瑕不掩瑜啦
呢個本身係地區內部事情, 唔應該由全國人來決定..........
a_qi 發表於 2010-7-30 13:42

呢样嘢我就覺得值得商榷,因為普、粵之争畢竟係由辦亞運而引發,好難話唔關全國人民嘅事
好與唔好,真係見仁見智。 唔知喺文煮社會,會唔會有呢味嘢嘅呢?
外外星人 發表於 2010-7-30 11:19

外外講得真係好,由其係「見仁見智」呢一句。何以見得?大家唔見好似臺灣呢個文煮社會,陳水扁一家貪咗咁多錢,罪行确鑿,依家陳至中出嚟参選,咪一樣大把人掙佢,所以臺灣呢個文煮社會,係
呢样嘢我就覺得值得商榷,因為普、粵之争畢竟係由辦亞運而引發,好難話唔關全國人民嘅事 ...
雨夜街燈 發表於 2010-7-31 10:03

1. 廣州電視台只喺廣州呢個城市睇到. 其他地方人要睇亞運, 睇其他地方台, 睇中央台. 所以廣州台講乜話, 唔關佢地事.
2. 普、粵之爭早已有之, 唔係亞運引發(亞運只係呢波運動其中一個導火線), 亦唔會以亞運結束. 單從亞運去睇呢個問題, 顯得目光如豆
3. 如果因為亞運就話關全國人民事, 咁最大鑊咯, 以後凡親有呢啲大型盛事, 奧運, 世盃, 世博乜乜物物, 個個地方都嚟搞一次抗爭, 公投, 咪好唔得閒?
4. 如果一定要話關全國人民事, 議決話題只可以係:普話vs方言
...陳水扁一家貪咗咁多錢,罪行确鑿,依家陳至中出嚟参選,咪一樣大把人掙佢,所以臺灣呢個文煮社會,係珍好 雨夜街燈 發表於 2010-7-31 10:17

-----連坐 ? 血統論 ? 老豆漢奸老母走狗個仔就係漢奸走狗賣國賊 ?
我亦都5知內情, 5知 支持\反對 陳致中 嘅係D乜嘢人, 感覺\理據 都係點樣,

TW事情嘅來龍去脈及細節, 大陸人5知咁多喇, 只能隔岸觀花一知半解, 並且多數畀 屎屎TV \ 神化社  所指揮控制思想  (通過   "只講TW醜嘢 唔講TW好嘢" / "控制通稿" / "控制TW媒體傳播" / "並且自封自己公正客觀"    就可以達到)
  (正如,大陸閹朝之內十數億人, 對廣州粵戰嘅內情 知得幾多, 對一路打壓嘅內情又知得幾多, 體會有幾深 , 果個針有冇 gup到佢地嘅肉 ? )

佢地嘅嘢,佢地話事, 自擔風險, 自享得益, 如果認為 較為知根知底嘅陳至中會一踏糊塗, 邊會揀佢,
   起碼都好過大陸果D, 名義上好好聽係選舉, 實際上 就連係男係女都5知,有冇胡須都唔知, 係神係鬼都5知, 隔山買牛, 指定個圈圈叫你畫個龜,
   並且, 即使明知係個 暴君\殘殺無數\廢物\禽獸 嘅 秦二世\魏忠賢, 一樣會"高票當選",
唔好話阿扁個仔, 就算佢自己, 如果有命出返嚟, 一樣重有號召力
始終國民黨喺台灣係一個入侵嘅外族, 重高壓統治咗咁多年, 好多人(尤其南部本土人)對佢地重好痛恨
而陳水扁一直都係佢地心目反強權反入侵嘅「英雄」, 而家都重有唔少人支持
而家都重有唔少人支持 ...
a_qi 發表於 2010-7-31 15:03

呢样确係真嘅