QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 13023|回復: 77

[純水無大礙] 紫凤凰,请入来

近排我几乎日日见你响水版提出反闻煮嘅言论,受到网友嘅驳斥. 本来,你嘅正字立场,我系无资格去置喙,不过,时下正当大家都为咗粤语嘅生死存亡而忧心如焚、因为人权受到侵害而群情汹涌嘅时候,你以众人皆醉我独醒嘅姿态,摆出一副 不标新立异独树一帜不足以表现出你嘅天才横溢嘅post走来同网友争论,四围立着人把火,我觉得我唔可以再对你呢类不智嘅行为视若无睹、袖手旁观。

闻煮,系一个大是大非嘅命题,唔可以当儿戏嘅,也无讲究情面余地。我呢家决定同你一次过搞清你对闻煮的所有疑惑,我保证心平气和咁同你理性讨论有关「闻煮」嘅一切命题,命题采取开放形式--欢迎你响任意时间,抛出你嘅任意观点,我抽时间帮你进行理性探讨。只要你通过我呢一关,你可以任意响水版发表你嘅反闻煮论调,不过如果你连我呢关都过唔到(或未通过嘅期间),我请你返去自己先提升一下你嘅反闻煮理论水平,再来同其他网友探讨。

我本次系刻意响水版作出一个冷静理性都可以解决尖锐矛盾嘅示范,希望得到各位网友嘅理解,以后大家共同维系一个友好、和谐、理性嘅讨论氛围。

私人恩怨、江湖了断,欢迎围观,谢绝参与。
講個理由,做咩唔俾人反民主先。爾個世界冇可能要求個個人都係民主嘅認同者、追隨者。

我从来无话过唔畀人反闻煮,不过你既然反啰喔,你不妨陈列一下你反嘅理由.只要你过咗我呢关,你可以继续反--主贴已经有言在先.

不过你如果连我都过唔到,你凭咩过其他人?你如果毫无理由就响处吹嘘一个理念、或叫嚣一个连自己都不能确定嘅思想,咁你就系有意响处捣乱。
回覆 3# 柳寻风

放心,我會同佢慢慢玩!
只係一個低質憤青,佢連做五毛黨資格都冇
我要反民主嘅理由好簡單,就係因為認同嘅係公平公正,而唔係自由民主。尤其是喺目前普遍民眾素質唔掂嘅情況下,妄行民主,只會導致多數人嘅暴政。君不見多少人歧視乙肝病毒攜帶者,君不見日日講人撈,歧視外地人。喺噉嘅情況下,你要行民主嘅話,咪導致多數人嘅暴政。歧視大晒?!

當今世界上,請問哪個政體可以消滅歧視?如果你認為有,請你指出來?

(其他嘅問題分步探討)
回覆  柳寻风

放心,我會同佢慢慢玩!
只係一個低質憤青,佢連做五毛黨資格都冇 ...
a_qi 發表於 2010-7-28 16:36

冷靜理性,系你底氣十足嘅表現。
只要真的幫到人民的,其實什麼制度都可以,不一定就是要用民主制度先最好....
當時的ccp共產黨是怎樣起家的,一樣是當時的人民支持出來的....
我覺得ccp是真的在慢慢改變中,當然不可能,說改變就即刻可以全改好了...
ccp比其他的共產國家以經好好多了,每個國家都會有好與壞...
給ccp一點點時間吧....
以上的只是我自己的一點點想法.....不一定對
當今世界上,請問哪個政體可以消滅歧視?如果你認為有,請你指出來?

(其他嘅問題分步探討) ...
柳寻风 發表於 2010-7-28 21:59

所以我唔單止係反民主,而且係反社會。雖然這只是我的其中一個人格。
只要真的幫到人民的,其實什麼制度都可以,不一定就是要用民主制度先最好....
當時的ccp共產黨是怎樣起家的, ...
ffaaii 發表於 2010-7-28 23:41

我一直嘅夢想之一。其實我真正嘅夢想係要建立一個永遠和平嘅國度。實施一種新嘅制度,既唔係資本主義,亦唔係社會主義。
有人嘅地方就有恩怨,有恩怨就有江湖。
——徐克《笑傲江湖》

所以你講話建立一個永遠和平嘅國度,系永遠冇可能實現嘅。
「君不見多少人歧視乙肝病毒攜帶者,君不見日日講人撈,歧視外地人。喺噉嘅情況下,你要行民主嘅話,咪導致多數人嘅暴政。歧視大晒?!」

---你講嘅嘅係「多數決」,唔係現代民主價值觀,更非民主制度嘅體現。民主與自由密不可分,簡而言之,民主係作為保障個人自由嘅手段。個人自由先係最崇高嘅。當然,你可以從文化、宗教角度去非議民主制度。但如果你從政治角度去非議民主制度,真係好無謂,特別係向民主、自由價值稀缺嘅受眾「布道」你嘅反民主價值觀,更有「站著說話不腰痛」嘅味兒,你先投奔北韓生活幾年再返嚟講嘢,好唔好?
有人嘅地方就有恩怨,有恩怨就有江湖。
——徐克《笑傲江湖》

所以你講話建立一個永遠和平嘅國度,系永遠 ...
malauzai 發表於 2010-7-29 01:01

機會係極渺茫,早在我有爾個夢想時就已經諗到。所以我都曾經想過要放棄。但發覺並唔係完全冇可能,雖然基數仍然係好渺茫,但盡我努力嘗試。而且要達到爾個目標亦必定會有人因為狹隘的民族主義而阻擋,亦自然會有戰爭,必定會有傷亡與犧牲。爾啲都係我曾經思考過嘅問題,但係《司馬法》對我嘅啟悟就係有時為咗更多嘅人就即使犧牲一些人也是難免的。

徐克嘅爾部「笑傲」唔知係許冠傑定係李連傑嘅呢,我睇過嘅係許嘅版本,李嘅版本未睇過。不過爾句話好似「有人嘅地方就有戰爭」。
「君不見多少人歧視乙肝病毒攜帶者,君不見日日講人撈,歧視外地人。喺噉嘅情況下,你要行民主嘅話,咪導致 ...
Jake_ct 發表於 2010-7-29 01:20

我話明我唔係單單反民主,而係反社會。
樓上講起恩怨,令人諗起戰爭。更令我諗起《Avatar》爾套電影。有人曾經言明爾套係一套徹頭徹尾嘅反人類電影,但好多人可能未必有導演嗰種對現代文明嘅反思。但我估計電影導演同我都有此一問,我們憑什麼認定人類就是正義,現代文明就是正確的。當年有一部《Macross》亦係令人容易有類似嘅探討,就係正義係相對嘅。從大而言,因為我們是人類,所以我哋就認為反人類必定邪惡,但這個正義究竟是誰認定的,既然沒有絕對嘅正義,噉反人類亦都可以係正義嘅。
所以我唔單止係反民主,而且係反社會。雖然這只是我的其中一個人格。 ...
紫凤凰 發表於 2010-7-29 00:37

錯!事實證明,正正系先進嘅聞煮國家,至可以消除歧視,只系,消除歧視嘅程度各國有所不同,并且隨住社會文明嘅進化,歧視嘅程度也在慢慢縮減。

美國就系一個明顯實例:十九世紀,三K黨已經屬於非法組織,只能進行地下活動,到衣家,黑人奧巴馬當上總統,系社會逐步消除歧視嘅表現。
錯!事實證明,正正系先進嘅聞煮國家,至可以消除歧視.........到衣家,黑人奧巴馬當上總統,系社會逐步消除歧視嘅表現
柳寻风 發表於 2010-7-29 07:01

唔知點解奥巴馬當選之后,三藩市附近华人聚居嘅地方华人被黑人搶匪劫殺的案件不斷發生?

講到文煮呢味嘢,大部份人都贊多彈小,但最近网上流傳的兩件事就令我感到困惑不己,唔知同文煮扯唔扯得關係,一件發生得遠啲,話美國屋倫因經費決乏度至警力不足,有提議讓屋倫嘅小業主每年多負擔幾百元嘅經費,以讓屋倫市府可以繼續運作.....該提議當然引來小業主嘅反對啦,大家同樣享受市府服務,點解我要納多幾百蚊稅,你哋一個仙都唔使出?不過冇得傾,提案通過,即將投票表决。緊係通過啦,小數服从多數嘛!

第二件發生得近啲,就係你同我身邊,有人話廣卅用煲東瓜好還是用粵語好,應交比全國人民投票决定,弘揚一下文煮嘅精神咁話......如果係咁,結局可想而知啦。

冒味之處,請樓主見諒
唔知點解奥巴馬當選之后,三藩市附近华人聚居嘅地方华人被黑人搶匪劫殺的案件不斷發生?

講到文 ...
雨夜街燈 發表於 2010-7-29 08:27

多謝。其實日本以及西方亦都有人開始逐步反思現代文明,反思一種西方中心主義的事情。反思人類,反思科學。
多謝。其實日本以及西方亦都有人開始逐步反思現代文明,反思一種西方中心主義的事情。反思人類,反 ...
紫凤凰 發表於 2010-7-29 10:21

咦......多謝?多謝乜嘢啊?

咦......多謝?多謝乜嘢啊?
雨夜街燈 發表於 2010-7-29 10:37

都係一句。