QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: 粵嚟粵掂

[其它] 我哋大粵(CANTONIA)嘅旗幟同徽標!

一個國家淨系一個民族,佢地生活得好唔好,最緊要系有一個正確嘅信仰,如果無一個正確嘅信仰,任人點搞,都系一個貧富懸殊、互相鬥爭與充滿血淚嘅社會。我地可以從信耶穌嘅民主國家睇到,點解佢地嘅人民點解可以安居樂業?社會相對非信耶穌嘅國家公平?點解非信耶穌嘅民主國家領導人嘅廉政不如信耶穌嘅民主國家?所以,一個國家,一個民族其興衰唔系取決於佢地系米有技術,系米有生意頭腦。而系取決於人民有一個正確嘅人生觀。好似歐美同澳洲新西蘭等信耶穌嘅國家,我地都可以睇到其成功實際系邊度,取決於乜野。一個唔公平嘅社會必充滿流血。

又有新作

前 越南共和国 加埋 现 越南社会主义共和国 ,两支旗拼合。

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

咁樣又點

本帖子中包含更多資源

不而睇睇我嘅作品喇!

實物旗幟係一個陣營,一種理念嘅外在標識:就好似一見到綠臺灣白十字旗,就畀人知道係自由臺灣;一見到雪山撕紙棋,就畀人知道係自由圖博;所以,旗嘅圖樣,尤其係國旗嘅圖樣,係一定要早啲定明嘅。

其他嘅唔講字,現時喺大粵民國臨時政府網站LOGO上高青天白日徽標,好明顯有濃重嘅支那味道,必須剔除!青天白日係「前中華民國」嘅國徽,屬於典型嘅支那專用標誌,點可以安喺我大粵民國嘅國旗度?!我哋係要脫支獨立,凡係帶有明顯支那味道嘅嘢,都要毫不猶如噉剷除干淨!

我贊成上中下三色等分嘅國旗樣式。不過,現時大粵民國臨時政府網站LOGO上高支旗,最上高嘅黃色要飛咗佢,我哋並唔係咩「炎黃」,我哋係粵人,我大粵諸民族嘅直系先祖,係啡色膚色兼且帶有矮黑人種血統嘅古南越人,所以,應該用啡色替代最上高嘅黃色。上邊嘅啡色,代表我大粵諸民族嘅古南越源起。

現時LOGO支旗中間嘅藍色同下低嘅綠色,保留。中間嘅藍色,代表民主、海洋、睿智、永恆。粵內世居諸族嘅平等同民主,係我粵持久穩固嘅基石;我大粵族群同文明,有著顯明嘅海洋色調;我粵國民,理性而智慧;我粵國運,恆長而久遠。下低嘅綠色,代表自由、和平、生機。綠色,經已係自由嘅代表色,我粵覺醒,大粵獨立,係我大粵民國立國嘅核心理念;同睦鄰和平而有尊嚴噉共處,係我粵國民之所願;我粵地處東南亞北緣,北熱帶帶嚟嘅陽光同雨水,令我粵綠意泱然,生機勃發。

現時LOGO支旗中間嘅青天白日徽標,必須剷除!一定要換成我粵色彩濃重嘅標識!而我粵色彩濃重嘅標識,非木棉花莫屬!喺我大粵民國國旗嘅正中間,木棉花必須綻放!

大粵民國國旗,長寬比應該參照美英兩國國旗二比一嘅比例,同長寬比係三比二嘅比起身,會顯得更加飄揚更加壯觀。

本帖子中包含更多資源

本帖子中包含更多資源

睇睇
睇吓先。
penkyamp 發表於 2009-6-16 11:26

呢隻木棉花盾牌徽標好有意境,應該將佢加喺我哋粵國旗幟嘅正中央。
完全唔識設計,攞PS亂畫一通嘅後果。

顏色方面調咗D冇噉刺眼嘅藍同綠。

本帖子中包含更多資源

評分

查看全部評分

朵木棉畫得好唔錯!既係花又似隻鷹。

將佢放大啲,用矢量圖形格式,RAR壓縮打包上嚟(可以避免水印同像素折損),畀我做LOGO素材。

...
drdoom_2009 發表於 2010-3-12 14:34

美工方面唔係個個都似妳咁醒咖,我係見有幅畫裡頭朵木棉好靚,就截佢落嚟,順手PS落旗度,我都諗著遲啲執,點知妳手快兼耍家過我添。

不過,啡藍綠三色中間嘅藍色一定要保留,噉好重要!藍色嘅意涵唔係其他色可以代表到嘅,唔同意改黑色。

兼且支旗要鮮色啲,家下噉太過死氣沉沉喇。

超級大誤會啦!我係講我自己「完全唔識設計,攞PS亂畫一通嘅後果。」唔係講其他人。

仲有係大家可以隨便攞個標誌去玩。

本帖子中包含更多資源

这帖一定要頂

我哋大粵(CANTONIA)嘅旗幟同徽標!

對我哋大粵(CANTONIA)旗幟式樣嘅相關討論,以呢張帖嚟計,唔經唔覺間都有成年半時間。當時,為咗使呢個話題可以持久噉探討落去,避免「敏感」,所以初時係打著「廣東省旗」嘅名號嚟傾嘅。喺呢年半裡頭,接獲唔少熱血粵人嘅設計意念同提議,各位仁兄越講越放,好快就轉正係為大粵而唔係為支屬廣東而設計嘅正途。

今日,將發佈我嘅粵嚟粵掂方案,將包括國徽、橫掛國旗、豎掛國旗、陸軍旗、海軍旗、空軍旗、政府船旗、民船旗在內嘅一覽子方案。我嘅呢套方案,係對各位熱血粵人嘅設計意念同提議進行整理匯集之後,再融入我對大粵旗幟徽記嘅長期理解得出嚟嘅,應該係迄今為止最完備嘅方案。

啡、綠、藍,係我呢套方案嘅三基色,而木棉花同銅鼓,則係重要嘅象徵物。

啡色,代表我哋係粵人,我大粵諸民族嘅直系先祖,係啡色膚色兼且帶有矮黑人種血統嘅古南越人,啡色意涵喻示我大粵諸民族嘅古南越源起。

綠色,代表自由、和平、生機。綠色,經已係自由嘅代表色,我粵覺醒,大粵獨立,係我大粵民國立國嘅核心理念;同睦鄰和平而有尊嚴噉共處,係我粵國民之所願;我粵地處東南亞北緣,北熱帶帶嚟嘅陽光同雨水,令我粵綠意泱然,生機勃發。

藍色,代表民主、海洋、睿智、永恆。粵內世居諸族嘅平等同民主,係我粵持久穩固嘅基石;我大粵族群同文明,有著顯明嘅海洋色調;我粵國民,理性而智慧;我粵國運,恆長而久遠。

大粵國旗,將依循現時世界上高上中下三色等分嘅國旗式樣。啡色居中,代表我哋粵人將永遠世居喺我粵國土,綠色喺上邊,代表我哋粵人人人享有自由嘅空間,藍色喺下低,代表我粵將建基喺民主嘅基石之上,正中間綻放嘅深紅色木棉花,色彩濃重,係我粵人所認同嘅代表標誌。

大粵國徽,盾形,全稱「廿二光芒木棉銅鼓盾」,盾形國徽,寓意我粵堅固,作為我粵人所認同嘅代表標誌,深紅色嘅木棉花位居盾心,放射出廿二道光芒,分別代表我粵三市(廣州、南寧、深圳)十七省(粵海、肇羅、韶清、湛茂、海南、莞惠、潮汕、東梅、廉欽、梧賀、鬱江、左江、右江、都鳳、柳融、桂全、文廣)同兩個自由聯邦區域(香港、澳門,自由聯邦區域嘅提法類似於澳紐關係,澳洲憲法明文列明紐西蘭可以加入澳洲聯邦,不過紐西蘭實質獨立,加入港澳兩道光芒,更多嘅係彰顯港澳嘅粵文明本質,而唔係大粵對港澳嘅主權要求)。銅鼓,作為古南越人嘅兩支直系後裔:東粵俚人同西粵僚人嘅祭祀重器,係我粵遠古青銅文明嘅重要象徵。喺盾牌嘅藍色基底上高,有我粵嘅英文名稱:CANTONIA,下低係我粵嘅國家銘文:用拉丁粵文(採用penkyamp式標調)書寫嘅「Mùk min fäa höi gäai ngó Jyùt」,意譯就係:「木棉花開皆我粵」。成隻「廿二光芒木棉銅鼓盾」,可以噉樣理解:建基喺民主(藍色基底)上高嘅粵本土理念(啡色光芒)同自由精神(綠色光芒)將永照我粵。

大粵陸軍旗,中間隻「廿二光芒木棉銅鼓盾」,寓意我粵軍精誠堅固,八道光芒,則係威震八方噉解。海軍旗、空軍旗、政府船旗、民船旗,則係參照咗英國三船旗嘅樣式。

頭層有設計嘅原始高清析圖檔提供下載,係RAR壓縮包。

本帖子中包含更多資源

哇好靚啊!今日我好開心。
換橘色如何?
換橘色如何?
世界越族會 發表於 2010-3-29 14:14

唔改得!啡色對我粵意涵深遠!佢喻示著我粵嘅古南越源起!

橙色對我粵冇任何代表嘅意味。

...
drdoom_2009 發表於 2010-3-12 14:34

木棉花好鬼靚!!!

另外 一幅啲色 應該再諗諗
粵生概念唔錯 不過硬系覺得 啲色好似有啲瑕疵(粉色系好似多咗啲)

drdoom_2009 個木棉logo 配色相當唔錯 有現代感
粵生概念唔錯 不過硬系覺得 啲色好似有啲瑕疵(粉色系好似多咗啲)

drdoom_2009 個木棉logo 配色相當唔錯  ...
vincent10 發表於 2010-3-30 22:56

啡色對我粵意涵深遠!佢喻示著我粵嘅古南越源起,絕對要有!

其實最早提出呢個意涵嘅係大粵民國討論區嘅lilian1318,佢提出嘅國旗方案裡頭,第一條就係以啡喻粵。

下底係佢嘅其中一個粵國國旗方案,轉引自大粵民國臨時政府:

两边的棕色代表的是南越原住民的肤色,我们引以为荣的健康肤色,却被支那侵略者说成 「黑皮大眼仔」, 「南蛮」, 「东南亚蒙古种」, 我们的语言被讥讽为 「鸟语」,在南越大地,坚决不允许种族主义存在!

中间的白色代表纯洁,代表我们向中原礼教的虚伪说不。

两边的人代表我们南越各个部族团结在一起,建设自己的乌托邦。

田地和河流代表这里是鱼米之乡,珠江是我们的母亲河。

太阳代表公正,光明,照亮阴暗。

整体构图代表南越人民海纳百川的文化包容性,允许多民族平等并存。

本帖子中包含更多資源