QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 68023|回復: 135

[其它] 我哋大粵(CANTONIA)嘅旗幟同徽標!

我哋大粵(CANTONIA)嘅旗幟同徽標!

對我哋大粵(CANTONIA)旗幟式樣嘅相關討論,以呢張帖嚟計,唔經唔覺間都有成年半時間。當時,為咗使呢個話題可以持久噉探討落去,避免「敏感」,所以初時係打著「廣東省旗」嘅名號嚟傾嘅。喺呢年半裡頭,接獲唔少熱血粵人嘅設計意念同提議,各位仁兄越講越放,好快就轉正係為大粵而唔係為支屬廣東而設計嘅正途。

今日,將發佈我嘅粵嚟粵掂方案,將包括國徽、橫掛國旗、豎掛國旗、陸軍旗、海軍旗、空軍旗、政府船旗、民船旗在內嘅一覽子方案。我嘅呢套方案,係對各位熱血粵人嘅設計意念同提議進行整理匯集之後,再融入我對大粵旗幟徽記嘅長期理解得出嚟嘅,應該係迄今為止最完備嘅方案。

啡、綠、藍,係我呢套方案嘅三基色,而木棉花同銅鼓,則係重要嘅象徵物。

啡色,代表我哋係粵人,我大粵諸民族嘅直系先祖,係啡色膚色兼且帶有矮黑人種血統嘅古南越人,啡色意涵喻示我大粵諸民族嘅古南越源起。

綠色,代表自由、和平、生機。綠色,經已係自由嘅代表色,我粵覺醒,大粵獨立,係我大粵民國立國嘅核心理念;同睦鄰和平而有尊嚴噉共處,係我粵國民之所願;我粵地處東南亞北緣,北熱帶帶嚟嘅陽光同雨水,令我粵綠意泱然,生機勃發。

藍色,代表民主、海洋、睿智、永恆。粵內世居諸族嘅平等同民主,係我粵持久穩固嘅基石;我大粵族群同文明,有著顯明嘅海洋色調;我粵國民,理性而智慧;我粵國運,恆長而久遠。

大粵國旗,將依循現時世界上高上中下三色等分嘅國旗式樣。啡色居中,代表我哋粵人將永遠世居喺我粵國土,綠色喺上邊,代表我哋粵人人人享有自由嘅空間,藍色喺下低,代表我粵將建基喺民主嘅基石之上,正中間綻放嘅深紅色木棉花,色彩濃重,係我粵人所認同嘅代表標誌。

大粵國徽,盾形,全稱「廿二光芒木棉銅鼓盾」,盾形國徽,寓意我粵堅固,作為我粵人所認同嘅代表標誌,深紅色嘅木棉花位居盾心,放射出廿二道光芒,分別代表我粵三市(廣州、南寧、深圳)十七省(粵海、肇羅、韶清、湛茂、海南、莞惠、潮汕、東梅、廉欽、梧賀、鬱江、左江、右江、都鳳、柳融、桂全、文廣)同兩個自由聯邦區域(香港、澳門,自由聯邦區域嘅提法類似於澳紐關係,澳洲憲法明文列明紐西蘭可以加入澳洲聯邦,不過紐西蘭實質獨立,加入港澳兩道光芒,更多嘅係彰顯港澳嘅粵文明本質,而唔係大粵對港澳嘅主權要求)。銅鼓,作為古南越人嘅兩支直系後裔:東粵俚人同西粵僚人嘅祭祀重器,係我粵遠古青銅文明嘅重要象徵。喺盾牌嘅藍色基底上高,有我粵嘅英文名稱:CANTONIA,下低係我粵嘅國家銘文:用拉丁粵文(採用penkyamp式標調)書寫嘅「Mùk min fäa höi gäai ngó Jyùt」,意譯就係:「木棉花開皆我粵」。成隻「廿二光芒木棉銅鼓盾」,可以噉樣理解:建基喺民主(藍色基底)上高嘅粵本土理念(啡色光芒)同自由精神(綠色光芒)將永照我粵。

大粵陸軍旗,中間隻「廿二光芒木棉銅鼓盾」,寓意我粵軍精誠堅固,八道光芒,則係威震八方噉解。海軍旗、空軍旗、政府船旗、民船旗,則係參照咗英國三船旗嘅樣式。

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

對啲顔色 有小小保留

呢幅旗畀我嘅第一感覺,係好有雪山獅子旗嘅設計意念。

下邊係籃色嘅海,源自香港旅發局嘅木帆船圖案居中,足以體現我哋粵域粵語粵民族嘅海洋文化特性。

廣州乃至廣東象徵嘅木棉花高據帆面,中心放射嘅光芒,代表粵文化照耀四方。當然,仲可以有更深刻嘅含義,譬如:我哋粵民族國家聲威四振!之類。

好似花巧咗少少..顏色嘛嘛..

不過idea、意義等等方面簡直very gooooooooooood 喇

發嚟呢個版..咁醒目..

喺第二度怕且過唔到今晚

我以為南海一號添。。

原帖由 思覺失調 於 2008-9-9 20:44 發表 發嚟呢個版..咁醒目.. 喺第二度怕且過唔到今晚

超!呢幅嘢又唔係我搞出嚟嘅,係人哋penkyamp嘅LOGO,衹不過我覺得唔錯,拎出嚟畀大家探討下噉啫。

我梗唔會發去亞柳守門員當更嗰版啦,仲係亞tea姐嗰版夠寬容。

畫工執執佢咯 精緻啲傚果會好啲咯   顔色太搶拉 
系设计嗰个人啲电脑彩图设计工具简陋咗啲。唔系颜色唔会绀唔协调。

原先,底下海水必须系深蓝或海蓝,亦即系蓝黑色。

其次,帆船应该系更加美学化,比如讲颜色用米黄色就得喇,而且香港海中嘅中国帆船,鼓起帆时,形态系好好珶嘅。 帆船实在唔应该绀大,应该喺旗中间占而家三分之二位就够喇。

其实,简易方案,可以将船删除,将木棉花删除,将船改成一个细嘅半圆,表示海中出太阳。 太阳米黄色比较柔和。或纯白色。

最后,嗰个木棉花,造型显然比广东省以前公开官方嘅省徽木棉,同花园酒店嘅木棉设计要简陋,必须改改。 就系詌。

改好之后,应该好顺眼嘅。

有边个识得电脑 graphic 设计可以明我讲乜并制作一个出来悌悌?

最后,广东省省旗第二方案: 旗分上下两半。 上半全白,下半全红。  上半占旗五分之三,下半占旗五分之二。上半白部分内,左上角有一中小型木棉花图案。

就系绀简单。

有边个识得电脑 graphic 设计可以明我讲乜并制作一个出来悌悌?

其意境完全出自呢首「广东省歌,南海潮」

曲调 (缓板)

前奏(二胡)

3516,
南海
5,000 0000 0000 35121
潮 (呵... 呵... 呵...) 南海
6,000 0000 0000 3516,
5,000 0000 0000 03216,
潮 (呵... 呵... 呵...) 啊----

正文

5,5,12 3050 50321 2003
紅霞滿灑粵天東破 曉 啊
2021 6,010 6,005, 300216,
蒸蒸日上 序華 章, 啊...
5,5,12 3060 50321 2000
紅棉紫荊又添千百 朶 啊
2021 6,010 6,000 0012
欣欣萬世 象, 我見

305,0 35,32 1320 16,21
江潮 依然推起那舢板, 卻是穿過
6,010 6,5,3,0 3001 2012
玉宇 瓊樓 新氣 景, 我叫
305,0 35,32 1320 16,21
海潮 波淘不要這洶湧, 隔住一片
6,010 6,5,3,0 3000 00216,
萬裏 大洋, 歸... 心...
1000 0000 0000
切......

尾声 (二胡)

3516,
南海
5,000 0000 0000 35121
6,000 0000 0000 3516,
5,000 0000 0000 0000
潮 (... .... .... .... !)

Nam Hõi Ciu
Honkha mún sã Yeùd tïn dönk pôhiũ
Jënkjënkyàtseóng jòy wajeöng
Honkmin jĩgënk yàw tïm cïnbâg deõ
Yäntyänt mànsây jeòng
Ngó gîn göngciu yïyin töy hẽy ná sänbãn
Keôgsì ceün guô yôkyeúkenklaw sänt hêy gẽnk
Ngó gîu hõiciu bötow bätyîu jé hönkyõnk
Gâg jeù yät pîn mànléy dàiyeong guäy sämp cîd

南海潮
紅霞滿灑粵天東破曉
蒸蒸日上序華章
紅棉紫荊又添千百朶
欣欣萬世象
我見江潮依然推起那舢板
卻是穿過玉宇瓊樓新氣景
我叫海潮波淘不要這洶湧
隔住一片萬裏大洋歸心切

我之前見到有人話

有 廣州市市歌 架...不過後來禁咗

好似重有旗..

从简单嘅「禁旗」事件,就可见「推普」之心,不在团结,而在消灭文化认同。

旗帜系文化认同嘅象征。

我哋唔能够帮贩卖我哋母亲嘅人数钱。

原帖由 penkyamp 於 2008-9-9 23:53 發表 从简单嘅「禁旗」事件,就可见「推普」之心,不在团结,而在消灭文化认同。 旗帜系文化认同嘅象征。我哋唔能够帮贩卖我哋母亲嘅人数钱。

呢句啱聽!

原帖由 penkyamp 於 2008-9-9 23:06 發表 系设计嗰个人啲电脑彩图设计工具简陋咗啲。唔系颜色唔会绀唔协调。原先,底下海水必须系深蓝或海蓝,亦即系蓝黑色。其次,帆船应该系更加美学化,比如讲颜色用米黄色就得喇,而且香港海中嘅中国帆船,鼓起帆时,形态系好好珶嘅。 ...

唔使graphic咁專業掛,用PHOTOSHOP都可以搞掂佢喇。

過兩日我整幅出嚟,希望呢張帖可以長命啲。

肯定应该长命好多啦。

你觉得广东省旗第二式点呢? 系咪有啲简单?

原帖由 penkyamp 於 2008-9-10 09:36 發表 肯定应该长命好多啦。你觉得广东省旗第二式点呢? 系咪有啲简单?

講真,我其實對現時隸屬於中國嘅廣東省嘅「省旗」冇任何興趣。

真正令我興奮嘅係我哋粵民族未來必將光復嘅祖國—大粵民國嘅國旗!

討論「省旗」衹不過係借殼發揮啫。

就叫「地区旗」啦!  一个地区,如台湾地区,唔一定系个省来嘅。

世界上好多地方嘅旗,以前系国旗,而加系省旗。有啲则以前系省旗,而加系国旗。

一面完美嘅旗,系唔会表明呢个地区必然隶属于边个大国,隶属于边个政党,隶属于边个宗教嘅。 但系必须有族群特性!

我点解对木棉设计情有独钟? 因为我长大时,木棉一直系官方认可嘅广东省嘅象征。但系最近查过,呢个图案已经唔被采纳,而且有官方明文规定地方症苦系唔准有国旗国徽之外嘅官方符号嘅。

我觉得呢个系对我嘅族群地方认同权利嘅剥夺。

越南李朝嘅丞相曾经话,南方凡木棉开花处,皆是我大越人民神圣领土。 佢讲嘅其实唔系李朝嘅领土,而系大越民族祖先文化形成嘅所有地方。
粤粪误粤
我唔系乜野愤青。  我嘅地方主义系比较温和嘅。  我同北方人一起时一般会注意唔随便刺激人哋或者摆架子。 我亦好中意第啲地区嘅文化。 但呢个并唔代表我系一个悌低自己族群,悌低广东嘅反骨仔。

南粤民族第一盾

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊