QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: xiss

[正字本字] 「尋日」定「琴日」?

原帖由 芬1012 於 2008-6-26 01:32 發表 既然我哋好日都唔講個「尋」字嘅,點解又會講「尋日」嘅呢?

尋找,沉默,沉沒等等都有「尋」呢個音啦。廣州人裏面講尋日嘅的確大有人在,琴日亦都唔少。但係我唔知點解你一定要話「尋日」錯呢?

重有,我冇過話你錯,叫你冷靜係因爲你的確需要冷靜少少。其實本貼嘅討論已經結束,我個人傾向贊同「尋日」,你又何必咁執著呢? 

原帖由 xiss 於 2008-6-26 01:42 發表 尋找,沉默,沉沒等等都有「尋」呢個音啦。廣州人裏面講尋日嘅的確大有人在,琴日亦都唔少。但係我唔知點解你一定要話「尋日」錯呢?

重有,我冇過話你錯,叫你冷靜係因爲你的確需要冷靜少少。其實本貼嘅討論已經結束,我個人傾向贊同「尋日」,你又何必咁執著呢? 

你咪重执着?一味执住人教化学!

原帖由 外外星人 於 2008-6-26 01:46 發表   你咪重执着?一味执住人教化学!

頭先對前輩多多得罪,晚生多有失言。還望前輩你能海量汪涵,原諒晚生,晚生不勝感激!!

點解咁緊張呢樣嘢呢,事關今日改得「琴日」,聽日容乜易改埋其它嗰啲咖。

而家有好多音係用同音字、借字嚟表示嘅,噉係一種折衝嘅做法。

我嘅態度係:啲音緊要過啲字。

原帖由 芬1012 於 2008-6-26 02:08 發表 點解咁緊張呢樣嘢呢,事關今日改得「琴日」,聽日容乜易改埋其它嗰啲咖。   而家有好多音係用同音字、借字嚟表示嘅,噉係一種折衝嘅做法。   我嘅態度係:啲音緊要過啲字。 ...

我認爲字都好重要。更何況,尋日呢個音講嘅人亦都好多,既然佢意思亦都啱嘅,何解係要改成其他一尐人嘅讀音「琴日」呢?我個人覺得噉係將錯就錯。

和而不同,算啦!

我我個人比較認同「曾日」。
一味就斷估,亂Q咁嚟。

我知大家都識得幾個漢字嘅,我都識咖。

不過我就唔係好想攞自己啲嘢嚟教飛嘞,事關驚著一唔覺意整爛咗就整唔返。

都係攞人哋啲嘢嚟玩好啲。

相信大家都唔知點解講「昨日」「昨天」咖,個「昨」字都冇意思嘅(大家試諗吓,呢個字居然冇意思嗰喎,幾大鑊啊)。我都好好奇,不如大家一齊研究吓啦。

「昨」其實係「索」嘅變音,意思係搜索、追索個太陽或者個天噉解。

m...係嘞,冇錯嘞,肯定係噉樣。

所以佢哋以後都唔畀講「昨天」,要改口,講成「索天」。

原帖由 芬1012 於 2008-7-15 05:12 發表

我知大家都識得幾個漢字嘅,我都識咖。

不過我就唔係好想攞自己啲嘢嚟教飛嘞,事關驚著一唔覺意整爛咗就整唔返。

都係攞人哋啲嘢嚟玩好啲。

相信大家都唔知點解講「昨日」「昨天」咖,個「昨」字都冇意思嘅(大家試諗吓,呢個字居然冇意思嗰喎,幾大鑊啊)。我都好好奇,不如大家一齊研究吓啦。

「昨」其實係「索」嘅變音,意思係搜索、追索個太陽或者個天噉解。

m...係嘞,冇錯嘞,肯定係噉樣。

所以佢哋以後都唔畀講「昨天」,要改口,講成「索天」。

阿芬姐,我發覺你尐思想越嚟越有批判精神,接近批判一切嘅「無政府主義」者,不過,呢個帖係討論正字本字嘅,你唔想講正字本字你可以唔跟帖嘅。

如果你咁想講「索天」嘅,我好歡迎你嘗試,噉樣對於展示你嘅獨特個性,好有幫助。

芬姐似乎係串緊嗰啲解釋「尋日」為「追尋個太陽」嘅人
都啱,同义词。

我平時讀就讀「琴物」,寫就寫「尋日」,呵呵!聽大家咁講,都唔知道點先啱!

呢个问题我都好困惑,边个可以话我听正确答案?

原帖由 不关云和月 於 2008-7-19 22:31 發表 呢个问题我都好困惑,边个可以话我听正确答案?

好好学习,日日上堂。问题自然迎刃而解。

乜你负责查勤嘎?

原帖由 不关云和月 於 2008-7-19 22:55 發表 乜你负责查勤嘎?

系「

我讲寻日..

卅幾歲以上嘅啲人多數都講「琴日」,而且有一種回憶喺入便嘅。

而家確實有啲後生同埋香港啲電台電視台將「琴日」講成「沉日」,係心態嘅微妙轉變、同埋畀邪音所害造成嘅。

類似嘅經常講錯嘅字重有:

聽(ting)日,有人講成「天」日

喺,有人講成「響」

嚟,有人講成「離」(我哋唔會弱智到連「嚟」、「離」都分唔清嘅)

請大家唔好再揣測呢啲基本越字(音)嘅「來源」嘞,無謂搞到自己冇咗方向感啦。

确实,有音未必有字

↑

请厾入呢个网址查询!