QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: 我阿媽個女

[資料收集] 廣東話歇後語大派對~

原帖由 外外星人 於 2009-5-18 09:37 發表 幫你正下啲字先:東莞佬賣蓆-----------生(三)人瞓定死(四)人瞓純正牛奶---------人渣(揸) 光棍佬教仔------------------便宜莫貪剃頭老教仔--------------有得刮就刮太監洞房------------冇撚用棺材舖大減價--- ...

首先多謝閣下糾正別字/錯字,

另寡母婆是寡婦我也知,派利市當然單封,永冇雙封是形容啲乜傢伙呀?

法國大餐------------多舊(狗)魚;狗=男性生殖器

江青-----------毛狗吊;吊=動作

黃應求--------------切耳;3狼案被殺肉參,死後被割下雙耳,後來用於牌九術語

陳村總-----------又塵又冇水;水=錢

船頭尺--------------度水,

新澤西(美航母)--------------------食水深兼唔入得(港)口

忽必烈----------------吞金滅宋(餸)

彭丹(或任何大乳女星)跑步--------------一波未平一波又起

石堅-------------輸收尾

無綫女記者--------------林美香(臨尾)

白鱔上沙灘---------------唔死一身潺

日本郵船-----------遲早丸(完)

劉備借荊州------------一借冇回頭

原帖由 lawman 於 2009-5-20 23:24 發表 首先多謝閣下糾正別字/錯字, 另寡母婆是寡婦我也知,派利市當然單封,永冇雙封是形容啲乜傢伙呀?

永冇雙封,呢句聽得少,唔係咁識。估計係(嗱,話明估咋!)打單、或者係傷風嘅諧音。

原帖由 lawman 於 2009-5-21 00:22 發表

法國大餐------------多舊(狗)魚;狗=男性生殖器

江青-----------毛狗吊;吊=動作

黃應求--------------切耳;3狼案被殺肉參,死後被割下雙耳,後來用於牌九術語

陳村總-----------又塵又冇水;水=錢

船頭尺--------------度水,

新澤西(美航母)--------------------食水深兼唔入得(港)口

忽必烈----------------吞金滅宋(餸)

彭丹(或任何大乳女星)跑步--------------一波未平一波又起

石堅-------------輸收尾

無綫女記者--------------林美香(臨尾)

白鱔上沙灘---------------唔死一身潺

日本郵船-----------遲早丸(完)

劉備借荊州------------一借冇回頭

呢句肯定唔係粵語,事關丸、完唔同調。

老鼠尾生瘡——大曬有限

原帖由 tonybean 於 2008-6-20 14:42 發表 星星哥真系好有造詣喔~ 我對粗口比較有興趣

整多幾嘢你歎下:

老舉埋年/老舉乸過年——算鳩數 
摩羅叉屙尿——烏鳩SIR SIR
伯爺婆走佬——老閪都走
阿媽教女——西米露(閪咪露)
太監騎馬——冇撚得頂
馬騮玩陽具——玩完(猿)

細路仔乜學人咁粗口呀?

香港報紙——唔衰唔賣(香港嘅朋友咪見怪,我都系聽返嚟嘅咋)
日本時辰鐘——大聲夾冇準(時過境遷,而家日本嘅電子產品變身為高品質嘅象徵了)
女人褲袋——多事(有冇聽過?我細個咯陣都諗唔明點解)

原帖由 外外星人 於 2009-6-23 21:48 發表 整多幾嘢你歎下: 老舉埋年/老舉乸過年——算鳩數  摩羅叉屙尿——烏鳩SIR SIR 伯爺婆走佬——老閪都走 阿媽教女——西米露(閪咪露) 太監騎馬——冇撚得頂 馬騮玩陽具——玩完(猿)   ...
老舉乸讀落唔係幾順口
柴可夫——(斯基)司機。有齣laau戲唔識講,講晒成句出嚟。
禾堂放大杉——擺到明