QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: 我阿媽個女

[資料收集] 廣東話歇後語大派對~

学习了!我最中意果句盲婆死仔--无眼睇!
哈哈
豉油捞白饭——整色整水
有一句粗鄙啲嘅唔知讲唔讲得:胡须佬冇鸠毛——拉上补下。
唔知講過未--屎坑關刀      文武都唔得

原帖由 gzshuzha 於 2008-11-13 19:21 發表 有一句粗鄙啲嘅唔知讲唔讲得:胡须佬冇鸠毛——拉上补下。

讲得,我都整返句:

大姑娘行花街——顾得閪hai1唔顾得髻

我老竇啱啱又教咗我兩句:

摩羅叉屙尿——烏鳩噱噱

老「舉」盤點——算鳩數

咦,我阿媽個女返返嚟喎!OH YEAH!

我又諗到一句:

床板gip(夾?)「春」子——暗啞抵!

澳門朋友——麻鳩煩(Macao Friend)~~

係啊,我阿媽個女翻嚟啦~~!!歡迎嘛~~??

死喇,搞搞下,D歇後語越嚟越粗口咁嘅……?

歡都極! 直頭想仆倒噉攬實妳啦!

好耐冇見,咦,整多件噉喎!榮陞媽媽喇喂!

原帖由 外外星人 於 2009-5-13 23:36 發表 歡都極! 直頭想仆倒噉攬實妳啦!   好耐冇見,咦,整多件噉喎!榮陞媽媽喇喂!

係啊~~!最近閉關研究做人,而家複出啦嘛~~~!

原帖由 我阿媽個女 於 2009-5-13 23:38 發表 係啊~~!最近閉關研究做人,而家複出啦嘛~~~!

卒之搞出人命,恭喜!恭喜!

原帖由 外外星人 於 2009-5-13 23:36 發表 歡都極! 直頭想仆倒噉攬實妳啦!   好耐冇見,咦,整多件噉喎!榮陞媽媽喇喂!

我榮升「水母」啦~~!!!哇哈哈~~~!!!

原帖由 我阿媽個女 於 2009-5-14 00:07 發表 我榮升「水母」啦~~!!!哇哈哈~~~!!! 

都係后啫!我阿媽個女就係勁!

原帖由 外外星人 於 2009-5-14 00:09 發表 都係后啫!我阿媽個女就係勁!

一係就水母,一係就水后啦,水後母……唔好聽啊~~!!!

妳自己講咋! 我都唔敢講。
我係水母~~!!八乍~八乍~~~~!

我又噏幾句

東莞佬賣蓆-----------生(三)人訓定死(四)人訓

純正牛奶---------人渣(揸)

光棍佬教仔------------------便宜莫貪

剃頭老教仔--------------有得刮就刮

太監洞房------------冇能用

棺材舖大減價-------------抵死

神枱桔-----------------陰乾

貓哭老鼠---------------假慈悲

八仙過海-------------------各顯神通

紅番排隊去屎坑--------------語無(羽毛)論(輪)次(廁)

田雞過河--------------------咯有咯撐

仲有小時候聽過一句,寡母婆派利是-------------永冇雙封,呢句唔知點解?

請老師們指教!

原帖由 lawman 於 2009-5-15 22:16 發表    我又噏幾句

東莞佬賣蓆-----------生(三)人定死(四)人

太監洞房------------冇

紅番排隊去屎坑--------------語無(羽毛)(輪)次(廁)

田雞過河--------------------

有小時候聽過一句,寡母婆派利-------------永冇雙封,呢句唔知點解?

請老師們指教!

幫你正下啲字先:

東莞佬賣蓆-----------生(三)人定死(四)人

太監洞房------------冇

紅番排隊去屎坑--------------語無(羽毛)(輪)次(廁)

田雞過河--------------------

有小時候聽過一句,寡母婆派利-------------永冇雙封,呢句唔知點解?

(利市、利是、例是、例事都有人寫,本人傾向於利市。)

封利係有家室之人先做嘅,夫妻健在,封兩封(雙封);夫或妻亡故,單封。 

呢句经典:
阿婆赛跑--老閪都走
咁我都整翻句:阿婆出書——老作