QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: 粵嚟粵掂

[其它] 我哋大粵(CANTONIA)嘅旗幟同徽標!

朵木棉好掂,同使君子花一样又系五片花瓣。
不过我觉得无木棉花,我地支国旗简洁一啲仲好睇。因为我觉朵木棉花嘅花反好似垂左落黎,似只蜘蛛多啲。所以,我林一系重新设计一朵比较简单嘅木棉花,一系干脆唔要木棉花。
個首粵族歌點唱?

個D歌譜我睇吾明。。。

如果有人制作midi,我可以對著歌詞唱一下,發上來。
呃...D颜色好似5多解调咯~
顏色非常唔得
顏色非常唔得~!!~!~
國徽同銘言點解中文呢?
千祈唔好用拉丁字母啊
支持使用拉丁字母
坚决同北佬分道扬镳

sänkmènk jï law 生命之流

fänyèk jì: praan 翻译自:生命之流
jôgjẽ: Rabindranath Tagore (mànggäläi) 作者:拉边德拉纳·泰戈尔 (印度孟加拉邦)

tonkyätgô sänkmènk jï law , 
yàtyè ceünguô ngó gê heûdmàk . 
tonkyätgô sänkmènk jï law 
ceünguô sâygän,  
hãy jîdpâg jönk tîudònk .

同一个生命之流
日夜穿过我嘅血脉
同一个生命之流
穿过世间
在节拍中跳动

jênk hày nïgô tonkyätgô sänkmènk,  
hãy fünyeùd jönk,  
jôgway cïnmàn tiu cënkcõw gê  yâwnga , 
ceûncöt naytõw , 
yinhàw fâjôg bödònk gê jïyìb tonk fädõ .

正系呢个同一个生命
在欢悦中
作为千万条青草嘅幼芽
穿出泥土
然后化作波动嘅枝叶同花朵

jênkhày nïgô tonkyätgô sänkmènk , 
hãy hõiciu jeôngtôy gê yiulam jönk 
sänksëk , sẽymong .

正系呢个同一个生命
在海潮涨退嘅摇篮中
生息,死亡

ngó gãmpdôw ngó gê sêyjï 
way nïgô cönkmún sänkmènk gê sâygâi sõ 
jökmõ yi fäywong . 
ngó gê jìhow yàpbïn , yáwjeù 
cïngũ sänkmènk gê màkbôg, yïgä 
jênk hãy ngó gê heûdyèk jönk mówdònk .

我感到我嘅四肢
为呢个充满生命嘅世界所
触摸而辉煌
我嘅自豪入边,有住
千古生命嘅脉搏,而家

呢面旗睇落工整D,但顏色我唔系幾鍾意~

屌!!

一啲創意都冇,乜鬼文字都系用拉丁文化,你起碼同韓國咁創造一種有特色嘅文字,拉丁化系垃圾,你睇越南!我反對拉丁化

班友仔諗住搞「粵&獨」?我頂,一啲水平都冇,瞭解歷史再講!
回覆 133# 尼斯湖怪

不如請閣下做一種文字咧...好無???
講真, 而家有一種叫道字嘅字, 係專系用黎寫粵文~~
韩文是演化自八思巴文。

蒙古大汗请藏人八思巴做国师,八思巴借助藏文为蒙古语创制新的字法;蒙古在征服了高丽之后,将这种八思巴文一并传入了朝鲜半岛,于是有了韩文。

所以,韩文的最早根源还是印度。

越南不是因为拉丁化而落后,事实你必须承认韩国的经济起飞是发生在取缔华字之后。越南的悲剧是有一班以北京为榜样的蠢领导。
回覆 114# 粵嚟粵掂

盾徽上面嘅光芒靈感來自於雪山撕紙棋?