QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: 粵嚟粵掂

[其它] 我哋大粵(CANTONIA)嘅旗幟同徽標!

原帖由 粤国人 於 2009-6-11 20:56 發表 我就唔认同自己同汉人有乜关系,我系粤族,只不过支那强制要我地写自己系汉族。

同感!!

南粤民族第一盾

「广东省歌,南海潮」

曲调 (缓板)

前奏(二胡)

3516,
南海
5,000 0000 0000 35121
潮 (呵... 呵... 呵...) 南海
6,000 0000 0000 3516,
5,000 0000 0000 03216,
潮 (呵... 呵... 呵...) 啊----

正文

5,5,12 3050 50321 2003
紅霞滿灑粵天東破 曉 啊
2021 6,010 6,005, 300216,
蒸蒸日上 序華 章, 啊...
5,5,12 3060 50321 2000
紅棉紫荊又添千百 朶 啊
2021 6,010 6,000 0012
欣欣萬世 象, 我見

305,0 35,32 1320 16,21
江潮 依然推起那舢板, 卻是穿過
6,010 6,5,3,0 3001 2012
玉宇 瓊樓 新氣 景, 我叫
305,0 35,32 1320 16,21
海潮 波淘不要這洶湧, 隔住一片
6,010 6,5,3,0 3000 00216,
萬裏 大洋, 歸... 心...
1000 0000 0000
切......

尾声 (二胡)

3516,
南海
5,000 0000 0000 35121
6,000 0000 0000 3516,
5,000 0000 0000 0000
潮 (... .... .... .... !)

Nam Hõi Ciu
Honkha mún sã Yeùd tïn dönk pôhiũ
Jënkjënkyàtseóng jòy wajeöng
Honkmin jĩgënk yàw tïm cïnbâg deõ
Yäntyänt mànsây jeòng
Ngó gîn göngciu yïyin töy hẽy ná sänbãn
Keôgsì ceün guô yôkyeúkenklaw sänt hêy gẽnk
Ngó gîu hõiciu bötow bätyîu jé hönkyõnk
Gâg jeù yät pîn mànléy dàiyeong guäy sämp cîd

南海潮
紅霞滿灑粵天東破曉
蒸蒸日上序華章
紅棉紫荊又添千百朶
欣欣萬世象
我見江潮依然推起那舢板
卻是穿過玉宇瓊樓新氣景
我叫海潮波淘不要這洶湧
隔住一片萬裏大洋歸心切

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

改得真快。。。。

不過不喜歡這樣的拼法。。。

作成 刺绣 袖章,缝上军装,就好威水咖喇!

那當然,當時在借用別人的木棉時,老感覺這木棉畫得像三兄弟一起去打架一樣~

唔系去打交,而系 粤-客-潮 三兄弟 团结一气,握紧拳头,对准 「推普」。

妳真係要改個拼法,不如用「Canton」好喇,或者「Cantonia」都好啊~

CANTON更有廣泛性。~

Canton 系英文,唔系广州话。 我嘅乡土唔叫 「拣铛」

以普反普,绝对唔适合。

粤语: Guõngdönk
客家话: Kóng-tûng
潮州话: Kńg Tang

本帖子中包含更多資源

我地南粵既繁榮離唔開我地三兄弟既共同努力,我地南粵有今日既成就充份顯示出廣客潮三兄弟各自既特長,三兄弟互相合作先至有今日既南粵,三兄弟邊個都離唔開邊個。
青天白日滿地紅旗加上啱先個仁兄嘅「南粵第一盾」

本帖子中包含更多資源

原帖由 penkyamp 於 2009-6-16 11:26 發表

終於畀我見到南粵國三個字喇,睇嚟penkyamp生進步唔小。

好心唔好將紅+黃  溝埋一齊好冇  一見就諗起赤匪

日日見大標語 仲未夠 

原帖由 潮裔 於 2009-6-20 08:19 發表 我地南粵既繁榮離唔開我地三兄弟既共同努力,我地南粵有今日既成就充份顯示出廣客潮三兄弟各自既特長,三兄弟互相合作先至有今日既南粵,三兄弟邊個都離唔開邊個。 ...

閣下假如係潮族人,噉閣下嘅呢番言論真係唔話得,深明大義。

喺支那嘅統治之下,拒絕承認粵族潮族客族瓊族嘅事實存在,唔畀我哋傳承自己本民族嘅民族文化,褫奪我哋本嚟所應當享有嘅民族自決嘅權利。南粵嘅另外三大世居民族,壯族黎族同瑤族,雖然名義上畀支那認同係獨立民族,不過實質上啲支那漢人搞嘅係明惠實熔,最明顯嘅例子莫過於北壯嘅急速撈化。

單就呢一點,就足以令到我哋南粵七大族聯成一線,共同抗支。至於點樣協同七族,避免爭拗同支那嘅分化,正如使君子話齋,聯邦制係一個好好嘅解決方案。既然南粵七大族喺支那得唔到承認同尊重,既然支那啲漢人要一心維護佢哋所謂嘅「單一制」國家,拒絕聯邦政體,OK,噉我哋南粵七大族就另起爐灶,喺大粵民國嘅架構底下,七族聯邦,共享粵地共和,七族語言,同為大粵國語。

原帖由 penkyamp 於 2009-6-15 13:29 發表 作成 刺绣 袖章,缝上军装,就好威水咖喇!

咩軍服先?

原帖由 粵嚟粵掂 於 2009-10-24 09:59 發表   閣下假如係潮族人,噉閣下嘅呢番言論真係唔話得,深明大義。     喺支那嘅統治之下,拒絕承認粵族潮族客族瓊族嘅事實存在,唔畀我哋傳承自己本民族嘅民族文化,褫奪我哋本嚟所應當享有嘅民族自決嘅權利。南 ...

在下梗系百分百潮州人后代,因为我老窦老母都系潮州人,只不过五十年代,我地一家走难黎左呢度,就甘我就系呢度出世啰,所以,唔系好识讲潮州话。北支正想从幼儿教育开始灭绝广东文化,使我地嘅母语慢慢被佢地灭绝。最可怕嘅系,我地嘅后代以后只会识讲捞话,而唔识讲自己嘅母语,甘就惨嘞。

除左甘样,如果你去过北京,你就会感受到北捞系几甘歧视我地广东人。佢地仲要系殃视上嘅节目上唱衰我地。所以,独立系佢地逼我地嘅。

我地啲旗唔好用红色,红色使人林起以前个啲运动整到血流成河嘅惨景。睇见就反胃。建议用黄色绿色白色或蓝色。

原帖由 vincent10 於 2009-10-23 22:39 發表 好心唔好將紅+黃  溝埋一齊好冇  一見就諗起赤匪       日日見大標語 仲未夠 

同感。

原帖由 潮裔 於 2009-11-3 16:45 發表 在下梗系百分百潮州人后代,因为我老窦老母都系潮州人,只不过五十年代,我地一家走难黎左呢度,就甘我就系呢度出世啰,所以,唔系好识讲潮州话。北支正想从幼儿教育开始灭绝广东文化,使我地嘅母语慢慢被佢地灭绝。最可怕嘅系,我 ...

而家汕头好多人都讲捞话。

原帖由 潮裔 於 2009-11-3 16:45 發表 除左甘样,如果你去过北京,你就会感受到北捞系几甘歧视我地广东人。佢地仲要系殃视上嘅节目上唱衰我地。所以,独立系佢地逼我地嘅。

我哋在百度唔難搵到有關粵國的貼,嗰d支撈講:
发梦! 这30年靠改革开放发了一点小财,就不知道天高地厚了。就这些广东人的智商,肯定要被江浙人甩在身后,没有科学技术也学不会,就搞些低附加值的粗糙东西,迟早要再次落后。现在苗头已经出来了,还要独立,SB!

根本支撈的文化智商,係唔理解咩叫做民族國家。 好似歐洲咁樣,建立民族國家唔一定下下都要經濟發達、下下都乜撚嘢飛機火箭。 挪威有火箭大炮咩?挪威人做生意好叻咩?

一個國家可以包括好多軟實力;喺其他國家係搵唔到的,好似越南寮國咁無發達,畀支撈睇死恥笑,又如何? 人哋知足就得啦。。。當年搞出個越南難民都係因為支撈在北越打內戰,搞到人哋個民族五朥七傷。

思想狹隘噶支撈族,佢地噶民族dna係永世都唔明呢個道理。