QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: 余OK

[百家爭鳴] 有感而發:再論「廣東話」Vs「廣州話」

原帖由 路總 於 2008-9-13 19:36 發表 香山未來好大 應該改叫香山話 包括埋廣州 推廣香山話 實現國際化

哈?香山,畀到佢盡咪就係一個小縣城。喺廣州深圳香港三大城市面前,豈有起做大嘅權利。
我 可以願諒你地廣州人冇文化 無知 無能 但出來獻醜就嘸啱喇   香山係縣城??你有冇腦??香山係一個地區 包括中山 珠海同澳門 舊底縣城叫石岐 香山同廣州係同級嘅 但係香山無論歷史底縕 人文質素 文化嘅深厚 人均經濟實力 都在於廣州之上 唯一不及廣州 就係laau / lou頭數量同你地冇得揮 同埋廣州有中山人做你地市長 中山就冇廣州人來做我地市長囉 家陣中山三百萬人口 兩百幾萬係本地人 民營多過外資 重未計埋澳門添 澳門有四分三係中山籍 同中山比 你廣州人長期與laau / lou為伍 晨早鄉下曬喇 我地舊底係縣仔一個 冇咩巴閉 不過係全國模範縣 會直轄南京 被廣州人妒忌死 先要破壞中山港建設啫 況且考慮到珠三角家陣得返中山係本地人坐大 你地就好快滅亡 遲早係香山一統粵語天下喇 趁早改叫香山話 係高瞻遠矚 而嘸似盧總為代表嘅廣州廢人咁 意淫舊底 廣州話 指廣州laau / lou話算罷喇

原帖由 xiss 於 2008-9-14 11:57 發表 哈?香山,畀到佢盡咪就係一個小縣城。喺廣州深圳香港三大城市面前,豈有起做大嘅權利。

我中山人叫官方語音做廣東話係畀面全省廣東人  包括香港澳門人 而嘸係因為你地廣州人有咩本事 嘸該你搞清楚 嘸該你地廣州人學識做返個人先出來吠!

香山粪青大战省城粪青

认第一心理作怪

原帖由 朱利安 於 2008-9-14 12:28 發表 香山粪青大战省城粪青   认第一心理作怪
冇人認第一 我係廣東至上 我先係堂堂正正廣東人 然後先係香山人 但係我就係要出來串爆啲廣州仔 我串爆佢地 至多係得罪幾百萬人 嘸插佢地 要令七千萬同胞受委屈

原帖由 路總 於 2008-9-14 12:32 發表 冇人認第一 我係廣東至上 我先係堂堂正正廣東人 然後先係香山人 但係我就係要出來串爆啲廣州仔 我串爆佢地 至多係得罪幾百萬人 嘸插佢地 要令七千萬同胞受委屈 ...

唔忿省城广州一哥地位,其实质就系不甘做细既,想做大既,甘咪就系认第一心理作怪啰

原帖由 路總 於 2008-9-14 12:20 發表 我 可以願諒你地廣州人冇文化 無知 無能 但出來獻醜就嘸啱喇   香山係縣城??你有冇腦??香山係一個地區 包括中山 珠海同澳門 舊底縣城叫石岐 香山同廣州係同級嘅 但係香山無論歷史底縕 人文質素 文化嘅深厚 人 ...

你讲咁多废话又有合用呢?
事实最紧要
历史上,你哋香山又几时做过省会?夠胆同我哋廣東省会廣州斗?你痴线都搵第二道痴啦
近代嘞,香港都发咗围嘞?你哋香山又点啊?咪又一样只系一个穷乡僻壤?居然夠胆同大城市廣州斗,你真系唔知个「死」字点样写咯。
好嘞,到现代嘞,宜家你哋香山又点样啊?咪又系继续穷!!论政治,唔夠廣州嚟,论经济,又唔夠廣州嚟,你哋唔系无能就系白痴啦,香山佬!!
系啊,我哋廣州系大过你,吹啊?唔服啊?有种就上书中央要求撤销廣州省会地位改由香山做省会吖?我谂中央唔单止唔会撤廣州重第一时间撤咗你香山添啊。
论政治资本,廣東人喺正字局里面嘅势力代表就系廣州扶上去嘅,廣東入面就更加唔使讲嘞,廣州深圳独霸一方,就连汪都要畀面我哋。你哋香山?只不過系一个唔小心都会踩上一脚嘅小石仔咋。算罢啦香山佬,有廣州深圳香港三大城市喺道,你哋注定一世捱穷咖喇。
孙中山?哦,噉样又点啊,孙中山发迹都系靠我哋省城廣州嘅思想风气以及当时全国其它各种势力嘅共同推动咋,你睇下孙中山发迹之后又有边件事同你哋香山有关咖?
我心谂,如果孙中山唔系生于香山,而系生于廣州或者中国其它大城市,满清早死好几年添嘞。

為避免矛盾激發,此帖鎖。