QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: samkong

《2007許冠傑大球場Live》及《香港粵語流行曲展覽》盛況報道

原帖由 samkong 於 2007-12-23 01:41 AM 發表 多謝CC姐姐對「歌潮.汐韻 - 香港粵語流行曲的發展」嘅詳細介紹!呢個展覽,期限一直至到2008年8月4日,至今仍未如願前往參觀嘅粵語流行曲愛好者,仲有大把機會可以去一睹盛況。 ...
Sam狂你都唔细咖啦,重叫人「姐姐」,知唔知女士最忌咩啊?

我出年年中都可能要落香港走一转,有时间都想去睇下呢啲展览。

你最好就讲清楚个展览嘅地点,以惠及大众!

盧總:只要閱覽晒成張帖嘅話,噉就時間、地點都會好清晰嘎喇。

展覽名稱:歌潮.汐韻--香港粵語流行曲的發展

展覽日期:2007年11月11日 ─ 2008年8月4日
地點:位於香港沙田火車站附近嘅香港文化博物館

沙田火车站 …… 要揾定多啲水脚先得嘞!

原帖由 卢总 於 2007-12-23 15:49 發表 Sam狂你都唔细咖啦,重叫人「姐姐」,知唔知女士最忌咩啊? 我出年年中都可能要落香港走一转,有时间都想去睇下呢啲展览。你最好就讲清楚个展览嘅地点,以惠及大众! ...

哈哈,我沒所謂架,係老就要認,心境年青就得啦!

多謝你盧總

好多照片!

阿SAM依家给人的感觉,真系越来越青春、越来越有活力,劲啊!

samkong兄:你好!真的要多謝玉琳瑯才能在今次阿sam「2007許冠傑香港大球場Live」演唱會有緣結識maiqin歌神粉絲highyun同samkong兄一班知音人,你們對阿sam那種認知情道真的令小弟萬分敬佩,對粵語流行曲那種推動真的無人能比,那種熱愛熱心真的無話可說。我幾次去看阿sam演唱會也是一個人去,看得十分開心,但可惜的是看完了,沒有人能和我分享心中那份喜悅,但今次就有點不同了,有你們一班知音人去看演唱會一同去唱K分享大家那份喜悅,真的是人生一大快事,令我永世難忘,真的希望能再和你們一起去唱K,分享阿SAM的每首經典金曲,真是人生一樂也。samkong兄:你報導今次阿SAM「2007許冠傑香港大球場Live」真的是長盡細緻,比起香港每份報紙同周刊更專業更精彩萬分,samkong兄真有你的。samkong兄不知你有沒有想過組織一個張中國每一個真的喜歡阿SAM的歌迷團結來組織一個SAM HUI社群,香?有SAM HUI國際歌迷會,點解中國沒有一個有組織的SAM HUI社群呢!等我們的偶像阿sam來大陸開演唱會時知到中國也有一班喜歡他的而又有組織的SAM HUI社群歌迷,不會比香?的國際歌迷會失惜,希望samkong兄考慮。現祝一?SAM HUI迷聖誕快樂。
歡迎Samsing兄大駕!
正如回復本帖嘅其中一位老友所言,「人生快樂莫過於此」--與一眾同好、同道之人,一齊去分享盛事。
能夠通過參與呢啲活動,結識一班志同道合嘅朋友,不亦樂乎!

原帖由 卢总 於 2007-12-23 22:01 發表 沙田火车站 …… 要揾定多啲水脚先得嘞!

睇0咁精彩既展覽,花多D水腳都值得.

原帖由 江善恕 於 2007-12-20 01:10 發表 图片好正!唔知阿SAM HUI近期重会唔会在中国大陆开演唱会

呢个机会唔大,反而已有消息证实今年2月、3月SAM要在东南亚开演唱会。

嗯,图片很好,不是抄袭和剽窃别人的,是原创的照片,要支持!

睇到好熟悉嘅圖喎!!

呢本小冊子同羅文嘅咭我都有呀~~~重攞咗好多添~因為嗰陣好鍾意羅文D~~~ 記得當天好幹時間,去嘅時候已經黃昏,但係諗住睇羅記個展覽,再夜都要去啦~~

到個文化中心時買飛處個小姐重同我講時間唔多架啦,我係唔係一定要今日~因為嗰次番去係參加畢業典禮,每一日都有好多活動,無計啦~就算係得半個鐘都要入去啦~~~~  

睇過羅記,有位小姐同我講,除左閂咗門嘅幾間入唔得,其他都可以入去。。。。我就搵到我至鍾意嘅粵語曲啦~~~~   。。。《歌潮.汐韻--香港粵語流行曲的發展》展覽~~~正!

就喺個堂裡面,我第一次聽到SAM嘅《半斤八兩》,幾好聽!返黎就即刻DL~~~~  跟住呢~就中咗SAM毒啦~~~~  一發不可收拾!

記得出嚟時我諗到可以幫D朋友攞D羅記嘅咭,所以問番個小姐啦。。。佢好熱心喎~~一攞就幫我攞咗5張添!!  真係多謝佢。。。。記得我重喺嗰展覽出口度留抵個簽名。。。。簡體繁體~~~中文英文。。。。應有盡有~~~~ 。。。。。。。。。。因為落手太快。。。。

重讀此帖,發覺上次大球場演唱會個位置同澳門呢次比,真係超正,好懷念。

確實,相比於澳門演唱會,上次大球場SHOW,無論座位嘅觀賞位置、角度,抑或同阿Sam親密接觸嘅機會,演出時間嘅長短,票價嘅平貴等各方面衡量,都明顯超值得多。唔知道日後阿Sam開SHOW時,我哋仲能否有大球場嗰次咁好運,有噉嘅超級靚位坐?

好懷念2007大球場演唱會報道呢個舊帖,感慨良多,難以一一道盡~~好自然呢,又會諗番起阿Sam近年嘅演唱會都有唱到嘅《每當變幻時》中嘅歌詞「韶華去 四季暗中追隨」、「夢如人生 試問誰能料 石頭他朝成翡翠」、「常見紅日照東方 每當見夕陽 便知時光去」~~