QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: samkong

《2007許冠傑大球場Live》及《香港粵語流行曲展覽》盛況報道

2007年12月才出版嘅《此時此處--許冠傑》呢本書,成300頁咁多,詳細介紹阿Sam音樂歷程及其成長經歷,圖文并茂,當中大部份圖片都從未公開發布過,彌足珍貴,係Sam迷甚至係粵語流行曲愛好者嘅必藏之選!共分為限量精裝版同埋普通版兩種,小弟乃收藏愛好者,唔使問阿貴,當然係兩款通殺啦,不過早就已經以優惠價格攞咗貨嘞,唔需要等到開SHOW之日才出手,哈哈。
下圖中,大嗰一款為限量精裝版,細嗰一款為普通版。

入場之後,小弟有幸搵到咗《此時此處--許冠傑》嘅編撰者及資料圖片提供者之一、許冠傑國際歌迷會嘅元老歌迷Kitty姐幫手喺本書嘅空白頁上簽名,意外驚喜啊! 2007samlive19.jpg

意外驚喜仲陸續有來添,哈哈,呢張《人生多麼好1CD+1DVD專輯》,通過香港歌迷嘅幫手,終於得到阿Sam喺封面上嘅親筆簽名!

言歸正轉嘞,我哋入場時,離正式開SHOW時間大約仲有半粒鐘,就見到呢個能夠容納三萬多觀眾、依山而建嘅香港大球場已經有唔少Fans坐定定嘞,個舞臺好靚,凈係Band隊及和唱席就要搭兩層咁震撼!舞臺正中間係一把大型結他及英文字母「SAM」字樣,并於其上裝備有燦爛嘅彩燈,預咗呢場SHOW要從天光持續到天黑。

2 2007samlive21.jpg
下午三點十五分,場SHOW喺眾Fans嘅歡叫聲中,終於開始嘞!

阿Sam嘅演出獲3萬多人捧場,入座率達9成。佢一出場,就快步走上舞臺第二層親自擊鼓,首先唱出旋律輕快帶ROCK風格嘅《最緊要好玩》作為揭幕歌曲!

Fans就不停噉歡呼尖叫,大嗌「阿Sam!」而Sam除安排兩位乖仔許懷欣和許懷谷、兄長許冠英表演外,更邀請了庾澄慶、Soler、葉世榮和黃貫中全男班表演取代過往的全女班Sam's Angels。該音樂會以「人生多麼好」為主題,分為八個環節,包括開心大派對、集體回憶、貓王歌曲、勵志歌曲等......

今次演唱會以Rock為主題,故快歌就特別多,而英文金曲都唔少,有Interlude、time of season、Just a little、 live for today、street of London、blue balloon、 hotel carlifornia 及Vincent etc等等..乃歷來演唱會最多英文歌.最能照顧跟隋多年的樂迷口味(小弟尤其喜愛Sam嘅英文歌曲,正合胃口,哈哈),當然新歌亦唔少,計下應該有4首,包括人生多麼好,藍天消失了,鐘聲響起和好鬼冧你.最意外是阿sam 竟然唱咗一首別人的歌---每當變幻時「,配合畫面道出香港數十年來的轉變,集體回憶倍感唏噓.」(引用香港知音網一位網友嘅話)。

Sam亦一如既往,先親自指揮歌迷玩人浪,繼而向歌迷大送頸巾同埋握手,遍吻男女Fans,錫到「啜啜聲」,就連庾澄慶也獲吻面。期間阿Sam再額外附送眼鏡同剛吹過嘅口琴拋落觀眾席作贈品,繼續令歌迷歡喜若狂,氣氛相當之好。我哋坐埋一排嘅幾位Fans,幾乎每個人都同Sam握過至少兩次手,期間我哋都能夠順利將預先準備好嘅禮物送到Sam手中,而Highyun壇主更手快攞到Sam拋向觀眾席嘅回贈禮物---係一個趣致嘅公仔匙扣!

整場SHOW,阿Sam唱足四粒鐘,從下午3:15一直唱到7:15,用佢自己嘅話來講,係「由天光唱到天黑」,中途幾乎冇休息過,其狀態顯然相當FIT!

最後,Sam以一曲<浪子心聲>結束整場SHOW,與歌迷依依惜別......

暫時寫住咁多先,各位(尤其係當日去咗睇SHOW嘅歌迷)請幫手補充一下~~

當日表演曲目:
1. 最緊要好玩(Sam親自打鼓)
2. 跟佢做個Friend
3. Beautiful Sunday
4. 人生多麼好
5. 共妳常為伴
6. 最喜歡你
---集體回憶(穿曾灶財塗鴉的衣服)---
7. 搵嘢做
8. 先敬羅衣後敬人
9. 天才白癡錢、錢、錢
10. 鬼馬雙星
11. 傀儡
---英文文歌系列---
12. Street Of London
13. Just A Little
14. Theme From Jeremy
15. Interlude
16. Let’s Live For Today
17. Pround To Be Chinese (Scott Hui)
---Part of Elvis---
18. G.. I . Blues
19. Pocketful Of Rainbow
20. Medley: 咪當我老襯/ Baby I Don’t Care (With Justin)
21. I Need Your Love Tonight (With Justin)
22. The Young One (Ricky Hui)
23. Jailhouse Rock (With Harlem Yu)
24. Medley: 佛跳牆/ Don’t Be Cruel (With Harlem Yu)
25. 天才與白癡(With Harlem Yu)
26. 讓我一次愛個夠(國語) (Harlem Yu)
27. 藍天消失了
28. 應該要自愛
29. 學生哥
30. 鐘聲響起 (With Ryan & Scott)
31. 快樂
32. 齊齊唱首歌
33. 滄海一聲笑
---Hui’s Family + Solar Rocking Time---
34. 加價熱潮 (With Ryan & Scott + Solar)
35. Time Of The Season (With Ryan & Scott + Solar)
36. Hotel California (With Ryan & Scott + Solar)
37. 風中趕路人 (With Ryan)
38. 交織千個心(With 世榮@ Beyond)
39. 賣身契 (With 世榮@ Beyond + Ryan)
40. 阿郎戀曲
41. 雙星情歌
42. 麻雀耍樂
43. 打雀英雄傳
44. 半斤八兩(With Paul@ Beyond)
45. California Dreaming (With Paul@ Beyond)
46. 星夜
47. Vincent (With Ryan 結他彈奏)
48. 鐵塔凌雲
49. 天才白癡夢
50. 珍惜
---Encore加料時間---
51. 印象(Sam彈鋼琴)
52. 好鬼冧你(With VEGA)
53. 梨渦淺笑
54. Medley: 瑪莉!我好鍾意您!/追求三步曲 /Pretty Woman
55. 難忘您
56. 每當變幻時
57. 浪子心聲

下面先貼啲演唱會期間所拍嘅照片畀各位睇睇先~~

01 2007samlive001.jpg
02 2007samlive002.jpg
03 2007samlive003.jpg
04 2007samlive004.jpg
05 2007samlive005.jpg
06 2007samlive006.jpg
07 2007samlive007.jpg
08 2007samlive008.jpg