QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: samkong

《2007許冠傑大球場Live》及《香港粵語流行曲展覽》盛況報道

我唔制!

Sam狂事先冇话到有几多嘢发,跟住删咗我几张回帖,又唔通知声!

吖,我咁捧你场,你居然噉对我,你争我一个人情!以后要对我好啲!

原帖由 卢总 於 2007-12-19 13:38 發表 我唔制!  Sam狂事先冇话到有几多嘢发,跟住删咗我几张回帖,又唔通知声!吖,我咁捧你场,你居然噉对我,你争我一个人情!以后要对我好啲! ...

盧總:冤枉啊,自今年以來,我就從未刪除過任何人發嘅任何一張帖,可能係其他管理員刪咖,唔關我事啊,多謝你長期支持、長期捧場啊,哈哈

原帖由 albert007 於 2007-12-19 10:26 發表  多谢SAMKONG兄 分享!好精彩啊!好多纪念品啊!!           不过 舞台、灯光等  好象没红馆 甘好对吧?      请问音响效果怎样 ...

對於露天嘅大球場嚟講,其實總體效果有噉樣都算OK啦,但如果要同紅館嘅音響及燈光效果相比,當然仲差咗一截啦。

原帖由 歌神粉丝 於 2007-12-19 11:23 發表 Samkong兄通宵上网,推出最详尽的报道。辛苦晒!今次唱K发现Samkong的英文歌唱水准一流!

通過呢次一齊往香港睇SHOW,好高興結識咗歌神粉絲兄,發覺原來粉絲兄雖然年紀輕輕,但對粵語流行曲嘅認識與見解卻有一定心得,對阿Sam嘅研究亦頗有深度,好嘢!

原帖由 samkong 於 2007-12-19 02:29 PM 發表 盧總:冤枉啊,自今年以來,我就從未刪除過任何人發嘅任何一張帖,可能係其他管理員刪咖,唔關我事啊,多謝你長期支持、長期捧場啊,哈哈

噉你保持埋呢十几日,出年先至好开杀戒啊!

冤枉你又好,误会你又好,总之以后你要对我好啲!

但凡我啲好嘢,你唔置顶都要加精!哈哈哈!

原帖由 samkong 於 2007-12-19 05:35 發表 614895Sam以一曲<浪子心声>结束整场SHOW,与歌迷依依惜别......

好多謝Samkong既報導同靚相.

每次演唱會都好唔想阿Sam唱浪子心聲,因為一唱就表示係最後一首歌.......

又唔知要等到幾時先可以再睇到佢既演唱會啦~~

評分

查看全部評分

好有心機啊!

多謝 samkong 圖片分享!

你們這兩天一定過得很愉快的!

十分感謝SAMKONG哥

感謝SAMKONG的詳盡報道!!真係正!

SAMKONG大哥花了大精力整理這些資料!!!實在係我們之福!感謝SAMKONG的通宵達旦工作!!!實在令人敬佩

今次有機會能同各位FANS一齊嚟到香港大球場睇SHOW,係我一生人最幸運的事!

永遠記住呢一日:「2007年12月16日」!!

以阿sam噉嘅年紀重有噉嘅體力去開show,認真唔話得,唔知eason乜時候又開鑊唱通宵呢!?
無愧為歌神!支持許冠杰!
真系好羡慕你啊,人生快乐莫过于此
图片好正!唔知阿SAM HUI近期重会唔会在中国大陆开演唱会

喺QQ一见samkong兄发送嘅网址,我就知係佢发布当日睇演唱会嘅内容。

于是乎马上狂奔粤协论坛,哇!果然图文并茂,好详细。

可惜自己临近年尾冇时间同佢哋一齐去睇。

最后向我哋论坛辛勤嘅园丁samkong老师致敬!

感谢佢同大家嘅分享。

D相好多應該係近距離拍,好清.果日睇四百既飛,有一段時間聽同埋睇都 0吾係幾清.

虽然没能去看,但仍然可以从照片里感受到演唱会的震撼!
太好啦,可以看到这么多有价值的历史展品,有机会我都想去看看.
果个「香港粤语流行曲展览」持续到边一日先结束?

專題展覽館(六)

「歌潮?汐韻 - 香港粵語流行曲的發展」

二次大戰以後,粵語流行曲不斷發展,漸漸成為香港流行音樂的主流。粵語流行曲不僅是香港普及文化的一部分,1980年代以後更廣為國內及海外華人所接受,影響至今。

2006年本館承蒙譚文玉女士和譚明玉女士慷慨捐贈羅文的遺物,促成本館構思舉辦有關香港粵語流行曲展覽。是次展覽由康樂及文化事務署主辦,香港文化博物館與香港中文大學新聞及傳播學院共同籌劃和香港電台協辦。展品包括歌星的舞台服飾、音樂人的創作手稿和獎項。部分展品由本館藏品中挑選,部分由各公私營機構及熱心人士借予展出。透過展出文物、照片和視聽節目,展覽闡述香港粵語流行曲的發展,以及與社會轉變、傳媒推動和音樂工業發展等的互動關係。

歡迎大家來參觀「歌潮?汐韻 - 香港粵語流行曲的發展」展覽,細味屬於我們的普及文化。

展覽日期 2007年11月11日 ─ 2008年8月4日

展品精選

唱片:許冠傑「半斤八兩」
鳴謝環球唱片有限公司

唱片:譚詠麟「第一滴淚」
鳴謝環球唱片有限公司

唱片:梅艷芳「妖女」
鳴謝華星唱片出版有限公司

唱片:張國榮「迷惑我」
鳴謝華星唱片出版有限公司

顧嘉煇和黃霑在「真友情演唱會」中的演出
羅文歌演藝藏品

2008年將是十大中文金曲頒獎禮音樂會三十周年
鳴謝香港電台

1970年代初的溫拿樂隊
鳴謝鄭寶鴻先生

鄧麗君赤柱故居
1990年代
鳴謝香港鄧麗君歌迷會

多謝CC姐對「歌潮.汐韻 - 香港粵語流行曲的發展」嘅詳細介紹!
呢個展覽,期限一直至到2008年8月4日,至今仍未如願前往參觀嘅粵語流行曲愛好者,仲有大把機會可以去一睹盛況。 [ 本帖最後由 samkong 於 2007-12-23 19:48 編輯 ]
看来呢个展览真系有好多野睇!元旦新年打算去睇下......