QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: 芬1012

[語音研習] 「芬」「婚」嘅聲調符號點解係相同嘅

不過話時話,喺純正廣州話口音裡頭,「芬」同「婚」;「巾」同「斤」嘅區別真係細到好細,唯一嘅區別在於,後者比前者音尾稍為重一啲,兼且長的咁多。喺講得快嘅時候,兩者就幾乎冇乜區別。

原帖由 粵嚟粵掂III 於 2007-12-14 23:29 發表 不過話時話,喺純正廣州話口音裡頭,「芬」同「婚」;「巾」同「斤」嘅區別真係細到好細,唯一嘅區別在於,後者比前者音尾稍為重一啲,兼且長的咁多。喺講得快嘅時候,兩者就幾乎冇乜區別。 ...

唔係啊嘛,區別好細?稍為重一啲?

假如真係設 7 個聲調嘅話,「斤」字肯定係最重嘅,「巾」字肯定係最輕嘅,唔理講得幾快都好,呢兩個音都肯定唔會混淆嘅。

「今日買菜 咗五分錢」,試下將個「慳」字講成第 1 聲,睇下有冇唔同?

如果都分唔清嘅話,再簡單啲,大家連續講呢四個字:

芬   粉   墳   婚

可能有人會問:點解「結婚」「婚紗」,呢兩個「婚」字嘅聲調會唔同嘅呢?

(以下假設有第 7 聲,即係最重聲)

呢個事例好明顯,「婚」字本嚟係第 7 聲,而個「紗」字係第 1 聲,當你將「婚」「紗」連讀嘅時候,由于兩個聲調嘅落差太大,發音器官轉唔切,于是就將個「婚」字拉低嚟遷就個「紗」字。

——「婚嫁」「婚慶」「結婚」「聯婚」「大婚」甚至「離婚」,全部「婚」字都係第 7 聲嘅,點解單單就係「婚紗」嘅「婚」會變咗做第 1 聲呢,就係呢個原因。 

同樣嘅事例,「空」字本嚟係第 7 聲嘅,但係同個「間」連埋一齊嘅時候,由于個「間」字係第 1 聲,「空」字就要遷就個「間」字,變咗做第 1 聲(都係因為落差太大),「空間」。

呢個只不過係發音規律,并唔表示粵語冇第 7 聲。

講眞,其實前輩講咁耐,我都係唔知有乜分別.因為喺香港根本無呢一個區別.

不如前輩錄低,用window media發帖啦!

原帖由 中二仔 於 2007-12-15 14:48 發表 講眞,其實前輩講咁耐,我都係唔知有乜分別.因為喺香港根本無呢一個區別. 不如前輩錄低,用window media發帖啦!
  噉你不如同吓香港上咗年纪嘅非「香赶」人、識講非「港東話」口音嘅大人傾多啲偈體會啦。
原帖由 Yuok 於 2007-12-15 16:11 發表   噉你不如同吓香港上咗年纪嘅非「香赶」人、識講非「港東話」口音嘅大人傾多啲偈體會啦。
前輩係大陸人??
原帖由 中二仔 於 2007-12-15 17:08 發表 前輩係大陸人??
  入得粵協就無分邊處人,因為大家都有共同嘅理念就係將粵語文化發揚開去。大陸亦有眼界開闊嘅高人,香港亦有畀CCP洗腦嘅保皇黨。

原帖由 中二仔 於 2007-12-15 17:08 發表 前輩係大陸人??

佢咪係嗰位「余OK」囉細侄。

無......我見前輩嘅懶音都幾"掂"............
  而家嘅中三仔再唔掂,重可以喺「香趕」搵呢個鬼佬學返兩招:美籍中國迷教港人粵語正音 最愛《帝女花》倡小學教拼音

認為「鬧鐘」嘅「鐘」同「最終」嘅「終」有分別嘅請講    有

認為冇分別嘅,請講     冇

無.....

原帖由 余OK 於 2007-12-15 22:53 發表   而家嘅中三仔再唔掂,重可以喺「香趕」搵呢個鬼佬學返兩招:美籍中國迷教港人粵語正音 最愛《帝女花》倡小學教拼音

前後鼻音我都算分到,不過芬前輩講嗰樣我就唔曉啫............

如果我哋冇咗第 7 聲,我哋點樣區分「鐘點」「終點」呢?

原帖由 芬1012 於 2007-12-16 09:02 PM 發表 認為「鬧鐘」嘅「鐘」同「最終」嘅「終」有分別嘅請講    有   認為冇分別嘅,請講     冇

感觉好似电话录音噉,……就1,……就2……

鬧鐘同終點梗係有分別啦。

就正如「聲音」同「音樂」,同樣係「音」字,但就有唔同兩個調。

原帖由 熊喵喵 於 2007-12-17 15:11 發表 鬧鐘同終點梗係有分別啦。就正如「聲音」同「音樂」,同樣係「音」字,但就有唔同兩個調。

有啲字確實有兩個調,但唔係全部。

我哋應該將個規律揾出嚟,而唔係混淆佢哋就算數。

何況,有啲字確實凈係得第 1 聲,有嘅字確實凈係得第 n 聲嘅。

請管理員將呢個話題轉去「粵拼、字碼及輸入」,唔該。

時下啲後生仔其實好多都知呢兩個音有分別,好似上次去旅遊,有同學睇到「衝卡」聯想到「充卡」,之後又有人話兩個唔同音,一個係第一聲,一個係第四聲,呢番話雖然係撈式思維,對粵語唔了解,但起碼證明佢係分得清呢兩個音,我即刻糾正佢話:「兩個都係第一聲,一個係高平一個係高降。」

兩個音雖然係調值有啲唔同,但同屬陰平,如果要分多個音出嚟,噉叫咩呢?中平??

正式係自己挖一個坑自己跳入去。