QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: 芬1012

[詞彙及文法] 越文名詞后邊冇「子」

無眼睇!自己人,噤激做咩丫。要激都留返同D敵人激好過啦。

其實提出呢個話題之前,我都有諗過,可能會有啲認為習慣咗嘅嘢就係啱嘅人會反駁我嘅。

老實講,我都經常沖口而出講「例子」「牌子」嘅,不過每次講完個心都好唔舒服,可能係我啲DNA話畀我聽唔應該噉講啩。

有啲嘢確實習慣咗,甚至可能改唔到,但係我哋唔引以為戒嘅話,以后重會有好多嘢陸續成為「習慣」。

咁你嘅DNA有冇话畀你知其实DNA并唔系粤语啊?
???你想講乜嘢?

原帖由 芬1012 於 2007-11-29 23:48 發表 其實提出呢個話題之前,我都有諗過,可能會有啲認為習慣咗嘅嘢就係啱嘅人會反駁我嘅。   老實講,我都經常沖口而出講「例子」「牌子」嘅,不過每次講完個心都好唔舒服,可能係我啲DNA話畀我聽唔應該噉講啩。   有啲 ...
語言互相影響眞係正常到爆嘅事,前輩爲咩內疚呢?

你念下北佬夠講"麻麻地","溼溼碎","佬","仔","八卦"啦

互相影響?恐怕係人哋影響你多過你影響人哋啩。

人哋即係有學我哋,亦係非正式嘅,只係表面嘢,而我哋就學到入骨,甚至連自己嘅語法結構、語言習慣都改埋,噉就大件事啦。況且,又唔係乜嘢好嘢,學嚟做乜呢?

我哋係絕對弱勢,人哋係絕對強勢,我哋真係要打醒十二分精神咖。

原帖由 唔三唔四蠢魚 於 2007-11-29 14:12 發表 在中国汉语进化中,汉语出现过「双音节词单音节化」和「单音节词双音节化」现象,如上述的「母猴」,就被单音节化为「猴」,之后又被双音节化为「猴子」。单音节化可以节省书写空间,在纸张被普及以前,文字的书写成本是极为高昂 ...

建議將'進化'改為'演化', 咁會客觀D

原帖由 芬1012 於 2007-11-30 19:47 發表

人哋即係有學我哋,亦係非正式嘅,只係表面嘢,而我哋就學到入骨,甚至連自己嘅語法結構、語言習慣都改埋,噉就大件事啦。況且,又唔係乜嘢好嘢,學嚟做乜呢?

我哋係絕對弱勢,人哋係絕對強勢,我哋真係要打醒十二分精神咖。

絕對認同!

尤其係呢句:「人哋即係有學我哋,亦係非正式嘅,只係表面嘢,而我哋就學到入骨!」

大家唔好人身攻擊啦~ 紫鳳凰自己話渠鍾意睇CCTV, 所以好多觀點同XX一致都唔出奇啦~ 大家不如教渠用破網工具啦.

鐘意睇CCTV?唔係啩,乜嘢人嚟咖佢?

究竟佢做咗乜嘢事你哋要鬧佢"粵奸"咁甘啊.....

我當然想大家唔好詏,不過如果我唔佢做過乜,眞係好難和解你哋...........

原帖由 芬1012 於 2007-11-30 19:47 發表

原帖由 999 於 2007-11-30 20:30 發表     絕對認同!   尤其係呢句:「人哋即係有學我哋,亦係非正式嘅,只係表面嘢,而我哋就學到入骨!」    
其實學唔學北話係好睇講粵語嘅人囉....我聽人講話廣州敎育制度規定上堂一定要北話,搞到啲細路個個以為得北話係雅,有人仲搞到唔講粵語,咁自然好有問題,想唔畀人影響都唔得啦....

不過我覺得香港啲人唔多會囉....起碼我哋平日用自創嘅詞仲多個入侵嘅.

搞到呢個情況其實擺到明係共產黨搞咖啦....其實我同朋友都好唔鍾意共產黨搞埋哂啲咁無聊嘅嘢咖.

一上大陸,啲革命歌仲多過流行歌..........用街都係普通話........晚夜開電視唔係打抗日就係打CCP.

有人話,搞多啲摧毀文化嘅嘢,對共產黨專制有幫助喎..

其實我念粵語都算好咖喇,,有一次我學校組團去雲南旅遊,順便參觀農村嘅小學.有一樣嘢見到眞係想喊>>>>>間小學貼滿咩"是中國人就講普通話",咩"學好普通話,去那兒也不怕".....咁嘅標語..係貼滿成間小學...

.........

原帖由 999 於 2007-11-30 20:38 發表   妳隻乜屄腦嚟咖?裝草咖???連咁簡單嘅邏輯推理能力都冇咩???   妳嘅DNA裡頭假如冇粵民族嘅血統,噉妳嘅老竇老母就係撈嚟喇!試問啲撈又有冇可能教曉妳咁地道試正嘅粵語吖?!!   睇嚟妳唔係冇腦就係畀撈洗晒腦!唔三 ...
有可能喎......佢哋曉講,再加上平時同朋友都係講粵語咪得囉??

況且唔係粵人又唔一定係撈嘅.................

原帖由 999 於 2007-12-1 23:38 發表   所謂「自己」友其實有好多種介定標準,假如係嗰啲粵面撈心嘅粵奸,手指咬出唔咬入,處處同啲撈一個鼻哥窿出氣,噉唔知妳係咪仲認佢做「自己人」呢?   即使血緣相同,但係政見立場相左,都唔算係自己友吖!   同 ...

咁讲究血统,谈何「平等」?(讲「血统」你又讲唔过希特勒)

咁要求一致,谈何「民主」?(讲「一致」你又讲唔过斯大林)

好彩你冇「独立」(讲「独立」你又讲唔过陈水扁),

我仲有啲「自由」(讲「自由」你又讲唔过ワタシ)。

原帖由 唔三唔四蠢魚 於 2007-12-2 00:18 發表 咁讲究血统,谈何「平等」?(讲「血统」你又讲唔过希特勒)咁要求一致,谈何「民主」?(讲「一致」你又讲唔过斯大林)好彩你冇「独立」(讲「独立」你又讲唔过陈水扁),我仲有啲「自由」(讲「自由」你又讲唔过ワタシ)。 ...

雖然妳都幾牙尖嘴利,不過妳噏啲嘢仲未夠辣,IQ仲係要提升下至得。

平等梗係要講血統同DNA喇!魚同人係兩樣唔同嘅生物,佢哋嘅血同DNA都唔同,噉妳話佢哋有冇可能平等呢?蠢魚!

仲有,血統其實同人嘅族屬密切相關,乜而咖撈族撈國有畀過「平等」我哋粵民族咩???佢哋淨係想置我哋於死地咋!

民主民主,有得妳嗌,係主人家做主,乜啲撈係大粵嘅土著民咩?佢哋有乜資格喺大粵講民主吖???

當然,佢哋有權利要求民主,不過就要返去北邊嘅中國佢哋至有呢個資格,喺大粵,佢哋憑乜嘢享受同我哋粵民族一樣嘅權利吖???

希特勒?史泰林?溫柔啲!講嘢要有啲水平先得咖嘛!其實有好多國家嘅元首都係好心狠手辣嘅,只不過係收埋收埋噉嘅啫。我哋追求嘅最終目標係「淨粵」!將撈喺大粵所有嘅殖民痕跡殖民印記徹徹底底噉蕩滌干淨!

好彩我冇講獨立?唔該妳隻穆嘴喺粵協浸耐啲至出聲喇!陳水扁?乜佢而咖係臺灣共和國嘅總統咩?不過我哋粵右所不懈追求嘅目標又真係同亞扁差唔多喎,唯一唔同嘅係,佢哋嘅國號係「臺」,我哋嘅國號係「粵」!

妳仲有些少自由?乜妳隻腦而咖仲曉自己識轉嘅咩?唔係畀撈迷到「腦癱」,變成行屍走肉呢咩?