QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: 芬1012

[詞彙及文法] 越文名詞后邊冇「子」

單音節詞向雙音節詞嘅演變源於阿爾泰語系嘅入侵。

阿爾泰語系本身就以多音節詞為主,典型例子可以看日語。

阿爾泰語系入侵使得漢語做出兩種選擇,一種是聲韻大幅減少,單音節詞向雙音節詞演化發展,另一種就是聲韻減少,但聲調增多。

日語好似唔係完全覺於阿爾泰語系嘅喎
但係今日邊個唔係承認佢係阿爾泰呢。

日本仔唔一定

不過參考完全無問題

原帖由 紫凤凰 於 2007-11-25 00:35 發表 單音節詞向雙音節詞嘅演變源於阿爾泰語系嘅入侵。   阿爾泰語系本身就以多音節詞為主,典型例子可以看日語。   阿爾泰語系入侵使得漢語做出兩種選擇,一種是聲韻大幅減少,單音節詞向雙音節詞演化發展,另一種就是 ...

你平時都有講「椅子」、「車子」、「被子」咖?

而家冇講唔緊要嘅,遲啲習慣咗,就會講嘅嘞,係唔係?

噉樣都好嘅,將越語向撈話趨同,噉相似率就會更高,啲越人就冇聲出啦,你呢招高啊。

講起招數,幾時都唔及你嘅數典技術高嘅。

原帖由 紫凤凰 於 2007-11-25 00:35 發表 單音節詞向雙音節詞嘅演變源於阿爾泰語系嘅入侵。   阿爾泰語系本身就以多音節詞為主,典型例子可以看日語。   阿爾泰語系入侵使得漢語做出兩種選擇,一種是聲韻大幅減少,單音節詞向雙音節詞演化發展,另一種就是 ...

乜撈話而咖好多雙音節詞咩???

咪生草藥噏得就噏先得咖!

滿蒙契丹乃至鮮卑對撈話嘅影響在於語音,而唔係構詞。

乜嘢「兒」;「子」之類,就係撈話畀滿蒙契丹強姦嘅鐵証嚟喇!

原帖由 999 於 2007-11-27 22:39 發表   

乜撈話而咖好多雙音節詞咩???

咪生草藥噏得就噏先得咖!

滿蒙契丹乃至鮮卑對撈話嘅影響在於語音,而唔係構詞。

乜嘢「兒」;「子」之類,就係撈話畀滿蒙契丹強姦嘅鐵証嚟喇!

其實我覺得鳳凰前輩都係想表達呢一樣嘢嘅....

比起日文,滿語蒙古語契丹語就係擺到明嘅阿爾泰嘞.

不過我想問聲,撈話呢個名怎來??係唔指佢同外族語言撈??

原帖由 中二仔 於 2007-11-28 18:13 發表 其實我覺得鳳凰前輩都係想表達呢一樣嘢嘅.... 比起日文,滿語蒙古語契丹語就係擺到明嘅阿爾泰嘞.   不過我想問聲,撈話呢個名怎來??係唔指佢同外族語言撈?? ...

撈話-》撈文-》撈族-》撈國

順便講一聲,認呢隻鵪鶉做師父對妳冇乜好處咖咋,假如妳想畀呢隻粵面客身撈心嘅偽粵「人」洗腦嘅話,噉就當我冇噏過呢句嘢喇!

原帖由 999 於 2007-11-27 22:39 發表   乜撈話而好多雙音節詞咩???   咪生草藥得就先得!   滿蒙契丹乃至鮮卑對撈話嘅影響在於語音,而唔係構詞。   乜嘢「兒」;「子」之類,就係撈話畀滿蒙契丹強姦嘅鐵証嚟喇! ...

咁多錯字嘅?唔多似你喎「掂」生.....

原帖由 紫凤凰 於 2007-11-27 22:22 發表 講起招數,幾時都唔及你嘅數典技術高嘅。

你平時都有講「椅子」、「車子」、「被子」咖?

請直接回答。

原帖由 huang 於 2007-11-28 19:56 發表   咁多錯字嘅?唔多似你喎「掂」生.....

妳第一日上嚟咖?

我不嬲寫開都係用「而咖」而唔係「而家」同「依家」咖喇。

仲有,我不嬲都係用「仲有」而唔係「重有」。

以前我係罯嘢,不過而咖我係噏嘢,罯同噏點用法點分法妳去問嗰個執字「盧」喇。

你倆個數典忘祖輩賤人亂咁噏嘢兼且盲嘅。

我上邊講得一清二楚,漢語係單音節詞,阿爾泰語系係多音節詞,受阿爾泰入侵而被影響被逼作出變化可以有兩種方法。頭一種今多存於其他省份的方言,後一種存於粵語。

雙音節詞唔一定加「子」字,重有好多種方式,例如兒化音。又或者原來一個字詞的音分成兩個字的音。

後一種保留單音節詞,但聲韻會降,只不過冇咁犀利,但聲調就要增多。

汉语系单音节词?咁真系唔知边一个数典忘祖了。
如「母猴」(又写作「沐猴」、「木侯」),两字记音,是典型的双音节词,比后世的双音节词的「母猴」(雌性猴子)更纯粹。
「故狗似玃,玃似母猴,母猴似人,人之与狗则远矣。」——《吕氏春秋·察传》
在中国汉语进化中,汉语出现过「双音节词单音节化」和「单音节词双音节化」现象,如上述的「母猴」,就被单音节化为「猴」,之后又被双音节化为「猴子」。
单音节化可以节省书写空间,在纸张被普及以前,文字的书写成本是极为高昂的,而单音节化可以大大节约文字的书写成本,故在此时期,单音节词在汉语中占主导地位,一些纯粹的双音节词也被单音节化。
但是,双音节化可以更加合理利用文字,更能适应对不断出现的新生事物的精确表述。当书写成本已经降低到可以忽略不计的时候,双音节词自然就开始占据上风。
原因是,单音节词在面对日益复杂和精确的文字记录上,开始力有不逮,如果依据造字来达至精确的区分,最终只会令汉字的数量到达令人无法容忍的地步。
如汉字中「马」字旁的字,各种不同的马都被赋予不同的字,如纯黑的叫「骊」,黑中杂少量白毛的叫「骓」,黑中杂较多白毛的叫「骢」等等。
如果全部的事物都以通过造字这种方式来解决精确区分,可以想象一下,我们今天需要多少汉字!
所以,汉语开始了「单音节词双音节化和多音节化」的进程。
黑色的马叫「黑马」、白色的马叫「白马」、产于大宛的叫「大宛马」、产于阿拉伯的叫「阿拉伯马」……用少量的基本汉字,就能表述任何复杂的事物,这就是「双音节化和多音节化」的功劳。
双音节化是汉语面对复杂世界的自然选择,就算没有外族入侵,汉语也必然走双音节的道路。

原帖由 999 於 2007-11-28 19:06 發表     撈話-》撈文-》撈族-》撈國   順便講一聲,認呢隻鵪鶉做師父對妳冇乜好處咖咋,假如妳想畀呢隻粵面客身撈心嘅偽粵「人」洗腦嘅話,噉就當我冇噏過呢句嘢喇!     ...
我個個都叫前輩咖,我仲細個啊嘛...

我都係有少少唔明前輩對"撈話"嘅講解.....

其實我眞係唔係好鍾意侮辱人.......

原帖由 999 於 2007-11-28 23:43 發表   妳第一日上嚟咖?   我不嬲寫開都係用「而咖」而唔係「而家」同「依家」咖喇。   仲有,我不嬲都係用「仲有」而唔係「重有」。   以前我係罯嘢,不過而咖我係噏嘢,罯同噏點用法點分法妳去問嗰個執 ...
不過我就用

原帖由 唔三唔四蠢魚 於 2007-11-29 14:12 發表 在中国汉语进化中,汉语出现过「双音节词单音节化」和「单音节词双音节化」现象,如上述的「母猴」,就被单音节化为「猴」,之后又被双音节化为「猴子」。单音节化可以节省书写空间,在纸张被普及以前,文字的书写成本是极为高昂 ...
如果如前輩所說,其實我覺得根本漢語本來唔受影響都已經有分"雙音節"同"單音節".
因爲口語上同文字上需要唔同形式嘅方便..

不過,外語入侵自然有好大影響

古時嘅漢語係單音節詞,並不像現代般。而且這個早就是公論,無論香港嘅學者、大陸學者都支持的。