QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: TamSir

[百家爭鳴] [原創]現代粵語的時代性意義

自稱是粵語人.應該使用傳統地道正規標出來有789聲的「粵音九聲」!fficeffice" />

不然,粵語最有價值之「入」聲,被那些所謂的香港語言學會為求方便電腦簡化而拋諸腦後了!

你們自命大粵人,為何不重視「入」聲!假若你們都不去爭取,我相信你的下一代更加不明我在說什麼!有789聲嗎?有「入」聲嗎?粵語有什麼特質可能已全不知道了!

實際些好!有沒有人知道廣州中山大學,或其他粵語研究工作部門,甚或廣州市政府有關機構,標有9聲的粵語拼音字庫?例如好像香港政府《電腦用漢字粵語拼音表》,不過是9聲的,我強調是完全9聲版本,請不要看錯,請告之……

建設「現代粵語的時代性意義」

其實粵語所謂的九聲,撇除化出來的中入不論外,另外八聲的“陰陽”之分實際上是清濁標記罷了,其歸根結底還是“平上去入”那四聲。

我唔該你唔好叫普通話做漢語。

另外,我初二開始寫古體詩,但係律詩得一首,因為寫律詩唔係你講得咁易,除咗韻律平仄,仲有好多嘢要講究。例如首聯要點題,中間兩聯要對偶,尾聯要有轉折等等~而因為今時今日寫詩冇乜市場,所以我都冇寫詩好耐囉,轉咗寫粵文~

仲有,我係主張復用文言作書面語嘅(當然,你我同為粵人,互相吹水梗係用返粵語。),即使我哋寫嘢雖然唔係畀古人睇,但如果想流傳千古,最好用返文言,呢啲其實係中國古人嘅智慧,語言不斷變化,如果講乜寫乜,好快冇人識睇,所以中國古代經典可以流傳到今日,而用白話文寫嘅嘢,可以話冇篇稱得上為經典~

[此帖子已經被作者於2007-8-24 13:43:43編輯過]
哦,原来去过PK大学畀人洗脑,难怪讲嘢有多少语无伦次啦。
唔好以為'現代'大曬, 其實好多嘢系今不如昔嘅.
以下是引用cantonian在2007-8-24 15:41:12的發言:
唔好以為'現代'大曬, 其實好多嘢系今不如昔嘅.

確實如此,自古至今,文化人嘆得最多嘅除咗“生不逢時,懷才不遇”就係“世風日下,人心不古”

有興趣寫古詩是好事,有關格律要求如何寫的,可以看以下網頁:fficeffice" />

http://hk.geocities.com/tangpoemtamsir/

我相信你們兩小時就能以粵語寫出一首富有古意的律詩。

就此來說,有兩方面需要說明:

一.所謂現代粵語,是無需要以古代平水韻來寫,因為現代粵音九聲也有平上去入,可以直接用你的粵語來寫。關於用詞,雅俗隨意,合格律就可。

二.我網上所提供的粵語拼音是標「六聲」的,因始終找不到標「九聲」哪種最正確的粵拼音標,所以當「六聲」標第1聲的時候要留意,這可能是第7聲屬仄聲。

願祝粵語人能寫好自己的第一首律詩!
以下是引用羊城惜花人在2007-8-24 17:31:52的發言:

確實如此,自古至今,文化人嘆得最多嘅除咗“生不逢時,懷才不遇”就係“世風日下,人心不古”

乜唔系“世风日下,道德沦亡”咩?

阿TamSir可唔可以用粵語口語黎發言呢?

呢个问题嘛……好值得商榷!

大家研究研究!

生物進化論只系一個假設, 建立於其上嘅社會進化論更加系假設上嘅假設. 社會進化論已經造成民眾以爭鬥為能事、以弱肉強食為合理、失去左同情憐憫之心.

其實好多古代神話同宗教都認為當今時代系退化而唔系進化嘅. 例如希臘神話講人類經過左黃金時代、白銀時代、青銅時代, 喺黃金時代, 人根本唔使耕種, D莊稼會自己生長.

東方宗教同神話傳說亦有類似嘅講法. 佛教話我地系正處於減劫之中, 人嘅壽命、福德、靈性都系不斷減弱嘅; 道教、印度教亦有類似講法.

譚老大,我都有去北大——嘅論壇玩,喺嗰度的確係可以學到好多嘢。
以下是引用dulp在2007-8-24 18:18:01的發言:

生物進化論只系一個假設, 建立於其上嘅社會進化論更加系假設上嘅假設. 社會進化論已經造成民眾以爭鬥為能事、以弱肉強食為合理、失去左同情憐憫之心.

其實好多古代神話同宗教都認為當今時代系退化而唔系進化嘅. 例如希臘神話講人類經過左黃金時代、白銀時代、青銅時代, 喺黃金時代, 人根本唔使耕種, D莊稼會自己生長.

東方宗教同神話傳說亦有類似嘅講法. 佛教話我地系正處於減劫之中, 人嘅壽命、福德、靈性都系不斷減弱嘅; 道教、印度教亦有類似講法.

阁下修为匪浅噃!

希望你能够用你嘅所知所想,为大家多谋福祉!

進化論與創造論,在這語言欄目,我不提,因要說的實在太多了!fficeffice" />

古今不要偏頗,尤其是中國人。

文明古國所能餘下來的,肯定有它的價值所在,歷史為證,現今中國再度強大起來,中國人應自豪。

現代粵語文化,有它豐富的內涵,焉是只口語所能表達,我所關注的是現代粵語「繼往開來」......

在過程中有失卻傳統好的東西,要匡復,正如我一直不厭其煩地強調的兩個問題:

一是無需要以古代《廣韻》《平水韻》來讀音及寫詩,因為現代粵音九聲也有平上去入。

二是標「九聲」是最正確的粵拼音標。
TamSir講嘢真係有D五四之風噃, PK大嘅洗腦真系咁犀利?
以下是引用TamSir在2007-8-21 12:20:46的發言:

自稱是粵語人.應該使用傳統地道正規標出來有789聲的「粵音九聲」!fficeffice" />

不然,粵語最有價值之「入」聲,被那些所謂的香港語言學會為求方便電腦簡化而拋諸腦後了!

你們自命大粵人,為何不重視「入」聲!假若你們都不去爭取,我相信你的下一代更加不明我在說什麼!有789聲嗎?有「入」聲嗎?粵語有什麼特質可能已全不知道了!

實際些好!有沒有人知道廣州中山大學,或其他粵語研究工作部門,甚或廣州市政府有關機構,標有9聲的粵語拼音字庫?例如好像香港政府《電腦用漢字粵語拼音表》,不過是9聲的,我強調是完全9聲版本,請不要看錯,請告之……

邊個話唔重視入聲啊, Romanized Cantonese 咪用字尾 -d -k/c 等黎表示入聲囖.

以下是引用乜哥在2007-8-25 20:41:52的發言:
TamSir講嘢真係有D五四之風噃, PK大嘅洗腦真系咁犀利?

PK大学简称“PKU”--连佢哋个网站都系噉样自称,所以阿谭生畀人PK咗一啲都唔出奇!

以下是引用TamSir在2007-8-20 21:15:35的發言:

對不起!fficeffice" />

我只吃過江門米粉而矣!

我來自香港,在香港讀書,也曾在北大修讀課程,不曾去過海外讀書,是粵語人。

近日,看見我的母語──粵語發展日漸忽略,簡直不知所謂,所以在論壇講番幾句。

今天我電郵給香港政府有關部門,

名為「香港粵語走迷了路!」

香港人講粵語的,佔大多數。可惜在這十多年間,香港政府重視推廣英語及漢語之下,香港粵語走錯路,迷途了也不察覺!

迷路有二:

一是以當代粵音「六聲」取替現代粵音「九聲」。(當代電腦字粵語簡化之失)

二是以古代宋《廣韻》「四聲」正現代粵音「九聲」。(何文匯正音運動引起)

……. 希望香港粵語迷途知返

我想撥亂反正,重新發揚粵語文化!

要發揚先來矯正,並且落實

你嘅觀點都有D道理, 但你D口吻......如果你唔講, 我真系估唔到你系香港人. 睇來北京+北大嘅洗腦真系好得人驚...

我都識得D粵語人士, 去過幾年北京, 就以一口"京片子"為榮, 真系頂渠地唔順.

我同D北京佬講嘢就專登用唔卷舌兼腭鬆弛嘅"南方式普通話", D北京佬好鍾意笑人普通話唔標準, 我就直程畀面色渠睇, 然後渠就會陪笑打圓場.

一個族群, 就系要先自尊, 然後至得到人地嘅尊重.

[此帖子已經被作者於2007-8-25 23:08:27編輯過]
护士讲得啱!讲得好!哈哈哈!
以下是引用卢总在2007-8-25 22:23:24的發言:

PK大学简称“PKU”--连佢哋个网站都系噉样自称,所以阿谭生畀人PK咗一啲都唔出奇!

PKU都唔系一無是處嘅, 譬如北大素食協會:

http://www.vspku.org/

幾年前哩個網站仲有留言板嘅, 但自從有人發表左一D宗教嘅素食觀之後, 留言板就取消咗.

無獨有偶, 有人喺北大論壇發咗篇《推行粵語作為漢民族通用標準語》, 結果被封ID、屏蔽文章:

http://www.pkucn.com/archiver/?tid-31624.html

以上事例, 足見PKU嘅"學術自由"程度嘞.