QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 25502|回復: 90

[語音探討] 粵文嘅“關”字唔做動詞。

“刪”qq,我覺得一般不會讓人誤解爲uninstall了這個程序。

要是我,一定分得很清楚,說卸載,或反安裝。

廣府話嘅魅力之一在於其包容性,如果有需要嘅,點解唔可以將其它語言嘅字詞變為己用?例如呢個“關”,我就覺得需要引進,例如講“關qq”,無論係“熄”、“删”、“閂”,都冇“關”咁貼切。

當然,語言引進係要唔好覆蓋自身嘅語言為前提,喺某啲時候,當然要用返自己嘅講法更合適,所以我會講“熄燈”。

今日去幫一間廠整個電腦機柜,臨收工嘅時候,我個伙記問我:“使唔使關啊?”,當時電腦著住,機柜門又開住,于是我問佢:“你講嘅係電腦抑或機柜只門啊?”

以前講過,粵語嘅動詞係好嚴謹嘅,對唔同嘅行為或者對像,所用嘅動詞都可能唔同。

而家有啲人好似搞唔清楚,甚至只係識講滿文嘅“關”字。

其實粵人係識得將有(或者需要能量)嘅事物同埋通道分開嘅。

譬如:熄火、熄燈、熄車

??????????柵門、柵窗、柵閘

英文亦都係將呢兩種動作分清楚嘅,只有滿人分唔清。

而家啲人嘅思維的而且確受普語影響極大,好多好地道嘅粵語講法慢慢就會消失。

我宿舍的一个广州同学都经常和我讲"关"字啊,比较少讲"熄"和"柵"喎

顺带问一下,普通话的?"将这个QQ关了",白话是用"栅"还是"熄"呢
QUOTE:
以下是引用HUIHUIKAKA在2006-12-21 9:17:58的發言:

我宿舍的一个广州同学都经常和我讲"关"字啊,比较少讲"熄"和"柵"喎

證明好多廣州後生經已唔熟識地道粵語點講,樓主講嘅都冇錯,祇係普語嚴重噉侵蝕咗佢哋頭腦。
[此帖子已經被作者於2006-12-21 10:07:15編輯過]
QUOTE:
以下是引用HUIHUIKAKA在2006-12-21 9:22:41的發言:
顺带问一下,普通话的 "将这个QQ关了",白话是用"栅"还是"熄"呢

問得好,首先係「刪」唔係「柵」,然後若果喺呢個情況講「刪」嘅話,畀人感覺就係刪除QQ啲安裝文件,即係英文嘅delete。所以呢處最好用「退出」呢個動詞。

「柵門、柵窗、柵閘」

應該寫「閂門、閂窗、閂閘」噃。

另外,關閉 QQ 應該講「熄咗個 QQ 佢」,地道啲噃。

QUOTE:
以下是引用highyun在2006-12-21 10:25:13的發言:

廣府話嘅魅力之一在於其包容性,如果有需要嘅,點解唔可以將其它語言嘅字詞變為己用?例如呢個“關”,我就覺得需要引進,例如講“關qq”,無論係“熄”、“删”、“閂”,都冇“關”咁貼切。

當然,語言引進係要唔好覆蓋自身嘅語言為前提,喺某啲時候,當然要用返自己嘅講法更合適,所以我會講“熄燈”。

好有道理。兼容並包,取其精華、去其糟粕幾時都啱聽。

普語化程度已深,無得救.....

敢"关"字作为动词可以点用呢
大家會唔會講「關電話」?
QUOTE:
以下是引用desmond在2006-12-22 14:27:29的發言:

「關手機」就經常講。

啲現代嘅新生事物詞彙,譬如電腦上面,廣州話多數字詞都係跟上面嘅。

原來我一直講嘅“熄燈”係正宗嘅廣州話[em01]。

QUOTE:
以下是引用desmond在2006-12-22 14:27:29的發言:

手機就有得關啫,固定電話點關啊?扱電話收綫就有。

我係一名香港嘅小朋友

喺香港,? 熄燈﹑閂門﹑熄電腦﹑閂窗等嘅動作係個個都噉樣講,講"關"會好怪o架

乜廣州畀普通話侵蝕得咁勁的嗎???? (>﹏<)

「柵」係名詞﹐「柵門」係「柵欄的門」﹐唔係「關門」。所以的確應該寫「閂門」﹐唔係「柵門」。

另外﹐HUIHUIKAKA」係異體字(臺灣)﹐正字係「」(豎折豎豎橫)。

QUOTE:

乜唔係“熄電話”咩?

通常機器都係用個“熄”字咖啦~(熄機)

[此帖子已經被作者於2006-12-31 19:53:53編輯過]
噉我想問,電源拖板個總掣係咪用“熄”,講“熄咗個總掣”?