QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: dengjun

[初級教程] 粤语日常用语(1-2)问候同介绍,寒暄同应酬

Thank you

006)你近来身体好吗 nei" gan` loi/ san- tai/ hou/ ma.

我觉得应该用 “泥排身体点样?”更符合一点?

好正啊,真是吾睇都吾知道

006)你近来身体好吗 nei" gan` loi/ san- tai/ hou/ ma.

我觉得应该用 “泥排身体点样?”更符合一点?

是的,"呢排身体点样"是更加符合广州话口语的说法. 原句"你近来身体好吗"是从普通话吸收过来的,现在也有人这样说了.

招待唔好广州话吾系讲招夫吾到咩.
--------------------------------------------------------------
是的,"招呼唔到"是更加符合广州话口语的说法."招待唔好"是从普通话"招待不好"直接翻译过来的说法.只要发音正确,现在也可以说了.
非常正啊

原帖由 dengjun 於 2007-9-10 01:28 AM 發表 招待唔好广州话吾系讲招夫吾到咩. -------------------------------------------------------------- 是的,"招呼唔到"是更加符合广州话口语的说法."招待唔好"是从普通话"招待不好"直接翻译过来的说法.只要发音正确,现 ...

“招呼唔到”就即系“招待不周”嘅客气讲法。

广州话口语一般唔会讲“招呼唔好”。

唔错~~支持下

dingdingding

我又嚟幫手^^

,有兩個讀法,通常讀lei4,亦有人讀lai4即同黎一樣
早唞,雖然本意係晚安,但係亦有叫人慳啲嘅用法
早唞啦你=慳啲啦你=(官)你省一點<--(我估的)
你哋好<--少用

代我问你嘅爸爸好,應該係:幫我問候你爸爸
你近来身体好吗,如果對方之前病咗,就講:好番啲未吖[韻母開頭嘅字同之前嘅韻尾連埋,讀jaa3]
如果對方睇落好似病咗,就講:你唔舒服呀[aa4]?[注:唔舒服=病;例:個肚唔舒服=肚痛;] 引申有: 你邊度唔舒度呀?使唔使睇醫生呀? ;你見點呀?
普通問候寒暄好少問健康g?,可以問:最近點呀?(有一排冇見時用)相當於英文嘅how's going?,縮簡版就係:點呀?;食咗飯未(咩e3時候都用得).

你感到好啲啦吗<-罕,就算要譯都應該係:你覺得好啲未呀? short form:好啲未呀? or 舒服番啲未呀?

见到你好高兴<-罕,就算要譯都應該係:好開心見到你 口語好少講高兴,不過都開始變了[l?]

唐经理,久仰,久仰 ,久仰同狗養同音,避用

初次见面,请多多关照,跟本冇諗過要講啲咁嘅野...=.="

招待唔好,请包涵,同上,應作招待唔到,請多多包[dou3,唔係dou2]
喺屋企請食飯嘅話聽過我老竇講過一次:酒微菜薄,唔好介意.不過之後就冇聽過了[l?],後生嗰啲唔知知道嘅有幾多呢?初學嘅就唔好搞啲咁嘅野嚕[lu3]

滚搅晒嘞, 未聽過(唔係話帖人唔啱),我講:打攪哂. 注:打攪有麻煩人地嘅意思,上人屋企探人會搞到人地忙住招呼你,故會講打攪哂.

天气真系唔错噃,太典型行[hong5]貨,人地最多都係答"係啊"咁,令人覺得無聊.

噉讲, 長寫係唔好咁講.人地多謝你嘅時候用.其他答法係"乜說話吖","唔使客氣","小事(嚟)啫","小意思啫" 注:啫有"而已"嘅意思.

字讀syun1我都聽過.

其他遲啲再寫..

資料好詳細喎!

谢谢dannielairy网友提出宝贵意见. [ 本帖最後由 dengjun 於 2007-12-8 17:48 編輯 ]
唔該曬

渲染的「渲」--xun'(算),又读 hyun-(圈)
------------

印象中只有「算」一种读音,不排除有人收暄影响读错圈。

我系上海的,我都系很中意广州话,但是睇拼音很吃力~~!

唔该晒!

好似好耐冇講過『滚搅晒嘞』.............

原帖由 思覺失調 於 2008-4-6 10:13 發表 好似好耐冇講過『滚搅晒嘞』.............

因为你唔使滚搅人?

太好了~~

要的就是這個~

學這個還真有點難哇~~

THX

唔该晒!我好钟意粤语!!!!希望多多指教呀!