QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: cingsan

[純水無大礙] 痛心

回覆  外外星人

我上堂聽到嘅都係「溫水煮蛙」~
寶寶 發表於 2010-11-9 15:28

同呢張帖嘅標題一樣
係暖水煮田雞,連你都噉講,粵語真係瓜得!
外外星人 發表於 2010-11-7 23:47

你就瓜。「溫」「水」「煮」「蛙」四個字都係古文經已有,同煲冬瓜無關。你唔鍾意可以唔講,但若果唔清楚嘅唔好亂話人。
你就瓜。「溫」「水」「煮」「蛙」四個字都係古文經已有,同煲冬瓜無關。你唔鍾意可以唔講,但若果唔清楚 ...
UngooChan 發表於 2010-11-11 01:08

「瓜」古文都有咖啦!係咪?噉古文又點解個「瓜」字呀?若果,你覺得古文有嘅就係粵語,噉你個粵語網站摺埋都得啦! 唔怪之得成日鍾意古雅、古雅(估下、估下)...
粵語有古漢語成份冇錯,噉唔等於粵語就照單執藥,攞晒啲古字當粵語;好多粵語字、詞,喺漢語入邊冇得解咖,細佬!
好多粵語字、詞,喺漢語入邊冇得解咖,細佬!

呢度講嘅字、詞係指發音,雖然有現成嘅漢字代用,唔等於就係嗰個意思。
費事你「唔清楚」,講多兩句
你就瓜。「溫」「水」「煮」「蛙」四個字都係古文經已有,同煲冬瓜無關。你唔鍾意可以唔講,但若果唔清楚 ...
UngooChan 發表於 2010-11-11 01:08

麻煩google下:《粤语中古代百越底层核心词汇竟达约15%》
呌人講就易,呌人去寫就難咯

「以粵語為恥,以普語為榮」呢句野並唔係指「講」,而係指「寫」
我都覺得係, 叫我哋講粵語唔難, 但要寫出嚟就幾有難度了
呌人講就易,呌人去寫就難咯

「以粵語為恥,以普語為榮」呢句野並唔係指「講」,而係指「寫」 ...
游人 發表於 2010-11-11 14:09

唔寫就冇得傳承,靠口耳相傳,傳得幾耐? 卒之咪搞到田雞變青,重「唔清楚」,懵盛盛添!

我都覺得係, 叫我哋講粵語唔難, 但要寫出嚟就幾有難度了
南海牛仔 發表於 2010-11-11 14:20
回覆 48# 外外星人

所以咪成日嚟粵協度吹下水啰!
我指嘅「寫」唔係獨係指吹水,而作古仔,作歌仔,作詩詞,作對聯,翻譯之類

唔係有人用羊城話譯過馬太福音,o的人又點知個陣o的羊城話係點模樣?
至於英文既話,純粹我個人系學英文,但我口語唔好,所以我希望我既仔女都可以儘量講多D英文,唔好好似我咁。
glowwormray 發表於 2010-11-9 18:10

呢牌睇咗本書,覺得幾好,分享一下。

1.9 中國親子關係病態癡纏
        中國人父母跟歐美洋人父母的育兒方法極不同。洋人父母多渴望子女成年後就儘量獨立,與父母分開住,為自己的財政負責,做自己喜歡做的事,追求自己的夢想。但中國人的父母多渴望子女成年後也儘量不要獨立,無論在財政上、思想上和個人行動上,中國父母不是希望子女像自己(故「不肖」就等同不孝),就是希望子女按着父母的特定意願如何不像自己(比如自己英語不好,就不惜代價要子女英語好),父母總想跟子女永遠保留着糾纏不清、互相依賴至死,最好是長尊幼卑的關係。為深化子女對走向獨立的恐懼,父母不時會提醒「在家千日好,出門時時難」。

——鍾祖康《中国,你憑甚麼?》

書名中國二字用咗簡體,可見作者意圖。不過,全書係分析成個華人社會嘅,包括大陸、港澳及台灣。