QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: cingsan

[純水無大礙] 痛心

唔該你google吓先啦,溫水煮蛙書面啲,暖水煮田雞口語啲,人哋冇錯架噃~ ...
寶寶 發表於 2010-11-8 15:33

唔該你google下,有邊句粵語做咗書面語嘅
[quote}    據我所知, 廣州人都開始教自己嘅仔女喺屋企講煲冬瓜,係一出世就「訓練」嗰隻, 搞到呢一 ...
광동왕국-08 發表於 2010-11-8 00:46

檸樂
事件簿http://bbs.cantonese.asia/thread-26074-1-1.html
推普係無可厚非, 對我哋嚟講祗不過係掌握多一種語言啫.
但係如果搞到要數典忘祖嘅, 咁我就覺得真係要拉出去打靶了.
係「喎」(wo5),。
寶寶 發表於 2010-11-8 23:57

系wo3(「fa」)。日常表达通常会略降一下尾调,类似「fa-rei」的调值。

「wo5」(「rei-fa」),可能是「祸」的变音,表示「事情搞砸」。

粤语作为第一语言肯定係好D嘅。。。
学其他语言容易D。。。发音比较方便。。

有一次我学校choir要唱一首法文歌。。。可惜我唔识法文。。。
唯有请法文老师帮手。。。结果嗰老师话。。。「你嘅发音对于第一次学发音嘅人嚟讲好好啊。。我班上有好多学咗2年学生发音都冇你好。不如考虑下年学法文啦」
然后我惊讶。。。(自夸一下)
回覆 15# 寶寶

我觉得我已经唔算偏啦。。。。
係我读书四年内总结出来噶。。。。
你咁樣,同嗰啲浄係要求自己仔女講普通話嘅父母又有咩分別呢。。。
    佢哋都祗不過係受咗毒害,覺得普通話高級啫,就好似你而家覺得英文高級咁囉。。。
寶寶 發表於 2010-11-8 15:46

呢個確實係推普機最陰毒嘅一招,先從你粵人嘅思想裏面廢咗粵語先,等你哋啲人自動自覺「以粵語為恥,以普語為榮」,噉無論你發起幾多保衛粵語嘅活動都冇用嘞。
呢種以為普通話高級啲嘅思想,係一種毒瘤,唔根除佢,粵語必死,重會死得好快

回覆 21# 外外星人

我上堂聽到嘅都係「溫水煮蛙」~
    http://www.singpao.com/newsarticle.aspx?NewsID=118450&Lang=tc
溫水煮蛙.JPG 暖水煮田雞.JPG
回覆 26# 饭团子

不過,你所講嘅「粵人」係邊啲人先~
檸樂
外外星人 發表於 2010-11-9 10:07

係「大檸樂」 啩。。。
粤语作为第一语言肯定係好D嘅。。。
学其他语言容易D。。。发音比较方便。。
饭团子 發表於 2010-11-9 11:43

我覺得我嘅母語之一係第一語言好啲喎~仲有鼻化元音添,學法文冇有怕~
回覆 29# 寶寶

请根据前后文自行理解。
回覆 31# 寶寶

你自己中意咪得lor。。。
回覆 24# 使君子
    重點係想話佢寫錯字啫。個粵拼係照抄字典嘅。
回覆 33# 饭团子

好耐都冇見到你嘞,comment allez-vous?
回覆 35# 寶寶

我经常係度。。。。
而且咁耐你都冇变到。。
回覆 36# 饭团子

咩冇變到啊。。。
回覆 19# 寶寶

我承認你講得都有道理,但好坦白講我無你想到咁複雜,我只系想我既仔女要有系廣州人既覺悟,要講粵語為主,普通話非讀書時間就唔好講,依家D小朋友大部份時間都系肯學校讀書架啦,咁之系分分鐘拒一日裏面既時間講普通話仲多過講粵語,咁對住我唔通仲要講普通話?!

至於英文既話,純粹我個人系學英文,但我口語唔好,所以我希望我既仔女都可以儘量講多D英文,唔好好似我咁。

另外,我話要求我既仔女第時只可以啃我面前講粵語同英文,純粹系我個人意願,你覺得唔合理可以當無睇過,麻煩唔好搞到好似要爭論D咩野咁~
回覆 20# 寶寶

多謝指教,但本人已經用習慣咗,所以好難改~唔好意思~
冇计喇~~~~~~~~依家人人以冬瓜为「荣」...