QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: shadowledison

[其它] 新仔提問——怎么更好滴学习粤语....

對!用拼音打字都唔錯!我都係用普通話拼音打字,來保持對普通話讀音的記憶。
我等媽是上海人 所以會的講上海言話 學廣府言話交關簡單 就是靠一本韻書
講廣府言語搭上海言語一樣 儕是江南言語 惟有廣韻八調清濁音兼 如果想再清楚誰字讀f聲母爾 洪武正韻也可以个
我阿媽系上海人 所以識講上海話 學廣府話好簡單 就系靠一本韻書 講廣府話同上海話一樣 都系江南話 只得廣韻先至滿足到八調兼清濁音 如果想清楚有乜字讀f聲母爾 洪武正韻都可以
看到分別弗?睼到分別未?
回覆 36# 外外星人

都同你说了是新仔嘛 ~慢慢熟悉操作中呢~~
回覆 40# 外外星人

恩~~是的~最好的方法就是一直说一直用,久而久之就可以熟悉起来,我已经开始摸索拼音和用法咯~~~ 谢谢你的建议哈~
回覆  外外星人

恩~~是的~最好的方法就是一直一直用,久而久之就可以熟悉起来,我已经开始摸索拼 ...
shadowledison 發表於 2010-8-19 10:57

噉有冇人同你呢? 講得多,自然就學得多,好到極!
回覆 45# 外外星人

嘻嘻~妳咯~~
回覆  外外星人

嘻嘻~妳咯~~
shadowledison 發表於 2010-8-19 11:33

噉都係睇到字啫!冇聲嘅。 你都好勤力,做咗「註冊會員」囉! 再嚟,畀心機!
回覆 41# 台山靚仔

用煲冬瓜拼音打字對粵語學習一啲幫助都冇。樓主聽我,用粵拼喇。
噉都係睇到字啫!冇聲嘅。 你都好勤力,做咗「註冊會員」囉! 再嚟,畀心機!:hand ...
外外星人 發表於 2010-8-19 11:36

妳讲嘎,多上线,多交流嘛~~   畀心機?梗喺冇啊~~我喺個好宝宝喔~  好攰啊...第一次用粤语输入法打字...
妳讲嘎,多上线,多交流嘛~~   畀心機?梗喺啊~~我喺個好宝宝喔~  好攰啊...第一次用粤语输入法 ...
shadowledison 發表於 2010-8-19 12:21

點解話啫? 我覺得你囉! 第一次用粵拼打字,莫講你,我都覺得辛苦(大大話話,用成粒鐘,先打到一隻字), 之用得多就慣啦!
回覆 48# Vncantonese

我也好想....但刚刚开始学,在慢慢摸索着粤拼~~多谢你的建议啦
好宝宝
你係咪好細個呀?
回覆 50# 外外星人

要多练习,唔求超出妳,达到同妳一样的水准就差唔多啦~~ 妳Blog嘅网址喺几多啊?
回覆  外外星人

要多练习,唔求超出妳,达到同妳一样的水准就差唔多啦~~ 妳Blog嘅网址喺几 ...
shadowledison 發表於 2010-8-19 12:53

我打字好慢咋!尤其中文。 你用隻滑鼠,將個箭嘴黐埋我個頭像度,就會睇到嘢咖喇!個Blog都有埋
回覆 52# 外外星人

妳话嚟~
回覆 50# 外外星人

打一個字一粒鍾?我唔信。就算開始學都唔使咁慢。一個字之多
回覆  外外星人

妳话嚟~
shadowledison 發表於 2010-8-19 13:21

應該講「你話呢?」——反問句式。 估年齡呢家嘢,我唔在行, 你噉問,至多話你係女仔囉! 幾大?真係估唔到。
回覆  外外星人

打一個字一粒鍾?我唔信。就算開始學都唔使咁慢。一個字之多 ...
Vncantonese 發表於 2010-8-19 13:22

講大話呃你嘅。
回覆 54# 外外星人

哈哈~睇到喇~~妳嘅簡介好....冇乜钱,冇乜朋友...好孤清啊...
回覆  外外星人

哈哈~睇到喇~~妳嘅簡介好....冇乜钱,冇乜朋友...好孤清啊... ...
shadowledison 發表於 2010-8-19 13:44

孤清係乜意思?