QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: shadowledison

[其它] 新仔提問——怎么更好滴学习粤语....

回覆  外外星人

呢個方法正
Vncantonese 發表於 2010-8-12 13:56

正還正,要有機會先得嘅,呢度嘅環境,學粵語嘅機會就好多好多...
回覆 17# 游人

恩恩~我现在就想按着这样的方法,慢慢学习~~~多多练习~~~~~~多听多写咯~
回覆 21# 外外星人

环境?是不是语言环境?要找一个Hongkong Native 或是母语是粤语的人多多交流?
回覆 20# 外外星人

好的~~你要学我很乐意教啊~~~教别人自己的母语,可是很有成就感的
回覆 19# 外外星人

我有时看到网上有什么官方授权版的,还以为这个比较正宗,个人钟意老电影,所以一直都会看~~现在要听的更多,只看电影好像很有局限性...
回覆  外外星人

环境?是不是语言环境?要找一个Hongkong Native 或是母语是粤语的人多多交流? ...
shadowledison 發表於 2010-8-12 14:50

冇錯,就係語言環境。點解要搵個香港人呢?廣州人唔得咩? 而家你所講嘅粵語,實質就係廣州音,廣州、香港、南(海)番(禺)順(德),佢哋都多數講廣州音,當然,南(海)番(禺)順(德)嘅口音失得好快,唔係好事... 家陣,連廣州音都就至保唔住,粵語失傳,好快就玩完,噉係多得Mandarin長期打壓粵語...
回覆  外外星人

好的~~你要学我很乐意教啊~~~教别人自己的母语,可是很有成就感的 ...
shadowledison 發表於 2010-8-12 14:53

你覺得有「成就感」係好事。 我就冇咁樂觀囉!我覺得教人粵語,就好似讀緊遺囑噉,下一代、下下一代,有冇人識講粵語,真係好難講, 自己盡力就係囉! 以後嘅事,真係冇人會知係點...
回覆  外外星人

我有时看到网上有什么官方授权版的,还以为这个比较正宗,个人钟意老电影,所以一直 ...
shadowledison 發表於 2010-8-12 14:56

傻啦!邊有乜鬼官方授權喎?! 所謂官方,就係煲冬瓜, 粵語喺大陸,冇地位嘅,喺香港,好似重有少少地位,之好多香港人,唔多識珍惜,佢哋亂用普通話嘅詞,愛嚟替代地道嘅粵語詞彙,真係夠晒方。 保留粵語,都係靠民間,官方唔阻頭阻勢就還得神落喇!
有人講過,學語言,聽好過睇(電視、電影),事關視覺接收訊息會影響聽覺,讀音嘅記憶受到干擾,加埋電視、電影嘅故事情節,你真係唔知記得邊樣,故此,聽歌,聽廣播劇為主,睇為輔(為咗培養興趣,噉都要睇嘅),多啲上嚟呢個論壇,同人吹水,亦都有好處...
回覆 26# 外外星人

恩恩~举例而已啦~上海话也是这样流失的~好像地方语言现在都这样遗失了.....
回覆  外外星人

恩恩~举例而已啦~上海话也是这样流失的~好像地方语言现在都这样遗失了..... ...
shadowledison 發表於 2010-8-12 16:37

噉啦!呢度好多人嘅母語都係粵語嘅,嚟學嘅亦都唔少,你睇多啲,好快就學到嘢咖喇! 我個blog同我寫嘅帖,你睇熟咗,都有八九程啦! 唔敢話好正宗,至少地道過好多人嘅。
回覆 27# 外外星人

你哦~看你这么厉害都不教教别人~~~不过说实在的,不管以后怎么样的,靠自己才是最重要滴啦~
回覆  外外星人

你哦~看你这么厉害都不教教别人~~~不过说实在的,不管以后怎么样的,靠自己才是最重 ...
shadowledison 發表於 2010-8-12 17:16

冇話唔教人啫!亦到冇話唔教你喎! 至緊要你肯學,學問、學問,「每事問,你會有好學問」,故此,你有嘢問,人哋先會教你,真係靠自己咖!(唔問係學唔到嘢嘅)
回覆 28# 外外星人

原来是烂冬瓜.....我之前看过某本什么的,单单我自己知道发音的就觉得好奇怪,真是....现在什么语言都「棺」,到最后是现在什么版才是正都搞不清~~~民间才是语言最正的地方~~~
回覆 31# 外外星人

嘻嘻,不要害羞啦~我觉得你好厉害的!我现在就要要开始关注你的Blog~~学学看看,不懂就问你,这样才能有所提高~~~
回覆  外外星人

原来是烂冬瓜.....我之前看过某本什么的,单单我自己知道发音的就觉得好奇怪,真是. ...
shadowledison 發表於 2010-8-12 17:25

我哋叫普通話做煲冬瓜 你睇到啲乜嘢覺得唔對路嘅,至好將條LINK黐過嚟,畀大家評論下,唔使我嘅,呢度好多人都知邊啲啱,邊啲唔啱。
回覆 29# 外外星人

是的耶~我有时候真的是只记得经典的电影对白~对发音了解不是很清楚~看来要多听听广播剧了~~~论坛好多人的话语都很地道诺~我以后要多多「吹水」
回覆  外外星人

嘻嘻,不要害羞啦~我觉得你好厉害的!我现在就要要开始关注你的Blog~~学学看看,不 ...
shadowledison 發表於 2010-8-12 17:28

我係唔會害羞嘅,怕醜就會。 除咗睇我嘅嘢,有好多都好好嘅,之咁多,講唔晒,噉你咪睇住我啲先囉!
回覆  外外星人

是的耶~我有时候真的是只记得经典的电影对白~对发音了解不是很清楚~看来要多听听广 ...
shadowledison 發表於 2010-8-12 17:31

Jean係畀我吹(水)大嘅, 而家都好掂啦!識得用粵語寫日記。 你都得嘅,畀心機啦!
有樣嘢要話你知,Jean係用粵拼打字嘅,學得好快,故此,建議你都柬粵拼嚟打字,噉就好快學識粵語嘅發音規律嘞!