QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: dert112233

[其它] 香港粤语是广州话的懒音,西南官话是普通话的懒音,对吗?

為統一拼音而滅鄉音,有乜野益咯

呢個壇查實甚多人講話香港粵話乸型,皆因香港粵話講起上嚟柔過省城話.噉我聞得話佛山粵話講起上嚟有啲粗,我係唔係話得啲佛山粵話好英氣?
四川話同普通話比,我中意普通話;普通話同廣州話比,我中意廣州話
dert112233 發表於 2010-6-17 08:56

我挺你!
你個人喜好關其他人乜事?
王家衛夠唔鐘意中樂,
電影攞結他代替琵琶,
人地咪又係電影大師!
方言點解唔可以劣質?
好似廣東話國內外出名難聽,
依家又乸型化,
又CCP化(如第二梯隊,高檔,接班),
又八卦雜誌化,
中英夾雜時啲英文用字又無厘頭,
我都唔鐘意三十歲以下嘅港式粵語!
痴痴呆呆, 果然坐埋一檯
重唔夠一檯人,八個先夠
提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
樓上發言要慎重,不然會被警告的。
其實,西南官話也有南方方言的一些特性,不過被官話改造得較早,特徵已不明顯。四川話中有的韻母普通話中就沒採用,如:學xio2,腳jio2,提dia1,德dia2,拍pia,踢zua2等。
仲有,希望佢學生(有的話)唔係男仔,
單春病會傳染架!
希望版主繼續關注、嚴肅處理某人幼稚嘅滋事行為
a_qi不溜都係噉,對我嘅說話一言九鼎,不過佢都係一個有心人,我發覺佢嘅中文都有啲造詣。
樓上兄弟無端端說人家是乸形是唔啱嘅。你哋咪爭了,好唔好?
dert112233 發表於 2010-8-5 18:14

乸型就係乸型,有無人講化到灰都係乸型.

你有啲主見好唔好,
母語無得揀,一定要局住鐘意架?
俾人話你小丑,痴呆你都唔理?
唔駛驚啲單春生物喎!
我个人对「懒音」呢个词持保留意见

我认为一部分所谓嘅「懒音」,系语言发音简化过程中的现象,系「征得」大家同意后进行简化嘅(即系系大家认同嘅、越嚟越多人接受并运用嘅)

因为有咗一个固化咗嘅标准,所以一部分朋友用呢个「标准」嚟「规范」一啲地方发音,我觉得呢种行为并不一定可取

我认为可以将存在所谓嘅「懒音」嘅某地方言,归入某一个分支进行研究。
dert112233 發表於 2010-8-5 18:14

咦你幾時開始轉咗用正體字o架?
我个人对「懒音」呢个词持保留意见

我认为一部分所谓嘅「懒音」,系语言发音简化过程中的现象,系「征得」大家同意后进行简化嘅(即系系大家认同嘅、越嚟越多人接受并运用嘅)

因为有咗一个固化咗嘅标准,所以一部分朋友用呢个「标准」嚟「规范」一啲地方发音,我觉得呢种行为并不一定可取

我认为可以将存在所谓嘅「懒音」嘅某地方言,归入某一个分支进行研究。

gzyongwen 發表於 2010-8-5 21:25

你意見同語音學家相似,
耐何香港推行正音反懶音多係外行人,
好多人連自己講嘅廣東話係簡化咗都唔知.

笑人唔係小圏子定立嘅"標準"就係"懶音",
明明自己主要係百越族血統,
粵語同唐宋雅言又相差甚遠,
但又意淫自己係繼承中原雅言正統,
笑北方話係胡言亂語(五十步笑百步)
呢啲乸型太監先係奴才!

回覆 57# a_qi

其實我已經習慣咗正體字,之但係我手機上網打正體字幾麻煩,所以,手機上我用簡體字,電腦上用正體字。通過對正體字系統噉學習,先至發現簡體字真不好,缺失咗好多漢字精華,而家我都希望大陸全面恢復正體字。

西南官語系中原官語靠攏南方的變體
n l 不分 廣州都系 in ing ,en eng廣州都會出現
不過值得一提暨系四十不分 四十不分系完全无關爾上面提暨所有問題
反而更標準暨變體 大家都知廣州粵語入聲分三條路 就系陰平陰去同陽去
而越南都系入聲暨調值系去調 不過都系歸入調
首先講下中古正讀先 四si陰去 十zip陽入 據南方粵語同越南語去計
十暨調值會系陽去調 官語特點 脫韻尾 si陰去 zi陽入
清化 si陰去 si陽入 
入聲消散 si陰去 si陽去
聲語合併 si去 si去
四十同音重无系標準?!